Yaşlanma tarih mi olacak

İsrailli doktor Prof. Shai Efrati oksijen tedavisi kullanarak, kan hücrelerinde yaşlanmayı tersine çevirmeyi planlıyor.

Yaşlanma tarih mi olacak
23 Kasım 2020 - 15:21 - Güncelleme: 24 Kasım 2020 - 10:06
İsrailli doktor Prof. Shai Efrati oksijen tedavisi kullanarak, kan hücrelerinde yaşlanmayı tersine çevirmeyi planlıyor. Bu sayede insanlar fiziksel açıdan değişebilecek.

Prof. Shai Efrati, 18 Kasım'da yayınlanan makalesinde araştırma ekibinin 60 günlük terapide kromozomların ucunda bulunan telomerleri ortalama beşte birinden fazla uzatabildiklerini belirtti. Profesör bunun yaşlanmaya karşı savaşta önemli olduğunu iddia ediyor. Ancak, bazı hekimlerin çekinceleri var, bu tedavinin sağlık sorunlarına neden olabileceği düşünülüyor.

“BUNLAR SADECE YAŞLANMAYI GECİKTİRİR”

Şalom’un aktardıklarına göre, Times of Israel gazetesine konuşan Efrati, "Yaşlanmayı fiziksel egzersiz ve diyet gibi değişikliklerle önlemeye çalışıyoruz, ancak bunlar sadece yaşlanmayı geciktirir. Kan hücrelerinin kalitesini artırarak yaşlanmayı tam anlamıyla azaltabiliriz’’ dedi.

Araştırmayla bağlantısı olmayan önde gelen geriatri uzmanı Yoram Maaravi, Times of Israel'e verdiği demeçte, "Bu tedavinin yaşlanmayı tersine çevirebileceğinden kuşkuluyum, pek çok faktörle karmaşık bir süreç" dedi. Telomerler, yaşlanmayı etkileyen faktörlerden sadece biri. Günümüzde elde edilen bilgilerin çoğu fareler üzerinde yapılan çalışmalardan ibaret, telomer tedavisiyle yaşlanmayı yavaşlatmak için çok erken’’ ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum