'Türkiye'nin Dert Haritası' raporu: Büyük kentlerin ortak sorunu işsizlik

CHP Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi tarafından 81 ilde yaşanan sorunlar yapılan çalışmayla “Türkiye’nin Dert Haritası” adlı bir kitapta toplandı. Nüfus olarak en büyük ilk 12 kentin ortak sorunlarından ilki işsizlik.

'Türkiye'nin Dert Haritası' raporu: Büyük kentlerin ortak sorunu işsizlik
11 Ekim 2019 - 08:38
Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, kitap, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Adalet Bakanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre hazırlandı. 81 ilin yaşadığı sorunlara ilişkin ayrıntılı bilgilere yer verilen kitaba göre nüfus olarak en büyük ilk 12 kentin ortak sorunları artan işsizlik, Suriyeli sığınmacılar ve özelleştirmeler olarak öne çıkıyor:

İstanbul: Kayıtlı işsiz sayısı 363 bin 189 kişiyle ilk sırada. Aynı zamanda geçici koruma altında yaşayan Suriyeliler’in yaşadığı en yoğun il. Kız çocuğu evlilikleri ile doğum yapan çocuk sayısında 2. sırada. Uyuşturucu suçları ve intihar, iş kazalarında birinci sırada.

Ankara:  Kayıtlı işsiz sayısının 150 bin 956 olduğu Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği’nin talan edilmesi kentin en önemli sorunu olarak görülüyor. Kız çocuğu evliliklerinde 6, doğum yapan çocuk sayısında ise 9. sırada. Uyuşturucu suçlarında 4. sırada.

İzmir: İzmir’de kayıtlı işsiz sayısı 120 bin 720. Suriyelilerin en yoğun olduğu 8. kent. İş kazalarında 2. sırada yer alıyor. İş kazası ölümlerinde 4. sırada.

Bursa: Üretim yapan firmaların kapanması kentteki en önemli sorun. Kayıtlı işsiz sayısının 83 bin 31 olduğu Bursa; suça sürüklenen çocuk sayısında 4, uyuşturucu suçlarında 8. sırada. Suriyelilerin yoğun olduğu 7. il konumunda.

Antalya: Kentte; Tekel Başmüdürlüğü ve Sümerbank Dokuma Fabrikası’nın kapatılmasıyla birlikte resmi kayıtlı işsiz sayısının 109 bin 267 olması dikkat çekiyor.

Adana: Kentteki 55 fabrikanın kapatılması büyük bir sorun olarak öne çıkıyor. Adana’da 80 bin 963 kayıtlı işsiz bulunuyor. Adana’da çarpık kentleşme ve tarım arazilerinin imara açılması da bir sorun oluşturuyor.

Konya: Şeker fabrikasının özelleştirilmesinin bir sorun olarak öne çıktığı Konya’da; tarım arazilerinde yaşanan sulama sorunu dikkat çekiyor. Kayıtlı işsizler bakamından

YORUMLAR

  • 0 Yorum