Uzun ömrün sırrı çözüldü!

DNA'daki 150 noktadaymış! 100 yaşını geçmek için..Bilim insanları, bir insanın 100 yaşın üzerinde yaşayıp yaşamayacağının ne kadar olası olduğunu artık genlerine bakarak hesaplayabilecek.

Uzun ömrün sırrı çözüldü!
28 Ocak 2023 - 10:26 - Güncelleme: 29 Ocak 2023 - 10:25

Uzun ve sağlıklı yaşam herkesin hayalidir. Bilim insanları ezber bozan bir araştırma yaptılar. BBC Türkçe'de yer alan bilgilere göre; Boston Üniversitesi'ndeki ekip, insan DNA'sında yer alan 150 noktanın uzun ömürle ilgili olduğunu ortaya çıkardı.

100 yaşın üzerine çıkmış insanları kapsayan bugüne kadarki en büyük araştırma, DNA'larında paylaştıkları ortak bilgileri keşfetti.

100 yaşın üzerinde yaşamak, nüfus genelinde çok nadir rastlanan bir durum.

Sanayileşmiş ülkelerde her 6000 kişiden sadece biri bu kadar uzun yaşıyor.

Boston Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 100 yaş üstündekilerin DNA'sında tespit ettikleri 150 ayrı parçanın işlevini bilmiyor.

Yüzde 77


Şeker ya da kalp gibi yaşlılık hastalıkları ile bilinen bir bağlantıları yok.

İtibarlı bilim dergisi Science'da yayımlanan araştırmada Boston Üniversitesi ekibi, sözkonusu DNA segmanlarına bakarak bir kişinin 100 yaşını geçip geçmeyeceğini yüzde 77 doğru oranda tahmin edebildiklerini söylüyorlar.

Yüzde yüz doğru çıkmasa da, gene de yüksek bir doğruluk payı var.

Araştırmacılar, basit bir DNA testi ile bir kişinin çok uzun ömürlü olup olmayacağının olasılık hesabını yapabileceğini söylüyor.

Fakat şimdi bilim insanlarını asıl ilgilendiren konu, bu DNA parçacıklarının ne işe yaradığını, etkisini nasıl gösterdiğini keşfetmek.

Böylece uzun bir ömrün sırrına biraz daha yaklaşmak istiyorlar.

UZUN YAŞAM İÇİN SOFRANIZDA BULUNMASI GEREKEN YİYECEKLER

Öte yandan halktv.com.tr'nin derlemesine göre; Uzun yaşamın sırrı olan yiyeceklerde belli oldu. İşte mutlaka sofranızda bulunması gereken yiyecekler.

bell-peppers-1302126-960-720.jpg

YULAF
TAHIL
BALIK
PEYNİR
TAZE SEBZE
SÜT
EGZERSİZ

YOĞURT MUCİZESİ

Yapılan çok sayıda araştırmada uzun ömürlü insanların yoğurt tükettiği ortaya çıkarıldı. Ancak hatırlatmak isteriz.. Ev yapımı yoğurtlardan bahsediyoruz. Ev yapımı yoğurt tüketenlerin büyük bir bölümünün 100 yaşın üzerinde olduğu görülüyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum