Türkiye-Yunanistan sınırında hareketlilik

Türkiye'den gelecek olası göç dalgasına karşı Yunanistan ve Bulgaristan sınır güvenliğini artırdı. Ege ve Trakya'da sınıra yakın bölgelere toplanan mültecilerin sayısı hızla artarken Ankara'dan yapılan açıklamada, Türkiye'nin mülteci politikasında hiçbir değişiklik olmadığı ifade edildi

Türkiye-Yunanistan sınırında hareketlilik
29 Şubat 2020 - 09:50


İdlib'de yaşanan gelişmeler sonrası Yunanistan ve Bulgaristan sınırına doğru hareketlenen Türkiye'deki mülteciler sebebiyle Yunanistan ve Bulgaristan sınır bölgelerindeki güvenlik tedbirlerini artırdığını açıkladı. Bu kapsamda Yunanistan'ın Türkiye ile olan kara sınırı ve Ege Denizi üzerinde görev yapacak 1.200 kişilik sınır güvenlik ekibi oluşturacağı kaydedildi. Konuyla ilgili Yunanistan meclisinde görüşlerini paylaşan Başbakan Kiryakos Miçotakis, denizde görev yapan devriye ekiplerine 10 yeni sürat motoru eklediğini belirterek, "Sadece kendi seçtiğimiz mülteciler Yunanistan'a kabul edilecek. Bizim kabul etmediklerimiz geri çevrilecek. Sığınma başvuru yapmayacak bile olsalar, yasa dışı kaçak göçmenlere kapılarımızı tamamıyla kapatacağız" dedi. Öte yandan Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov ise sınırda yaşanan gelişmeler sonrası, "Büyük kalabalıkların geldiğine dair bilgiler aldık. Sınırdaki güvenlik önlemlerini en üst düzeye çekiyoruz" diye konuştu. Borisov, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuyla ilgili telefonda görüşmek istediğini kaydetti. Bulgaristan Savunma Bakanı Krasimir Karakçanov, Bulgar polisinin sabah saatlerinde, yaklaşık 30 kişiden oluşan iki grubun Türkiye'den ülkeye girişini engellediğini söyledi. Karakçanov, gerekmesi halinde Türkiye sınırına 1.000 asker ve çok sayıda teçhizat göndermeye hazır olduklarını kaydetti. Bulgaristan'ın Türkiye ile 300 kilometre genişliğinde bir kara sınırı bulunuyor.

Türkiye-Yunanistan sınırında hareketlilik

İdlib'de gerilimin tarmanmasının ardından Türkiye'de bulunan bazı göçmenler, gruplar halinde Yunanistan kara sınırına doğru hareket etmey başladı. İzmir, Bodrum, Kuşadası, Çeşme, Ayvalık gibi Ege Denizi'ne kıyı olan şehirlerde de Yunan adalarına geçmek için bekleyen çoğunluğu Suriyeli binlerce mülteci olduğu belirtildi. 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum