Yabancılar Türkiye'yi terk ediyor

Yabancı yatırımcılar geri dönecek mi diye beklerken, piyasalardan yeni çıkış yaşandı.

Yabancılar Türkiye'yi  terk ediyor
16 Ekim 2020 - 09:55
Eylül'ün son haftası yabancı sermayenin Türk piyasalarına girmesi, bir geri dönüş işareti olarak yorumlanmış, yeni bir eğilimin başlangıcı olabileceği yorumları yapılmıştı.

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, konuyla ilgili yazısında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Yabancı yatırımcı yılbaşından 25 Eylül’e kadar olan dönemde 5.7 milyar dolarlık hisse senedi ve 7.7 milyar dolarlık DİBS satarak Türkiye’den çıktı. Ancak eylül sonu-ekim başı durum tersine döndü. 28 Eylül-2 Ekim günlerini kapsayan önceki hafta yabancıların çıkışı durdu ve net 610 milyon dolarlık giriş gerçekleşti.

Çıkış eğiliminin durması ve giriş yaşanması tabii ki önemli ama daha da önemli olan bu girişin devam edip etmeyeceği. Bir haftada bu kadar giriş olması devamı gelmediği takdirde tek başına pek de önem taşımıyor. Bu, bir eğilimin başlangıcı mı, bunu önümüzdeki haftalarda göreceğiz.”

“KISA BİR FLÖRTÜN ARDINDAN…”

Beklenilen olmadı ve yabancı sermaye kısa bir süre sonra Türk piyasalarında çıkmaya başladı.

 

BirGün gazetesi yazarı İktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Kısa bir flörtün ardından 9 Ekim haftasında yabancılar yine 441 milyon $ çıkış yapmışlar !" dedi.





DÖVİZ TUTARI YÜKSELİYOR

Bu arada vatandaşların banka hesaplarındaki döviz tutarı geçtiğimiz hafta bir önceki haftaya göre, 458 milyon dolar artış kaydetti ve 218 milyar 297 milyon dolara yükseldi.

Dünya’nın haberine göre döviz hesaplarında yaşanan 458 milyon dolarlık artışın 34 milyon doları bireysel hesaplardan 424 milyon doları ise şirket hesaplarından kaynaklandı.

Son güncellemeyle birlikte bireysel hesaplardaki döviz tutarı 136 milyar 150 milyon dolara, tüzel hesaplardaki tutar ise 82 milyar 147 milyon dolara yükseldi.

Odatv.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum