Washington'da ölüler gübre olacak

ABD’nin Washington eyaleti, insan gübrelemesi olarak isimlendirilen bir sistemle insan cesetleri gübre olacak. Eyalette bu uygulamaya izin veren bir kanun çıkarıldı.

Washington'da ölüler gübre olacak
25 Mayıs 2019 - 11:04 - Güncelleme: 25 Mayıs 2019 - 11:49
Washington eyaleti, hayatının kaybedenlerin yakınlarının cesetlerini gömme, yakma gibi geleneksel yöntemlere alternatif olarak, hızla toprağa dönüştürme tekniğini kullanmalarına izin verildi. 

İnsan cesetlerinin gübreye dönüşmüş hallerinin, çiçek, sebze ve ağaçlarda kullanılabileceği belirtildi. 

Washington eyalet valisi Guy Insel’in imzaladığı kanun gelecek salı gününden itibaren yürürlüğe geçecek. 

İnsan cesetlerinin hızla gübreye dönüşmesi tekniğinin kanunlaşması kampanyasını başlatan Katrina Spade, ceset çürütmenin mumyalama, toprağa gömme ve yakma gibi geleneksel uygulamalara sürdürülebilir alternatif oluşturduğunu söyledi.

Spade, bu yöntemin karbon emisyonunu azaltacağını ve ziraat için toprak sağlayacağını belirtti.


Eyalet meclis üyelerinin geçen ay kabul ettiği tasarı eyaletin Demokrat Valisi Jay Inslee tarafından imzalanarak yasalaştı.




Eyalet meclis üyelerinin geçen ay kabul ettiği tasarı eyaletin Demokrat Valisi Jay Inslee tarafından imzalanarak yasalaştı.


BBC Türkçe'nin aktardığı bilgiye göre, bu yöntem özellikle cesetleri yakma yönetimine kıyasla daha çevreci bir alternatif olarak görülüyor.

Bu yöntemin destekçilerine göre, 'insan gübreleme' mezar yeri sorunu yaşanan bölgeler için de pratik bir seçenek olabilir.


Gübreleme işlemi sonunda elde edilen toprak, hayatını kaybeden kişinin sevdiklerine teslim ediliyor ve bu toprakta bitki yetiştirilebiliyor.




Gübreleme işlemi sonunda elde edilen toprak, hayatını kaybeden kişinin sevdiklerine teslim ediliyor ve bu toprakta bitki yetiştirilebiliyor.


Yöntemin yasalaşması için lobi çalışması yapan ve 'insan gübreleme' hizmeti vermek üzere bir şirket kurmuş olan Katrina Spade, bu yöntemin daha sürdürülebilir olduğunu belirtiyor:

"İnsan bedeninin 'yeniden kullanımı' mumyalamaya, gömme ya da yakmaya göre daha doğal, güvenli ve sürdürülebilir bir seçenek. Ayrıca karbon emisyonu ve arazi kullanımında büyük tasarruf sağlayabilir."




 

Peki süreç nasıl işliyor?




Peki süreç nasıl işliyor?


Spade'in şirketinin uyguladığı yöntemde cesetler, içi alfalfa (kaba yonca), odun yongası ve saz dolu çelik bir konteynere koyuluyor.

Konteynerin kapağı kapatılarak 30 gün bekleniyor ve ceset bu süre içinde doğal yollarla çözünerek sonunda "iki el arabasını" dolduracak miktarda toprağa dönüşüyor. 

Son yıllarda daha çevreci ceset imha yöntemleri giderek popülerleşiyor.




 

Geçen mart ayında ölen ABD'li aktör Luke Perry'nin de biyolojik olarak çözünebilen bir "mantardan kefenle" gömüldüğü açıklanmıştı.




Geçen mart ayında ölen ABD'li aktör Luke Perry'nin de biyolojik olarak çözünebilen bir


Mantardan kefenin tasarımcısı Jae Rhim Lee, bu yöntemin cesedin toprakta çözünmesi ya da yakılması sırasında saldığı zehirli maddelerin oranını azalttığını söylüyor.

İnsan gübreleme yöntemi İsveç'te de yasal. İngiltere'de ise cesedin tabutsuz ya da doğada çözünebilen tabutlarla gömülmesi gibi "doğal imha" yöntemlerine izin veriliyor.

 

Ölünce gömülmek mi istersiniz, yoksa yakılmak mı? Ya da gübre olmak mı? Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington eyaleti sakinlerinin artık 'çevre dostu' bir gübreye dönüşmek gibi bir tercih şansı daha var.

