Ünlü bankadan müşterilerine yazı Açıklanan dolar tahmini korkuttu

Kredi derecelendirme kuruluşları, Erdoğan'ın ikinci turda seçimi kazanması durumunda, sürdürülemez ekonomi politikalarının devam edeceğine işaret ediyor.

Ünlü bankadan müşterilerine yazı Açıklanan dolar tahmini korkuttu
20 Mayıs 2023 - 15:33

Financial Times'ta yer alan bir analiz, Türk ekonomisine yönelik endişeleri ve kredi derecelendirme kuruluşlarının uyarılarını içermektedir. Analize göre, Türkiye'de hükümetin sürdürdüğü para politikaları, sürdürülemez bir duruma gelmiş ve bu durum Türk Lirası'nın daha da zayıflamasına neden olabileceği konusunda uyarılar yapılmaktadır.

Analizde, Türkiye'nin yüksek cari açık sorunu da ele alınmaktadır. 2023 yılının ilk çeyreğinde 24 milyar doları aşan cari açığın büyük bir sorun olduğu vurgulanmaktadır. Türkiye'nin bu açığı finanse etmek için milyarlarca dolarlık kaynak bulması gerekeceği ifade edilmektedir.

Fitch Ratings'ten kıdemli müdür Erich Arsipe'nin görüşlerine yer verilen analizde, Türkiye'nin genişleyen açığını finanse etmek için döviz rezervlerinden yararlanabileceği belirtilmektedir. Ancak merkez bankası verilerine göre, Türkiye'nin döviz rezervleri son bir yılda önemli ölçüde azalmış ve eksi 13 milyar dolara düşmüştür. Bu durum, Türkiye'nin cari açığı kapatmak için yurt içi bankalarından borç alınan milyarlarca dolarlık fonlara da başvurduğunu göstermektedir.

Analizde ayrıca HSBC ve Barclays gibi bankaların da Türkiye'nin cari açığının sürdürülemez olduğunu ve Türk Lirası'nın değer kaybına neden olabileceğini ifade ettikleri belirtilmektedir. HSBC'nin açıklamasında, Türkiye'nin bu kadar büyük bir açığı sadece rezervlerini azaltarak finanse etmesinin sürdürülemez olduğu ve Türk Lirası'nın zayıflamasına yol açabileceği ifade edilmektedir.

Barclays'ten analist Ercan Ergüzel ise önümüzdeki 12 ayda Türkiye'nin cari açığının 40 milyar doları aşabileceğini öngörmektedir. Analiste göre, Türkiye'nin bu açığı kapatmak için yaklaşık 30 milyar dolarlık kaynağa ihtiyacı olacaktır. Ancak bu dengeyi sağlamak zor olabileceği ve altın rezervlerinin kullanılması veya dost ülkelerden ekstra yardım alınmasının bile zorluğuna dikkat çekilmektedir.

Sonuç olarak, analiz Türk ekonomisi üzerindeki endişeleri ve kredi derecelendirme kuruluşları ile bankaların uyarılarını yansıtmaktadır. Türkiye'nin sürdürülemez para politikaları ve yüksek cari açık sorunu,

YORUMLAR

  • 0 Yorum