Tuttuk Tutmadık Demeyin: Oruç Hakkındaki Bu Yazıyı Okuyun!

Ramazan ayında, oruç tutan da tutmayan da bir şekilde iftar sofrasına dahil oluyor. Pek çok bilgi kirliliğinin olduğu konulardan biri de malum beslenme… İftar sofralarında ve sahurda nelere dikkat edilmeli ve neleri yanlış biliyoruz diye bir bakalım mı?

Tuttuk Tutmadık Demeyin: Oruç Hakkındaki Bu Yazıyı Okuyun!
19 Mayıs 2019 - 10:35 - Güncelleme: 20 Mayıs 2019 - 10:22
Maddeler halinde püf noktaları ve önemli notlar:


  • Oruç, bir zayıflama yöntemi değildir. Ben Ramazan’da zaten kilo veririm diyorsanız, kendinizi kandırmayın. Bu iş ibadet olmaktan da çıkıyor. Unutmayın ki; oruç tutarken uzun saatler aralığında aç kalınıyor ve metabolizma yavaşlıyor. Yavaşlamış metabolizmaya rağmen kilo veriyorsanız, büyük ihtimalle Ramazan ayı boyunca şok diyet kalorisinde gidiyorsunuz demektir. Kaslarınız erir. Bu metabolizmanın kalıcı olarak yavaşlaması anlamına gelir. Bu kez her zamankinden daha hızlı kilo alır, daha yavaş verirsiniz. Üstelik sizi bekleyen bayramın adı “Şeker Bayramı” …

  • “Bir su, bir çorba… Tıkanıyorum” diyorsanız, çorba içmeden ana yemeğe geçin. Vücudunuzun temel ihtiyacı ana yemekler, yoğurt ve salatadır.

  • Ana yemeğiniz; haftada 3 kez parça kırmızı et / kemikli haşlama / güveç / yahni / kavurma / kebap / kıyma / köfte / kıymalı yumurta gibi kırmızı etten seçenekler olsun. Ramazan’da çoğu kimse ihmal etse de haftada 1 kez balık yemenizde fayda var. Fakat bu yıl Ramazan’da mevsimi değil. Haftada 1 kez tercihen hindi veya olmadı tavuk yemekleri olabilir. Diğer günler etli veya etsiz sebze yemekleri veya baklagil yemekleri olabilir. Böylece dengeli beslenmiş olacaksınız.






  • Et, hindi, tavuk ve tüketiyorsanız balık yanında günlük vitamin, mineral ve lif gereksinmeniz için salata çok önemlidir. İhmal etmeyin. Kabızlığı önler, tokluk vererek gereksiz enerji alımını azaltır, bedeni besler, direncinizi korur, kolesterol ve şekerin kanda daha yavaş yükselmesi ve daha yavaş düşmesine yardımcıdır. Etlerde meydana gelen kızarmış yüzeyin kanserojen etkisini azaltır.

  • Sadece sebze ve baklagil yemeklerinin yanında salata şart değildir.

  • Avuç ayası kadar ramazan pidesi, 1 kepçe sebze veya baklagil içeren unsuz çorba, 4 parmak etsiz tercihen bulgurdan zeytinyağlı sarma veya aynı şekilde 1 mini dolma, 2 çorba kaşığı bulgur pilavı, 2 çorba kaşığı tam buğday unundan makarna gibi seçeneklerin her biri 1 dilim ekmek eşdeğeridir. Hepsini bir arada tüketmeyin, tercih yapın.

  • Pirinç, patates, beyaz unlu gıda (şehriye, erişte, beyaz makarna, hamur işleri, beyaz undan mantı vb), şekerli içecekler ve yiyecekler, hamur tatlıları (bunu yalnızca bayramda tadım yapma ve durabilme prensibi üzerine çalışın), aşırı şekerli meyvelerden uzak durun.

  • Bunun yerine: Bulgur, baklagil unları, siyez unlu gıdalar, karabuğday, tam buğday ve tam çavdar unu, az şekerli mevsim meyveleri (10’ar adet yeşil erik, çağla, çilek, 1 kivi, fazla olgunlaşmamış yeşil uçlu küçük boy 1 muz, orta boy kırmızı 1 elma, 4 kuru erik gibi) tercih edin.

