Uzun yaşamın sırrı genç sevgilide mi?

Hollywood'da 160'tan fazla filmde rol alan Oscar'lı Michael Caine, "uzun yaşamının sırrını" soran gazeteciyi şöyle yanıtlamış: "Abur cubur yemeyin. Spor ayakkabı giyin; ki düşüp bir yerinizi kırmayın. Genç bir kadınla birlikte olun"

Uzun yaşamın sırrı genç sevgilide mi?
18 Kasım 2023 - 10:37

 

Mehmet Ali Erbil'in Tiktok'ta tanıştığı 26 yaşındaki sevgilisi Gülseren Ceylan; ki bu aralarındaki yaş farkının 40'a tekabül ettiğini gösteriyor, 2. Sayfa isimli magazin programında ilişkilerini şöyle anlattı: "İnanılmaz mutluyum. Yatağa uzandığımızda öyle eğleniyoruz; ki 3 saat uyumuyoruz. Hep makara kukara yapıyoruz. Bir bardak su istiyorum, getiriyor, bunu kimse için yapmazmış. Ben de ona ilaçlarını hazırlıyorum."

Can sıkıntılarını yenmek için aktif olarak bir şeylerle uğraşacaklarına, sosyal medyada gördükleri her şeyin üzerine atlayanlar da bu açıklama üzerine biraz "makara kukara" yapmışlar. Mehmet Ali Erbil de buna kızmış nedense. "Tartışılmak istemiyorum, kapatın konuyu" demiş. Mehmet Ali Erbil, ilk gençliğini bilenler tarafından "tiyatronun ender gördüğü yeteneklerden biri" olarak anlatılırdı. Ancak meslek yaşamının bir bölümünde işi "makara kukaraya vurması" ona kimsenin kazanamayacağı kadar çok para kazandırırken, kariyerinin yönünü de değiştirdi. Onun için niye bu kadar kızdı anlamadım. Eskiden olsa güler geçer ya da bunlar üzerine daha da acayip espriler yapar, herkesi kırar geçirirdi.

Yılların etkisi

Demek ki aradan geçen yıllar hepimizde olduğu gibi Erbil'de de tahammül sınırlarını biraz aşağıya çekmiş.

Erbil'in sosyal medya gevezelerine sinirlendiği günlerde Michael Caine de geçtiğimiz ay başında gösterime giren filmi ile ilgili tanıtım etkinliklerine katılıyordu.

Caine 160'tan fazla filmde rol almış, Oscar kazanmış bir oyuncu, biliyorsunuz. Bu son filminde de Normandiya Çıkarması yıl dönümü kutlamaları için huzurevinden kaçan bir savaş gazisini canlandırıyor.
Böyle etkinliklerde abuk sabuk sorularla muhatap olmak kaçınılmaz, nitekim bir gazeteci de kendisine "uzun yaşamasının sırrını" sormuş; ki Caine daha sadece 90 yaşında.

Caine'in bu soruya verdiği yanıt şöyle: "Abur cubur yemeyin. Spor ayakkabı giyin; ki düşüp bir yerinizi kırmayın. Genç bir kadınla birlikte olun." Caine'in uzun yaşam sırlarından birisi olan eşi, film oyuncusu ve eski manken Shakira Caine şu anda 76 yaşında. Yani Michael Caine'den 14 yaş küçük.

Gördüğünüz gibi "yaşlı erkek genç kadın" formülü, her zaman arada 30-40 yaş fark gerektirmiyor. 14 yıl da yeterli bir yaş farkı olarak ortaya çıkıyor. Bu durumda Allah, Mehmet Ali Erbil'e daha uzun yıllar sağlıklı bir ömür verecek diye umuyorum, bunu da belirtmiş olayım.

Fırsat bulsalar...

Ancak burada bir tespit yapmalıyız: Caine ile eşinin ilişkisine bakıp kimse "yaşlı erkek-genç kadın" ilişkisi üzerine nutuk atmaya kalkmıyor. Çünkü öğretilmiş kurallar, bize 90 yaşındaki bir erkek ile 76 yaşındaki bir kadının ilişkisinin "normal" olduğunu söylerken, 66 yaşındaki bir erkek ile 26 yaşındaki bir kadının ilişkisinin çok da normal olmadığını düşündürtüyor. Oysa iki kadın da yetişkin ve kendi kararlarını olgunlukla verecek yaştalar.

