Türkiye'nin en zengin 100 kişi ve ailesi

Forbes dergisi dünyanın en varsılları (milyarderleri) çizelgesine göre ilk sırada Amazon’un kurucusu ve tepe yöneticisi Jeff Bezos var .

Türkiye'nin en zengin 100 kişi ve ailesi
24 Aralık 2018 - 10:41 - Güncelleme: 25 Aralık 2018 - 11:38
Forbes dergisi dünyanın en varsılları (milyarderleri) çizelgesine göre ilk sırada Amazon’un kurucusu ve tepe yöneticisi Jeff Bezos var.

Benzer bir biçimde Credit Suisse tarafından yapılan bir küresel servet araştırması var. Son bir yılda dünyanın serveti 14 trilyon dolar artarak 317 trilyon dolara ulaşmış. Milyoner sayısı 2,3 milyon artarak dünya genelinde 42,2 milyona çıkmış. Milyoner sayısının en fazla arttığı ülke ABD olurken, Çin’de de 186 bin yeni milyoner gelmiş. Türkiye’de ise dolar milyonerleri 96 binden yüzde 16 düşüşle 79 bine gerilemiş. Yurtdışında serveti 1 milyar doları aşan Türkler de olmuş: Osman Kibar, Suat Günsel, Hamdi Ulukaya, Melih Abdulhayaloğlu, Eren-Fatih Özmen.         

Benzer biçimde bizde de Ekonomist dergisi 15 yıldır En Zengin 100 çalışması yapageliyor. 2018 yılı çalışması da bu aybaşında yayınlandı. Sonuçlar dolar kurundan etkilendiği için servet dilimleri rakamsal temelde bir basamak aşağı çekilmiş. Çok sayıda alt etken ortaya çıkmış, örneğin şirket değerlerinde kurlardaki değişimden dolayı yüzde 40-50’lere varan yitimler gibi. İnşaat kesimindeki sorunlar bu alandaki kişi ve ailelerin servetlerini etkilemiş. Aradan sıyrılan teknoloji şirketleri dikkat çekiyormuş.

EKONOMİST’İN ÇALIŞMASININ YÖNTEMİ

Borsadaki şirketlerin ailelerinin sahip olduğu payların servet değerine bakılıyormuş en başta. Kuşkusuz geçmiş yılların kâr birikimlerine de. Bir diğer servet kaynağı olarak gayrimenkul varlıklarına da bakılıyormuş. Anadolu 500 ve Capital 500 çizelgelerine de dikkat edilmiş. Son yıldaki şirket veya varlık alımları ve satışları da burada dikkate alınmış. Elbette servet artışları ve azalmaları çizelgeye girme veya çıkma etkisi yap...

Devamını Oku 

YORUMLAR

  • 0 Yorum