Vali Jay Inslee insan bedeninin doğal organik maddeye dönüşmesinin önünü açan yasayı imzaladı ve Washington ölüleri toprağa gömme ve yakma işlemlerine alternatif olarak gübreleştirmeye izin veren ilk eyalet oldu.

Lisanslı tesislerde talaş ve saman gibi malzemelerle karıştırılarak birkaç hafta içinde iki el arabasını dolduracak kadar toprağa çevirilebilen insan bedeni, yani insan gübresi neden ve nasıl kullanılacak?

Azalan mezar yerleri sorununa çevre dostu çözüm mü?




View image on Twitter

View image on Twitter



AFP news agency@AFP

How to compost a human body: @AFPgraphics takes a look at the process



Washington on Tuesday became the first US state to legalize human composting http://u.afp.com/JQZU 
36

10:52 AM - May 22, 2019


43 people are talking about this

Twitter Ads info and privacy

ABD Nüfus Sayım Bürosu'nun 2017 yılında yayınladığı bir rapor ülkede ölüm sayısının yakın zamanda büyük artış göstereceğini belirtiyor. Rapora göre 2037 yılında, 2015'e nazaran 1 milyon daha fazla ceset ortaya çıkması bekleniyor.

İnsan bedenin gübreleştirilmesini savunanlar, yakılma ve gömülme ile karşılaştırıldığında çevre dostu bir işlem olduğunu öne sürüyor ve ölüm sayısının yükselmesinin yanı sıra mezar alanlarının gitgide azalması nedeniyle bu yöntemin daha da önemli hale geleceğine dikkat çekiyor.

ABD'de 2016 yılında halkın yarısından fazlasının tercihi haline gelen yakılma işlemi mezar yeri sorunu yaratmıyor ancak havayı salınan karbondioksit ve partiküllerle kirletiyor.

Gömülme işleminde ise tahnitleme (cesetin bozulmaması için yapılan ilaçlama) yapılması halinde vücuttaki kan boşaltılarak damarlar formaldehid ve bir takım kimyasallarla dolduruluyor. Bu kimyasallar da zamanla yer altı sularına karışıyor. Ayrıca toprağın altında uzun süre yok olmayacak bir tabut kalıyor ve yer kaplıyor.

Yöntem çiftçilerden esinlenmiş






Katrina Spade@recomposelife

we would love it if you came over to http://www.recompose.life  and signed up for updates. good stuff, I promise!
36

8:53 PM - May 16, 2019

Twitter Ads info and privacy



Recompose


recompose.life


See Katrina Spade's other Tweets

Yöntemi meclise taşıyan Demokratik Parti Seattle Senatörü Jamie Pedersen, fikrin ölen hayvanlarını bu yöntemle değerlendiren çiftçilerden esinlenerek ortaya çıktığını belirtiyor.

Gübreleştirme yöntemi saman ve talaşlardan oluşan bir karşımın belli bir sıcaklık ve nem koşullarında doğal ayrışmayı hızlandıran bir azot ve karbon karışımı yaratması prensibine dayanıyor.

Yakınlar neyle karşılaşacak?



Gübreleştirme ile ilgili 'iğrenç ve haysiyetsiz' şeklinde çokça tepki aldığını belirten Senatör Pedersen "İnsanların aklında şöyle bir görüntü oluşuyor: Henry amcayı arka bahçeye atacaklar ve onu yemek artıklarıyla kapatacaklar." diyor. Senatör, sanılanın aksine yöntemin saygılı bir süreç sunacağını ifade ediyor.

Gübreştirme işlemi yapan Recompose firması petek yapılı tasarımıyla insanlara kaybettikleri yakınlarıyla duygusal bir bağlantı kurabilecekleri bir anıt mekan sunuyor.

Bunun haricinde gübreler tıpkı yakılmış birinin külleri gibi toprağa yayılabilir ya da bitki veya ağaç dikmek için kullanılabilir.

Ağaç mezar



Roma'da faaliyet gösteren Capsula Mundi firması ise cenazenin gireceği bir ahşap kapsül tasarlamış. Kapsülün içindeki fideler insan bedeninden beslenerek bir ağaç haline geliyor. İnsanlarının yakınlarını ağaç olarak ziyaret etmesi fikriyle doğan tasarım İtalya'da yasalar izin vermediği için kullanılamasa da Yeni Zelanda ve Avustralya'da ağaç mezarlara rastlamak mümkün.


Embedded video



Omar Va@SithWalrus


8

9:45 AM - Apr 23, 2019 · Miraflores, Peru


See Omar Va's other Tweets

Twitter Ads info and privacy








YORUMLAR

  • 0 Yorum