Ünlü Mimar Temel Mert Dikmetaş Merak Edilen Soruları Yanıtladı

Başkent iş dünyasının başarılı ismi Temel Mert Dikmetaş, şehrin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi’ne konuk oldu. Dikmetaş Şirketler Group’un faaliyet alanlarından çalışmalarında baz aldıkları önemli noktalarına kadar pek çok bilgiyi bizimle paylaştı.

Ünlü Mimar Temel Mert Dikmetaş Merak Edilen Soruları Yanıtladı
21 Şubat 2024 - 13:34
Başkent iş dünyasının başarılı ismi Temel Mert Dikmetaş, şehrin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi’ne konuk oldu. Dikmetaş Şirketler Group’un faaliyet alanlarından çalışmalarında baz aldıkları önemli noktalarına kadar pek çok bilgiyi bizimle paylaştı. Sektörün dinamiklerinden de bahseden Dikmetaş Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Temel Mert Dikmetaş’ın çok özel röportajı sizlerle, iyi okumalar dileriz. 

Dikmetaş Group’un faaliyet alanlarından bahseder misiniz, neleri kapsamaktadır? 
Dikmetaş Grup; inşaat, eğitim, sağlık alanlarında hizmet vermektedir. Ankara’da kurmuş olduğumuz 8300 metrekare kapalı alana sahip özel hastanemiz mevcut olup, aynı zamanda Ankara’da faaliyet gösteren kolejimiz bulunmaktadır. İnşaat ise; bizim mihenk taşımızdır. Kendimi bildim bileli bu işlerin yanında her zaman bir yerde şantiyemiz oldu. 
Konsept oluşturulurken yatırımcı ve mimar açısından süreç nasıl işliyor? 
Bazı yatırımcılar konsept oluştururken özgün olmaya çalışıyor bazı yatırımcılar ise mevcut örneklerin benzerlerini yapmaya çalışıyor. Mimarın konsept belirleme sürecinde kimi zaman işi çok zor olabiliyor. Kendini iyi ifade edip, müşterinin güvenini kazanıp ikna edebildiği aşamada ise projenin ilk adımları atılmaya başlıyor. Yatırımcı, kullanıcıyı iyi tanımalı, kime hizmet vereceğine karar vermeli, empati kurmalı. Mimar kullanıcı senaryosu konusunda yatırımcıya yön göstermeli.
Yaratılmak istenen konsept özellikle “Neden?” sorusuna cevap vermeli. “Müşteri yaratılmak istenen bu mekânı neden seçsin? Emsallerinden ne farkı olacak?
Burada en önemli şey hikâye, tasarımın bir hikayesi olmalı. Mekandaki yaratılacak yaşam kurgusu kullanıcıya neleri deneyimletecek, müşteri mekândan ayrılırken yanında hangi hikâye ile ayrılacak?” konsept bunları içermeli. Maalesef bazı yatırımcılara bu çalışma süreci çok uzun ve gereksiz gelebiliyor, doğru kararlar alınmadan hızlıca yapılan projeler ne yazık ki uzun vadede sürdürülebilir olmuyor. Birbirinin benzeri mekanlar müşteriye bir şey sunmamaya başlıyor, kullanıcı farklıyı arıyor. 
‘İnsan’ Odaklı Yaklaşımla ‘Lider Grup’ Konumuna Erişmek! 
Ankara Life Dergisine verdiği röportajdan insan odaklı projeleriyle yaşanılabilir bir mimariyi hedeflediklerini belirten ünlü iş insanı Temel Mert Dikmetaş alanlarında marka bir firma olduğuna dikkat çekti. 

Dikmetaş Group olarak geniş bir yelpazede hizmet vermektesiniz. Hedef kitlenize yönelik yaptığınız çalışmalarda proje geliştirirken en önemli kriterleriniz nelerdir? Neden tercih sebebi olmalısınız? 
Dikmetaş Grup olarak vizyonumuz; ‘İnsan’ odaklı bir yaklaşımla Türkiye’de ve hizmet verdiğimiz tüm ülkelerde ‘Lider Grup’ konumuna erişmektir. Dikmetaş Şirketler Grubu; birlik ve bütünlük, anlayış, mükemmellik, sorumluluk, yaratıcılık gibi unsurları temel alan birtakım değerleri kuruluşundan beri esas almaktadır. Bu değerler tüm grup şirketlerinde alınan her iş kararına rehberlik etmektedir. 
Size göre içinde yer aldığınız, bizim de şirketler grubu olarak niteleyebileceğimiz alanlarda en önemli sorunlar nelerdir? 
Bizim bulunduğumuz sektörler, Türkiye’nin ve dünyanın aslında ana hizmet sektörleridir. Hem işletme hem de istihdam olarak işini kaybedenlerin önemli kısmı bu sektörlerde yer alıyor. Türkiye’de hizmet sektöründe maalesef sosyal güvencesi olmadan çalışan ve çalıştırılanların sayısı da çok fazla ve bu büyük bir sorun. Bunun temelinde insana olan saygı ve insanın kendisine olan öz saygısı bulunmaktadır. 
Son olarak genç bir girişimci olmanın sizde yarattığı duygular nelerdir? 
Türkiye’de girişimcilik yükselen bir değer bu da çok güzel bir gelişme, herkes elinden geldiğince girişimcilik ile ilgili bir şeyler yapmaya çalışıyor. Tabii bu durumda girişimci olmayıp ama girişimciliği anlatan insanların sayısını çoğaltıyor. Bir de yapılan birçok projede, projeden ziyade reklama para harcanıyor; bunun sonucu olarak da kalite düşüyor, ama biz zamanla bunları aşıyor olacağız. Biz Dikmetaş Group olarak her zaman şunu söylüyoruz; hayat zor ve acımasız bir oyundur. Bizler yaşadığımız sürece bu oyuna dahiliz ve bu oyunun hakkını vermeliyiz.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum