Tütün üreticileri ayaklandı

Adıyaman-Malatya yolunu trafiğe kapatan tütün üreticileri, eylemlerini sürdürüyor.

Tütün üreticileri ayaklandı
04 Temmuz 2021 - 12:02

Tütün üreticileri için 1 Temmuz'dan itibaren yetki belgesi zorunluluğu getirildi. 

Yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle birlikte Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapmak yasaklandı. 

Belgesiz ticaret yapanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’ndaki söz konusu düzenlemeye tepki gösteren Adıyamanlı tütün üreticileri, önceki gün Adıyaman-Malatya yolunu trafiğe kapattı. 

Üreticiler, kararın iptal edilmesini istedi. Aydınlık’ın ulaştığı tütün üreticileri, “Biz yasal bir iş yapıyoruz, terör örgütüyle bir tutulmak istemiyoruz. Üretimimiz kayıt altına alınsın, denetlemeler yapılsın, üretimin önü açılsın” dedi.

Yeni düzenlemeye göre tütün taşınması için 250 üreticinin bir araya gelerek kooperatif kurması ve yetki belgesi alması gerekiyor. 

Aydınlık’tan Melike Güler'in haberine göre üreticiler bu kooperatifleşme düzenlemesini, tekelleşmenin bir parçası olarak gördüklerini belirttiler. 

 

“Tütün bizim tek geçim kaynağımız. Karnımızı böyle doyuruyor, evlatlarımızı böyle okutuyoruz. Tütün kızımızın çeyizi, oğlumuzun düğünü. Kendi ürettiğimiz tütünü daha kaliteli ve daha ucuza satmak istiyoruz” diyen Adıyaman/Çelikhanlı tütün üreticileri, düzenlemenin mağduriyet yarattığını söyledi.

KAÇAK TÜTÜNE İZİN VERMEYİN

Tütün üreticisi Hüseyin Akay düzenlemeye neden karşı olduklarını şöyle anlattı:

“Burada her birimizin bir iki dönüm arazisi var. Onunla kendimizi geçindirmeye çalışıyoruz. Şimdi çıkan yasaya göre, kooperatifler sadece Çelikhan’dan değil başka yerlerden, dışarıdan da tütün alabilirler. Halbuki Çelikhan’ın ekmeği tütündür. Başka bir geçim kaynağımız yok bizim. Kendi tütünümüzü satmak istiyoruz, hükümetimizden bu düzenlemeyi ve hapis cezasını kaldırmasını istiyoruz. Biz her zaman vatanımızın milletimizin yanında olduk. Devletimize de milletimize de zarar gelsin istemiyoruz.”

Akay, Türkiye’ye kaçak olarak giren tütünün de üreticileri zora soktuğunu ifade ederek çözüm talep etti. Akay, “İran’dan Çelikhan’a çok daha ucuza tütün geliyor. Bu nasıl geliyor? Hükümetin ve kolluk kuvvetlerinin buna izin vermemesi lazım. Bu bizi zora sokuyor. Biz yine kendi tütünümüzü satamıyoruz. Dışarıdaki tütünün Çelikhan içine girmesini istemiyoruz.” dedi.

EMPERYALİSTLER DEĞİL HALKIMIZ KAZANSIN

Malatya’dan tütün üreticisi Mehmet Efe Dindar da önceki gün başlayan eylemlerin en önündeydi. Dindar, kooperatif adı altında üreticilerin abluka altına alınmak istendiğini söyledi. Dindar, “Tütün bizim her şeyimiz. Çocuğumuzun harçlığı tütün, hayatımızı böyle idame ettiriyoruz. Vergimizi de veriyoruz. Petrolcü kazanıyor, dükkan kazanıyor. Sorunlarımıza cevap bulunmazsa eylemlerimize devam edeceğiz. Hepimiz birbirimizle bağlantılıyız. Hakkımızı alana kadar direneceğiz. Emperyalist fabrikalar değil, halkımız kazansın. Çiftçi kalkınsın” diye konuştu. 

Üreticilerden Haşim Adıyaman da düzenlemenin kaldırılmasını talep etti. Tütünün bir tarım ürünü olması gerektiğini vurgulayan Adıyaman, bu düzenlemeden milyonlarca kişinin etkilendiğini söyledi. Adıyaman “Bu yasa yürürlüğe girince kolluk kuvvetleri mecburen bunu uygulamak zorunda olacak ve bu düzenlemeyle biz resmen katledilmiş olacağız. 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası yaptırımı var. Bunun kaldırılmasını istiyoruz, tütünümüzü kendimiz satmak istiyoruz” dedi.

Odatv.com 

YORUMLAR

  • 0 Yorum