  • Oruç açarken hurma yerine kuru eriğe öncelik tanıyın.






  • Yoğurtsuz bir iftar sofrası düşünülemez. Olmazsa olmazınız yoğurttur.

  • İftardan sonra dönüşümlü olarak Toplam 15 adet olacak şekilde hangi çeşitleri seviyorsanız fındık fıstık badem kaju gibi yağlı tohumlar, ki 15 adedi 3 bütün cevize eşittir, / 1 porsiyon meyve / hafif sütlü ya da meyveli tatlılar / kefir kullanın.

  • Yeşil erik ve çağla, salatalık değildir. Bol bol kiloyla yenilmez. 10 adedi 1 porsiyon meyve, 75 kcal.’dir.

  • Çayın yanında hamur işlerinden uzak kalın. Yavaşlayan bir metabolizmayla Ramazandan kilo alarak çıkmak istemiyorsanız, çay hamur işi ikilisini sessizce bir kenara bırakıp ellerinizi başınızın üstüne kaldırın.

  • İçme suyunuza limon, nane, zencefil çayı bağışıklığı güçlendirir ve bulantıyı engeller. İçme suyuyla ıhlamur, adaçayı, kuşburnu da demlenebilir.

  • İftardan sahura kısıtlı sürede tüm bedenin ihtiyacı olan 2 lt suyu ölçerek tamamladığınıza emin olun.

  • Gerekiyorsa; çay / kahve içmeyin, ama suya midenizde öncelik tanıyın. Su ile çay aynı şey değildir. Çay idrar sökücüdür ve hücrelerinizin ihtiyacı suyu vücuttan atar.

  • Sahurda kesinlikle iftardan kalan ağır yağlı salçalı yemekleri, pastırma, sucuk, salamura zeytin gibi tuzlu besinleri tüketmeyin. Erkenden susamanıza neden olacaklardır.






  • Sahurda şekerli (pekmez, bal, reçel, kakaolu fındık ezmesi, şekerli fıstık ezmesi, hazır meyve suları, 3-4 porsiyon meyve kullanılarak yapılabilen sıkma meyve suları gibi…) ve/veya beyaz unlu gıdalar (ramazan pidesi/ beyaz undan domates çorba/ kırmızı tarhana çorba/şehriye çorba/beyaz ekmek vb), kan şekerinizin hızlı yükselip hızlı düşmesine neden olabilir.

  • Sahur için en uygunu hafif bir kahvaltıdır. Az tereyağda 1-2 yumurta, 1-2 ince dilim (25-50 gram) tam buğdaylı tam çavdarlı veya siyez unundan ekmek, ekmeğe sürülebilir yumuşaklıkta tuzsuz beyaz peynir veya ince kare dilimli olarak satılan kaşar peynirler, az tuzlu 5-10 zeytin veya 1-2 bütün ceviz, 2 çorba kaşığı yoğurtla tuzsuz ayran / 1 bardak sade kefir / son çare olarak açık çay kullanılabilir. Bol domates, salatalık, roka, tere kullanabilirsiniz.

  • Maydanoz, lahana, demli çay, 1den fazla kahve, 1den fazla yeşil çay, ananas idrar sökücüdür. Bunlardan uzak kalın. Ödeminiz varsa bol bol su için ve tuzu sofradan kaldırın. Ödem, hücrelerin suya olan ihtiyacına işaret eder.

  • Tuzlu yüksek yağlı kızartmalar (börek / patates vd) sahur bitiminden itibaren alev alev yanmak istiyorsanız birebirdir.

  • Sahura kalkmadan oruç tutuyorsanız kesinlikle eksik besleniyor, olması gerekenden daha fazla aç kalıyor, her şekilde pek çok nedenle hata yapıyorsunuzdur.



DİYETİSYEN IŞIN SAYIN

https://www.instagram.com/diyetisyenisin/

YORUMLAR

  • 0 Yorum