Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi dansözleri: Oryantal tarihimiz

Dansözlerin 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle ilk kez ekrana çıkarıldığını biliyor muydunuz? Playboy'da fotoğrafı çıkan ilk Türkün bir dansöz olduğunu duymuş muydunuz? İşte oryantal dans tarihine adını kazıyan 27 isim.

Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi dansözleri: Oryantal tarihimiz
24 Şubat 2020 - 09:44





Oryantal ya da göbek dansı olarak bilinen bu dans, dünyanın bilinen en eski danslarından biridir. Oryantal dans yapan kadınlara dansöz veya çengi denilir. İşte adı Türkiye sınırlarını aşmış en bilinen 27 oryantali.








Hülya Babuş - Hülya Babuş'un ailesi üç dört kuşak boyunca dansözlük yapmıştır. Ailesinde bütün kadınlar dansöz erkekler tel cambazıdır. Hülya Babuş aslında önemli sanatçılarla çalışan onlarla turnelere çıkan bir dansçıdır. Bursa’da uzun süre kalmıştır. Gönül Akkor'un kocası Hayri Küçük'ün menajerliğini yaptığı Çadır Tiyatrosu Bursa'dayken Babuş sahneye çıkardı. Halk Babuş'u çok severdi. Engelli bir çocuğu olduğundan bahsedilir. Milli kaleci Varol'un sevgilisi olduğu dönemde, milli kaleciye taşra panayırlarında penaltı çektirmiştir. Bir trafik kazasında hayatını kaybetmiştir. Fotoğraftaki soldan dördüncü isim Hülya Babuş'tur.






Türkan Şamil - Türkan Şamil, 1936 yılında İzmir'de doğdu. İzmir Ortaokulu'nu bitirdi. Kafkas oyunlarını Türkiye'de ilk kez seyrettiren Suzan ve Murat Şamil'in kızı olması nedeniyle gösteri dünyası içinde yetişti. İlk olarak sahnelerde dansözlük yaptı ve bu sayede film yapımcılarının dikkatlerini çekti. Dansözlüğün yanı sıra sinema filmlerinde de oynadı. Toplam 13 filmde rol aldı.






Saliha Ketenci - 1954'te "Üvey Ana/Bar Kadını" filminde rol alarak sinema oyunculuğuna başlayan Saliha Ketenci, 1959 yılına kadar Türk filmlerinde rol aldı. Ardından sinemayı bırakıp dansözlüğe başladı ve dansöz olarak Amerika'ya gidip yerleşti. 1964 yılında "Diary of Bachelor" filminde dansöz olarak rol aldı.



 

YORUMLAR

  • 0 Yorum