Uyanalım, Patrik yine devlet peşinde

PKK/YPG terör örgütüne destek veren, Doğu Akdeniz'de Yunan ve Rum tezlerini savunan, Yunanistan'daki Dedeağaç kentine askeri yığınak yapan ABD Başkanı Biden, önceki akşam Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüştü. Biden, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması konusunda Patriğe destek verdi. Patrik ise 'Ekümenik Taht' peşinde olduğunu açıkça zikretti.

Uyanalım, Patrik yine devlet peşinde
27 Ekim 2021 - 10:05
ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye karşıtı politikalarına tam gaz devam ediyor. Terör örgütleri FETÖ ve PKK'ya hamilik eden, FETÖ'nin darbeci elebaşına ev sahipliği yapmaktan çekinmeyen, PKK/YPG'ye envai çeşit modern silah veren, Doğu Akdeniz'de Yunan ve Rum tezlerini savunan, Türkiye'nin 1.4 milyar dolar ödediği F-35 savaş uçaklarını teslim etmeyen, Türkiye karşıtı faaliyetlerin merkezi olan Osman Kavala'ya arka çıkan Biden yönetimi, son olarak Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşerek Heybeliada Ruhban Okulu meselesini gündeme getirdi.
 
Büyükelçimiz kahvaltıda ağırladı!
 
2009'dan bu yana ilk kez ABD'ye ziyaret gerçekleştiren Fener Rum Patriği Bartholomeos'un 12 günlük ABD turu ilginç başlamıştı. 24 Ekim'de ABD'ye ulaşan 81 yaşındaki Patrik, yol yorgunluğu nedeniyle geceyi George Washington Hastanesi'nde geçirmişti. Ertesi sabah ise Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, Patrik onuruna kahvaltı verdi. Bu kahvaltıyla güne zinde başlayan Patrik, akşam saatlerinde önce Dışişleri Bakanı Blinken, akabinde ise ABD Başkanı Biden ile görüştü. 
 
Ruhban Okulu, ABD'nin önceliği
 
ABD tarafı her iki görüşmede de Ruhban Okulu'nun açılmasının "Biden yönetiminin önceliği olmayı sürdürdüğünü" Patrik Bartholomeos'a iletti. Görüşme öncesinde basına kısa bir açıklamada bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Bartholomeos ile görüşmekten onur duyduğunu kaydetti.
Blinken, ABD Başkanı Joe Biden'ın, başkan yardımcısı olduğu yıllarda Bartholomeos ile İstanbul'da bir araya geldiğini hatırlatarak,"ABD, din özgürlüğü ilkesini güçlü bir şekilde savunuyor, dış politikamızda ilkemize bağlıyız ve elbette kendi ülkemizde de buna bağlıyız" dedi.
 
Ekümeniklik peşinde!
 
Bartholomeos ise "İstanbul'daki tarihi makamımızda hayatta kalma mücadelesi verirken, Ekümenik Taht'a ve korumaya çalıştığımız onun fikir ve değerlerine verdiği daimi destek için ABD yönetimine minnettarız" diye konuştu. Patrik'in kullandığı "Ekümenik Taht" kavramı dikkat çekici. Bu kavram Patrik'in İstanbul'da Vatikanvari bir devletin peşinde koştuğunu ortaya koyuyor. Batı Trakya'daki Türk azınlığı kendi müftüsünü seçemezken, kendi okulunda Türkçe eğitim bile alamazken, Patrik hedeflerini gerçekleştirmede sınır tanımıyor! Toplantı sonrasında yazılı açıklama yapan ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, Blinken'ın, Bartholomeos ile ABD'nin dünya çapında din özgürlüğünü destekleme taahhüdünü ve dünya çapındaki Ortodoks Hıristiyan toplumuyla ortak kaygıları ele aldığını kaydetti. Price, "Bakan Blinken, Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılmasının Biden yönetimi için bir öncelik olmaya devam ettiğini yineledi. Ayrıca iklim krizini acilen ele alma zorunluluğunu da görüştüler" ifadelerini kullandı. Patrik Bartholomeos, Blinken ile görüşmesinden sonra Biden ile görüşmek üzere Beyaz Saray'a gitti.
 
Biden görüşmesi olumlu geçmiş! 
 
Patrik Bartholomeos, basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından Beyaz Saray'daki gazetecilere açıklamalarda bulundu. Patrik Bartholomeos, Biden ile son derece olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, "Papa Franciscus, İngiliz Kilisesinin Başpiskoposluğu, Müslüman ve Yahudi dini liderler ile tüm dünyada herkesin aşı olmasını sağlamak için bir girişim başlattığımızı duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Sayın Başkan Biden da bu girişimi büyük bir memnuniyetle karşıladı" ifadelerini kullandı. Beyaz Saray, görüşmeye ilişkin görsel paylaşmadı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise görüşmede "iklim değişikliği, Covid-19 salgını, temel insan hakları olarak din özgürlüğü" konularının ele alındığı vurgulandı. Beyaz Saray açıklamasında Patrik için 'ekümenik' sıfatı kullanıldı.
RECEP BAHAR  Teni MESAJ

YORUMLAR

  • 0 Yorum