Yapay Zeka (Artificial Intelligence) nedir? Tehlikeli mi?

Yapay Zeka veya İngilizce adıyla Artificial Intelligence kendisine verilen görevleri yapmak maksadıyla insan zekasını taklit edebilen ve girilen veri, bilgi ve komutlarla çalışabilen makine veya sistemlerin genel adıdır. Günümüzde bilişim teknolojileri, bilgisayar sistemleri, web yazılımları, savunma sanayi ve neredeyse tüm sektörlerde kullanılmaktadır.

Yapay Zeka (Artificial Intelligence) nedir? Tehlikeli mi?
28 Ağustos 2022 - 20:56 - Güncelleme: 28 Ağustos 2022 - 21:01

Yapay Zeka nedir? Kısaca tanımı:

İnsan zekasının öğrenme, algılama, karar verme, düşünme ve fikir yürütme gibi özelliklerini sergileyen ve işletebilen sistemlere Yapay Zeka ismi verilmektedir. Özellikle teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bu sistemler ve makinelerin günlük hayatta kullanımı oldukça artmıştır.

 

Nasıl ortaya çıktı?

II. Dünya savaşı sonrasında ortaya çıkan kriptolu ve şifreli mesajları çözümleme ihtiyacı neticesinde ortaya çıkan sistemlerde bu terim sıklıkla görülmektedir. Elektromekanik olarak üretilen cihazlar, düşman unsurlarının şifreli mesajlarını algoritma ve şemalar üzerinden çözümleyerek bir sonuca varabiliyordu. Kısacası algılama, öğrenme, çözümleme ve fonksiyon sonucu ortaya koyma gibi üstün özellikleri bu sistemlerin genelinde görebiliriz.

Yapay zeka örnekleri nelerdir?

Yapay Zeka sistemlerine günümüzde Tesla, Microsoft, Google ve Twitter gibi birçok marka örnek verilebilir. Aynı zamanda cep telefonları, bilgisayarlar ve hesap makineleri dahil tüm cihazlar (Artificial Intelligence) dediğimiz bu sistem, yazılım veya makineleri içermektedir. Kendi kendine öğrenebilme, analiz etme ve işlevleri yerine getirebilme gibi özellikler tümünde ortak olarak görülebilmektedir. Kahve makineleri ve yazıcılar bile belirli bir yazılım ve Yapay Zeka sistemiyle çalışarak bizlerin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Kısacası günümüzde bu tür sistem ve yazılımlar neredeyse elimizin altındaki tüm eşyalarda kolayca görülebilmektedir.

Bir yapay zeka neler yapabilir?

Araçlarımızda kullandığımız navigasyon sistemleri, Google’ın web sitelerimizi taradığı botlar, Sesli komut sistemleri (Siri, Alexa vb.) Yapay Zeka kullanarak çalışmaktadır. Bu nedenle bu özelliğe sahip cihaz veya sistemler sizlerin sesini algılayabilir, yolunuzu gösterebilir, hesaplamalarınızı yapabilir veya fikir tavsiyesinde bulunabilir.

Sağlık sorunlarında bile günümüzde bu akıllı, öğrenebilen ve tespit edici sistemler bizlere teşhis dahi koyabilmektedir. Kullanım alanının geniş olması, kodlama ve yazılım dillerinin gelişmesi sayesinde artık bu sistemler sürekli geliştirilebilmekte ve üzerine gelişmiş fonksiyonlar sürekli eklenebilmektedir.

 

Günümüzde eğitimlerin daha verimli olması adına kullanılan yazılımlar, siteler ve uygulamalar oldukça faydalıdır. Üstelik Yapay Zeka sayesinde bu sistemler oldukça fonksiyonel, faydalı ve hızlı şekilde çalışarak kişilerin isteğine ve ihtiyacına yönelik varsayımlar bile yapabilmektedir. En iyi kahveyi yapmak için gerekli olan oranlar ve sıcaklığı dahi bu sistemler akıllı yazılımları ve fonksiyonlarıyla kolayca ayarlayarak sizlerin afiyetle içmesi için bu kahveyi üretebilmektedir.

Yapay zeka

Temel amacı ne?

Teknoloji ve gelişim insanoğlu için olağanüstü görevleri üstlenerek gündelik hayatımızdaki birçok işimizi kolaylaştırmaktadır. Yapay Zeka aynı şekilde insan zekasının gerektiği durumlardaki işleri otomatikleştirmek ve kolaylaştırmak için ortaya çıkmıştır. Bu özellikteki makineler ve sistemler sayesinde iş yükü azalmış ve hatta insan zekasındaki hata oranından daha düşük oranla çalışabilen mekanizmalar gelişmiştir. Borsa, kripto paralar ve internet üzerindeki ticaretlerin neredeyse tamamı Yapay Zeka olarak nitelendirdiğimiz yazılımlarla otomatik olarak çalışmaktadır.

İnsan zekasının bir ürünü olan (Artificial Intelligence) Yapay Zeka, akıllı sistemler, davranışlar, mekanizmalar ve görevler üstlenebilen sistem ve makinelerin yaratılmasını ve geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu görevleri insan gücüne kıyasla daha hızlı, doğru ve sistematik olarak gerçekleştirebilmektedir. Sağlık, savunma, eğitim, ekonomi ve spor gibi birçok alanda bu tür sistemler sürekli kullanılmaktadır.

Yapay Zeka tehlikeli olabilir mi?

Sıklıkla tehlikeli robotlar, silahlar ve makinelerin olduğu Yapay Zeka tehlikeli mi sorusuna neden olan haberler görülebilmektedir. Fakat detaylı bir inceleme yapıldığında, tehlikenin her alanda olduğu gibi insanlarda bulunan ‘kötü niyet’ algısından kaynaklandığı anlaşılabilmektedir. Çünkü tek başına komut verilmeyen bir akıllı sistem kendi başına tehlike arz etmemektedir.

 

Bu tür sistemlerin çalışması ve komutlarının düzenlenmesi tamamıyla insan eline ihtiyaç duymaktadır. Dolayısıyla gelecekte ve günümüzde Yapay Zeka sistemlerinin doğru kullanılması sağlandığında oldukça yararlı ve faydalı gelişmeler yaşanması sağlanacaktır
Enes ÖZEN
http://enezozen.com.

Bilimkurgu gerçek oldu: Yapay zeka, suçu bir hafta önceden tahmin edebiliyor! || 


YORUMLAR

  • 0 Yorum