Erbil'in sevgilisi rahmetli Ercan Arıklı'nın formülüne göre belirlenmiş bir yaşta olsaydı büyük olasılıkla yadırgamayacaktık. Yani "erkeğin yaşı bölü iki artı yedi eşittir kadının yaşı" formülü! Tabii böyle şeyler barlarda, kahvehanelerde sohbet konusu olsun diye anlatılır, lütfen gerçek bir formül olarak ciddiye almayınız. Ancak şunu da biliyoruz ki bu çağda bile yaşlı erkek ile çok genç kadın ilişkisi normal karşılanmıyor.

İşin aslı sanırım artık orta yaşı geride bırakmış erkeklerin ve kadınların, genç bir kadının kendi yaşındakilere değil de yaşlıca bir erkeğe tutulmasına sinir olmalarından kaynaklanıyor. Böylece esasen "aşksız ama huzur ve düzen içinde geçen" kendi sıkıcı hayatlarını kutsuyorlar aslında. Fırsatını bulsalar, belki onlar da "huzur ve düzeni" değil, "heyecanlı bir aşkı" tercih edecekler. Bunu bilemiyoruz. Ve insan davranışları söz konusu olduğunda ileri geri atıp tutabilmek yetkisine sahip olmak için böyle bir durumun gerçekten karşınıza çıkmış olması şartını aramalıyız diye düşünüyorum.

İnsan doğası, erişemediğini kötülemeye daha yatkın, bunu tartışmayız sanırım. Genç kadınları, yaşı ilerlemekte olan kadınlar açısından "tehlikeli rakip" kılan şey ise aslına bakarsanız erkeklerin tamamen dışında gelişiyor. Dr. Louann Brizendine'in Kadın Beyni isimli kitabında bir tablo var. Bu tablo kadınların yaş dönemlerine özgü hormonal değişimler ve bunun yarattığı sonuçlar ile ilgili. Kadınların yaşlarının ilerlemesiyle ortaya çıkan durumu açıklıyor. İlerleyen yaşlarda, östrojen ve projesteron salınımlarının azalıp giderek yok olması şu sonuçlara yol açıyor:

1 - Günü atlatmaya odaklanma ve duygusal iniş çıkışlar.
2 - Menopoz sırasında sağlıklı kalmaya ve kendine özen göstermeye odaklanma.
3 - Sonrasında da "Ne yapmak istiyorsan onunla ilgilenme, başkalarının dertlerine kafayı daha az yorma."

Teorik olarak bu yaşlardaki kadınların rakibi sayılması lazım gelen 30-40 yaşlarındaki yalnız genç kadınların durumu ise şu:

1 - Cinsel çekiciliğe önem verme.
2 - Aşk arayışına düşme.
3 - Bir eş bulma ve kariyer gelişimine odaklanma.

O dönemde erkeklerde de kuşkusuz başka türlü hormonal değişimler oluyor. Ama bu değişimin kadınlara göre çok daha farklı seyrettiğini de biliyoruz. Belki bu farklı yöndeki değişimlerin çakışması tetikliyor olabilir, "azgın teke sendromunu." Frank Sinatra, en sevdiğim şarkısı "It was a very good year"da 17 yaşından başlayarak yaşı ilerleyen bir erkeğin kadınlarla ilişkisini anlatır. Erkek, şarkının son bölümünde artık ölümü beklemektedir, şöyle der:

"Ama şimdi günler kısaldı
Yılların sonbaharındayım
Şimdi yaşamımın yıllanmış bir şarap olduğunu düşünüyorum:
Ağzına kadar tortuyla dolu eski bir fıçıdan
Berrak ve tatlı dökülüyor."

Çocukça davranışlarım olduğunu saklayacak değilim ancak bu artık olgun bir erkek sayılmama engel değil.

Ve tıpkı Frank Sinatra'nın şarkısındaki gibi şunu biliyorum: Bir erkek için yaşamın anlamı, birlikte olduğun kadındır. Bir erkeğe yaşadığını hissettiren şey, sevgiyle bağlandığı bir kadın ile geçirdiği anlardır. Bence tam da bu noktada yaş da fiziksel görünüş de önemini yitiriyor. İster genç olsun ister yaşlı, yeter ki yanında olsun. Stendhal'in dediği gibi. "Gerçekten seven bir adam, hayal ettiği her şeyden çılgınca zevk alır ve doğadaki her şey ona sevdiği kadınla ilgili bir şeyler fısıldar."

Bir notGülseren Ceylan - Mehmet Ali Erbil çiftine sosyal medyanın nazarı değmiş olacak ki, bu yazının mürekkebi kurumadan ayrılmışlar...


Mehmet Y. Yılmaz'ın bu yazısı, Oksijen gazetesinden alındı.


Mehmet Y. Yılmaz | Hafta Sonu

[email protected]

YORUMLAR

  • 0 Yorum