Yargıtay son noktayı koydu: Emekli maaşında emsal karar!

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, emekli maaşlarına ilişkin emsal bir karara imza attı. Kararda, "Emeklinin kredi taksit ödemesinin emekli maaşından kesilmesine itirazı, kesintiyi durdursa da bankadan önceki tahsilatları talep edemez" denildi.

Yargıtay son noktayı koydu: Emekli maaşında emsal karar!
13 Nisan 2024 - 12:06 - Güncelleme: 13 Nisan 2024 - 12:26

Yaşam hakkı olarak değerlendirilen emekli aylıklarıyla ilgili bankaların bloke, kesinti yapma hakkı olmadığı yönünde karar verdi.


Yargıtay son noktayı koydu: Emekli aylığıyla ilgili flaş karar 4

CİMER, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Alo 170'e birçok şikayet geldi.


Yargıtay son noktayı koydu: Emekli aylığıyla ilgili flaş karar 5

Yargıtay'ın kararında 'emekli aylıklarında muvafakat alınmadan haczedilemez, bloke konulamaz' dedi.


Yargıtay son noktayı koydu: Emekli aylığıyla ilgili flaş karar 6

Bankalar kredi kullanan emeklinin ödemede sorun yaşaması durumunda, maaşından kesinti yapamaz. ‘Bu kesintilerin dava yoluyla iadesi sağlanabilir’ vurgusu yapıldı.


Yargıtay son noktayı koydu: Emekli aylığıyla ilgili flaş karar 7

Sabah Gazetesinin haberine göre, farklı borçlar nedeniyle emekli aylık hesaplarına icra müdürlüklerince bloke konulması ya da doğrudan banka hesabından kesinti yapılması söz konusu alabiliyor.

8/11
Yargıtay son noktayı koydu: Emekli aylığıyla ilgili flaş karar 8

Bazı bankalar kredi sözleşmesi imzalatarak emekli aylığını teminat gösterip belirli miktar kredi kullandırabiliyor. Kredi ödemesinde sorun yaşanması halinde banka emekli hesabına yatan paradan kesinti yapıyor.


Yargıtay son noktayı koydu: Emekli aylığıyla ilgili flaş karar 9

Hukuka aykırı bir şekilde yapılan bu kesintiler için dava yoluyla iade sağlanabilir. Yapılan kesintiler geri isteme davası açılarak geri alınabilir.

 

Yargıtay son noktayı koydu: Emekli aylığıyla ilgili flaş karar 10

Kesintilerin durdurulması için dava açılırken ihtiyati tedbir talep ediliyor. Menfi tespit talebinin de dava dilekçesinde belirtilmesi gerekiyor.


Yargıtay son noktayı koydu: Emekli aylığıyla ilgili flaş karar 11

Menfi tespit talebinin kabul edilmesiyle banka hesabındaki kesinti kalkıyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun verdiği kararlarda, menfi tespit ve istirdat davalarıyla tahsil edilen tutarın iadesi sağlanabildiği gibi, emekli aylığından kesinti de durduruluyor.


YORUMLAR

  • 0 Yorum