Yapay zeka hakkında bilinmesi gerekenler

Yapay zeka son dönemde yaşadığı dönüşümlerle hayatımızda önemli bir noktaya geldi. Aslında yapay zeka teknolojisi sandığımızdan da fazla alanda kullanılıyor. Peki bu kadar sık kullandığımız yapay zeka teknolojisini ne kadar tanıyoruz? İşte yapay zeka hakkında bilinmesi gerekenler.

Yapay zeka hakkında bilinmesi gerekenler
12 Ekim 2019 - 19:36
YAPAY ZEKA FİKRİ ÇOK ESKİYE DAYANIYOR

Yapay zeka teknolojisi son yirmi yılda insanların dikkatini çekmeyi başardı. Bu başarı ile birlikte kendine birçok alanda yer bulan yapay zekanın tarihi ise oldukça eski zamanlara dayanıyor. Alan Turing, bu denli hızlı gelişen yapay yapay zeka teknolojisinin fikir babası olarak biliniyor. Turing bu teknolojinin ana hatlarını belirleyen isim olsa da fikrin temelleri Yunan mitolojisine kadar dayanıyor. Örneğin Hephaestus’un altın robotları buna örnek olarak gösterilebilir. Orta çağa ait simya hikâyelerinde de yapay zeka teknolojisinin temellerine rastlamak mümkün. Fiziksel heykeller tapan kimi dinlerde heykellerin insan düşünce ve duygularına sahip olduğuna da inanılıyordu.



YAPAY ZEKA TEKNOLOJİLERİNDE NEDEN KADIN SESİ KULLANILIYOR?

Cortana, Alexa, Siri, Google Asistant… Tüm bu yapay zeka temelli uygulamaların bir ortak noktası var: Kadın sesi kullanımı. Kadın sesinin net olması ve erkek sesine oranla daha kolay anlaşılması bu teknolojilerde kadın sesinin daha çok kullanılmasının ana sebebi olarak gösteriliyor.

YAPAY ZEKA YARATICILIKTA GERİ KALMIYOR

Yapay zeka, karmaşık görevleri gerçekleştirme noktasında oldukça başarılı olarak gözüküyor. Bu karmaşıklıkların giderilmesi insan hayatının kolay bir hal almasını da sağlıyor. Yapay zeka yaratıcılık konusunda da geride kalmıyor. Son yıllarda geliştirilen yapay zeka teknolojilerinin ürettiği sanat eserlerinin oldukça başarılı olduğunu gözlemliyoruz. Google Deep Dream ve The Next Rembrandt bir insanınkinden ayırt edilemeyen sanat üretebilecek birçok yapay zeka örneğinden sadece ikisi.

ROBOTLAR KENDİNİ YENİLEYEBİLİYOR

Yapay zekanın en aktif olarak kullanıldığı alan kuşkusuz robot teknolojileri. Yapay zekanın gelişmesi robot teknolojilerinin gelişimini de doğrudan etkiledi. Robotlarda gerçekleşen performans problemlerini kolay bir şekilde algılayabilen yapay zeka, ihtiyaç halinde sorunları giderebiliyor. Böylece robotlar kendini yenileyebiliyor.

SÜRÜCÜSÜZ ARAÇLAR YAPAY ZEKAYA İHTİYAÇ DUYUYOR

Son yıllarda taşımacılık alanında yaşanan en büyük gelişme sürücüsüz araçların geliştirilmesi oldu. Google, Tesla, Uber gibi büyük firmalar bu alana önemli yatırımlar yaptı ve sürücüsüz araç teknolojileri ivme kazandı. Sürücüsüz araç teknolojilerinin en büyük destekçisi ise yapay zeka teknolojisi. Sürücüsüz araçların yanı sıra drone teknolojileri de yapay zekadan faydalanıyor. Hem sürücüsüz araçlar hem de drone teknolojileri yapay zeka olmadan mümkün olamazdı.

YAPAY ZEKA TEKNOLOJİLERİNDE YAPTIRIM ARTIYOR

Yapay zeka üzerine çalışmalar yürüten start-up’lar, son yıllarda güçlü bir büyüme gösterdi. Kuşkusuz yapay zeka donanım ve robotik uygulamalara yatırım yapmak isteyenleri kendine çeken bir pazar. Bu nedenle, bazı şirketler sadece birkaç yıl çalıştıktan sonra, yüzlerce milyon dolarlık bir fon sağlayabiliyor. Gelecek yıllarda da bu alana yatırımların artması bekleniyor.

İşte yapay zeka hakkında bilinmesi gerekenler bunlar. Bugün hayal olarak gördüğümüz teknolojiler gelecekte var olacaksa, yapay zeka bu fikirlerin temelini oluşturacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum