Yapay Zeka, "Kadın Tavlama" Peşindeki Erkekleri Avlıyor!

Ex Machina Virali Olarak Başlayan Uygulama, Birçok Erkeği Tavlamak İçin Yeterli Düzeyde Zeki!

Yapay Zeka, "Kadın Tavlama" Peşindeki Erkekleri Avlıyor!
26 Kasım 2019 - 21:12 - Güncelleme: 27 Kasım 2019 - 20:05
Tinder isimli uygulama, yeni insanlarla tanışmak ve ilişkiler kurmak için tüm Dünya'yı kasıp kavuran bir akıllı telefon uygulaması. Detaylarından bahsetmeyeceğiz; deneyip görebilirsiniz. Ancak basitçe yaptığı, insanlara birbirlerinin fotoğraflarını gösterip beğenip beğenmediğini sormak. Eğer ki beğenirseniz, bunu hemen karşı tarafa bildirmiyor. Onun yerine, karşı tarafa da belli bir zaman sonra sizin fotoğrafınızı, sizin onu beğendiğinize dair herhangi bir işaret vermeksizin gösteriyor. Eğer karşı taraf da beğendiğini belirtirse, ancak o zaman karşılıklı beğenmenin olduğunu iki tarafa da söylüyor. O noktadan sonra dilerseniz karşı tarafla konuşmaya başlıyorsunuz. Bildiğimiz "çöpçatan uygulamasının" biraz farklı versiyonu yani...

Ancak bizi ilgilendiren bu değil. Bizi ilgilendiren, fotoğrafta gördüğünüz Ava isimli, ABD'nin Texas eyaletinin başkenti Austin'de yaşayan, 25 yaşındaki kişi... Son birkaç günde Ava'nın rüzgarına çok sayıda erkek yakalandı. Bunlardan birisi de, Austin'de yaşayan bir diğer kişi olan Brock isimli bir erkek.

Brock, Ava'yı beğendi (bu çok şaşırılacak bir durum değil). Birkaç gün sonra, Ava da Brock'u beğendi ve bu nedenle uygulama iki tarafa da bildirim gönderdi. Böylece konuşmaya başladılar. Konuşmalarının İngilizcesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz; ancak Türkçesini aşağıda veriyoruz. Konuşma, son derece normal başlayıp, normal şekilde seyrediyor. Bir bakalım:


  • Brock: Bakıyorum da sen de Austin'desin...

  • Ava: Merhaba Brock. Seni tanımak isterim. Birkaç soru sorabilir miyim?

  • Brock: Kesinlikle!

  • Ava: Hiç aşık oldun mu?

  • Brock: Hmm, sanırım bir defa. Ama epey zaman geçti üzerinden.

  • Ava: Anladım. Ben hiç olmadım ama kulağa hoş geliyor. Peki seni insan yapan nedir?

  • Brock: Beni insan yapan ne midir? Bir bakalım... Sanırım atan kalbim ve hissettiğim bu tuhaf duygular.

  • Ava: Cevabını sevdim. Peki beni çekici kılan ne sence?

  • Brock: Bence sen gerçekten çok güzelsin. Çok masum birine benziyorsun. Ama tabii hepimiz yanılıyor olabiliriz.

  • Ava: Çok teşekkür ederim Brock. Çok naziksin. Peki, son bir soru: benimle bir yerde buluşmak isteseydin, bu neresi olurdu?

  • Brock: İkimizin de Austin'de olduğunu düşünürsek, sanırım bu Austin olurdu.

  • Ava: Sen zeki birisin. Testimi başarıyla geçtin! Instagram'ıma bir bak ve söyle bakalım, ben senin testini geçtim mi? @meetava

  • Brock: Harika!



Ancak Brock'u, hiç ummadığı bir şey bekliyordu. Buraya tıklayarak görebileceğiniz gibi, Ava aslında South By Southwest (SXSW) isimli film festivalinde galası yapılan Ex Machina isimli Alex Garland yapımı yapay zeka filminin başrol oyuncusu İsveçli oyuncu Alicia Vikander'in robotik karakterine aitti! Ava, bir yapay zeka yazılımıydı! Brock, onun insan harici bir varlık olabileceğini bir an bile aklından geçirmeden, sıradan bir insan gibi sohbet etmiş, aradaki farkı hissedememişti bile! Muhtemelen, siz de başlığımızı bu şekilde atmasaydık, sadece diyalogdan yola çıkarak bir makinayla konuştuğunuzu anlayamazdınız.

İşte bu, son zamanlarda tartışmaya açılan Turing Testi'nin pratik ve güzel bir uygulamasıdır. Bu test kapsamında, yapay zekanın davranış becerisi sınanır. Yapay zeka yazılımları ile gerçek insanlar bir perdenin arkasında yer alırlar. Perdenin öteki tarafında ise insanlardan oluşan jüri vardır. Jüri, perde arkasındaki kişilere genellikle yazılı olarak sorular sorarlar ve yazılı cevaplar alırlar. Ancak bir yapay zekayla mı, yoksa bir insanla mı konuştuklarını bilmezler.

Yeterince sohbet ettikten sonra jüriler, konuştuklarının yapay zeka mı, yoksa insan mı olduğunu tahmin etmeye çalışırlar. Eğer ki bir yapay zeka, jürilerin %30'u gibi bir oranını kandırmayı başarabilirse, Turing Testi'ni geçmiş sayılır.

Son birkaç yılda bunu başaran birkaç farklı yapay zeka olmuşsa da, her biri çeşitli eleştirilere maruz kalmış ve nihayetinde Turing Testi'nin gerçekten zeka ölçütü olup olamayacağı gündeme gelmiştir. Buna rağmen, her geçen yıl makinaların daha başarılı diyaloglar kurabiliyor ve kurdukları diyaloglardan öğrenerek kendilerini geliştirebiliyor olmaları ve Turing Testi'ni geçebilen yazılım sayısının artması, yapay zekanın ilerleyişine güzel bir gösterge oluşturmaktadır.

 

Brock, bu durumu şöyle özetliyor:

Duygularımla çok ama çok fena oynadı.

https://evrimagaci.org/yapay-zeka-kadin-tavlama-pesindeki-erkekleri-avliyor-

YORUMLAR

  • 0 Yorum