Uyusun da Büyüsün: Bebek Uyutma Yöntemleri 

Bebekleri uyutmak için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem de masaj yapmak.  Biz yetişkinler için masajın o müthiş rahatlatıcı etkisi neyse bebekler için de durum aynı.

Uyusun da Büyüsün: Bebek Uyutma Yöntemleri 
20 Temmuz 2022 - 15:59 - Güncelleme: 21 Temmuz 2022 - 10:10

Yeni annelerin birincil görevleri arasında bebekleri uyutmak görevi bulunur. Bu görev, bir yandan keyif verici olurken diğer yandan yorucu olabilir. Kimi zaman saatler süren uyutma seansları sonunda bitap düşen anneler, çareyi en kısa sürede tamamlanan bebek uyutma yöntemlerini aramakta bulur. Siz de bu annelerden biriyseniz bu yazıdaki teknikleri kullanarak bebeğinizi uyutmayı deneyebilirsiniz. Sizin için derlediğimiz bu bebek uyutma yöntemlerini vakit kaybetmeden okumaya başlayın. Ancak unutmayın, her bebek kendine özeldir ve bebekleri uyutmak için tek bir doğru yöntem yoktur. Dolayısıyla bebeğinizi uyutma yolculuğunda muhtemelen deneye yanıla ilerleyeceksiniz. Keyifli okumalar!
Klasiklerden: Masalla Uyutma Yöntemi 
Ta anneannelerimizden, babaannelerimizden beri süregelen bir gelenek halini almıştır masallarla bebek uyutmak. Ninnilerin ve masalların, rahatlatıcı bir ses tonuyla söylendiğinde bebeklerde yatıştırıcı bir etkisi olduğu aşikar. Bir de annenin sıcak kollarındaysa, değmeyin bebeğin keyfine! İyi tanıdığınız bebeğinize kısık sesle söylediğiniz ninni kadar, masallar da onu uyutmada işe yarar. Zira masallar, çok eski zamanlardan beri en etkili bebek uyutma yöntemi olarak bilinir. Anne karnından beri mükemmel ve kopmayacak bir bağ ile birbirine bağlı olan anne ve bebek, masallar aracılığıyla da pekala iletişim kurabilir. Hatta bebeğinize masal anlatırken, onunla konuşur gibi bir üslup takınmayı deneyebilirsiniz. Böylece bebeğiniz, alışık olduğu anne sesini duyar duymaz kendini güvende hissedecek ve dolayısıyla rahatça uykuya dalacaktır. 
Masajla Uyutma Yöntemi 
Bebekleri uyutmak için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem de masaj yapmak.  Biz yetişkinler için masajın o müthiş rahatlatıcı etkisi neyse bebekler için de durum aynı. Uyku öncesi bebeğinizin minik vücuduna yapacağınız masaj, onun kan akışını hızlandırıp vücudunu uyku için hazır kıvama getirmeye yardımcı olabilir. Hatta isterseniz hekiminize danışarak bebeğiniz için rahatlatıcı yağları da işin içine katmanız mümkün.  Uzun lafın kısası, siz de bebeğinizi uyutmak için masajı deneyebilirsiniz.
Kucakta Uyutma Yöntemi 
Anne kucağı, özellikle hayatının ilk aylarında olan bebekler için harika bir uyuma yöntemi. Bu yöntemde bebek uyutmak için ne yapmalı, diye soruyor olabilirsiniz. Aslında cevap çok basit: Kucakta bebek uyutma tekniğinde anneyle bebek, göz teması kurarlar ve bu er iki taraf için de son derece önemlidir. Bebek, bu esnada annesinin kollarında güvende hissederken anne de bebeğine olan şefkatini ve sevgisini hatırlayıp ona yardımcı olmak için çabalar. Karşılıklı bir duyu alışverişi olan kucakta uyutma yöntemini denemeyi ihmal etmeyin!
Ağlatarak Uyutma Yöntemi 
Ağlatarak uyutma tekniği, bebek uyutma yolları arasında belki de en tartışmalı olanı. Psikologları ve pedagogları ikiye ayıran bu yöntem, bazıları tarafından sıcak karşılanırken bazıları tarafından kesinlikle reddediliyor. Bu yöntemde amaç, bebeğin yardımsız uyumasını sağlamak. Bebeğin, eğer herhangi bir rahatsızlığı yoksa, uyurken ağlamasının sebebi, uyurken alışık olduğu yardımı ki bu bir uyku arkadaşı, anne kucağı ya da anne sesi olabilir, alamamasından ve onu istemesinden kaynaklanmakta. Bebeği, odasındaki yatağa yatırıp ona iyi geceler deyin ve odadan çıkın! Bebek sizin onu uyutmanız için ağlamaya başlayacak ve bir süre sonra kendiliğinden uyuyakalacaktır. Burada bahsedilen “bir süre” ibaresi, bebekten bebeğe göre değişir. Bazılarında bir saat olabilirken bazı bebekler 20 dakika içinde uykuya dalabilir. Elbette, bu yöntemi bir uzman eşliğinde uygulamanız gerekiyor. 
Uyku Arkadaşı ile Uyutma Yöntemi 
Uyku arkadaşı, çoğu bebek ve hatta çocuk için sağlam bir uyuma yöntemi olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu yöntemi yenidoğan bebeklerde kullanmamanız gerektiği. Bira yenidoğan bebeklerde, yatakta bebek dışında herhangi bir nesne olması son derece sakıncalı olarak bilinir. Dolayısıyla 5,6 ya da 4 aylık bebek uyutma yöntemleri arasında sayılan uyku arkadaşı ile uyutma tekniğini siz de yenidoğandan büyük bebeğiniz için kullanabilirsiniz.
Kundaklayarak Uyutma Yöntemi 
Uyku arkadaşıyla uyutma yönteminin aksine kundaklamak, yenidoğan bebek uyutma teknikleri arasındaki yerini büyük bir gururla alabilir. Kundaklamanın bebek uyutmadaki başarısı, onun bebeğin hareketlerini minimuma düşürmesinden kaynaklanmakta. Zira bebekler, uyku esnasında fazlaca sıçrama refleksi göstererek kendilerini uyandırabilir. Kundaklamak ise bu ihtimali ortadan kaldırarak bebeğin mışıl mışıl uyumasını sağlamak için idealdir.
Beyaz Gürültü ile Uyutma Yöntemi 
Özellikle ilk ayındaki bebeklerde sıklıkla kullanılan bir yöntem olan beyaz gürültü ile uyutmak, anne karnındaki seslerin taklit edilmesi ile uygulanıyor. Kolik sesler olarak da bilinen beyaz gürültü sesleri arasında en çok bilinenler fön makinesi, bulaşık ya da çamaşır makinesi ve su sesi olarak söylenebilir. Kısacası beyaz gürültü kullanmak 1 aylık bebek uyutma yöntemleri içindeki en popüler tekniktir, demek mümkün.
Memede Uyutma Yöntemi
Meme, bir bebek için en güvenli limandır. Dolayısıyla bebeğinizi emzirirken onu aslında hızlıca uykuya uğurlayabilirsiniz. Ancak bu yöntemi uygulayacaksanız bunu bırakmanın zor olabileceğini de aklınızın bir köşesinde bulundurun. Zira bebeği memede uyutmak o an için harika bir yöntem olabilirken sonraki süreçlerde anne için eziyete dönüşebilir.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum