Aydın İZBUDAK

Aydın İZBUDAK

HAYATIN İÇİNDEN HİKAYELER
[email protected]

Ego ne demek? Benlik ne demek?

17 Eylül 2017 - 13:10

Ego ne demek? Benlik ne demek? Lütfen devamını okumadan önce birkaç saniye düşün!

Ego sanırım en yanlış anlamda kullanılan kelimelerden biri... Yunanca'da "Ben" demektir. Yani biri size "Ne kadar egolusun." ya da "Egomdan kurtulmalıyım." diyorsa biraz şaşkın olabilir. Egoların yerine "Ben" koyarsak "Ne kadar Ben'lisin." ya da "Ben'den kurtulmalıyım." cümleleri pek bir garip anlam taşır. Elbette bu kelimeyi kullananların kastı bu değil. Nihilistler dışındakiler, muhtemelen Freud'un kullandığı "İd Ego", "Süper Ego" ve bu ikisinin dengesinde yer alan "EGO" dan bahsediyor. Şöyle dersek kelime anlamı daha yerinde olabilir. "Eğitimli Ego", "Eğitimsiz Ego"


Bazıları da negatif olana "EGO" gelişmiş olanına ise "BENLİK" diyorlar. Her birinin tanımı kendine, ne biri yanlış ne öteki...

Nihilistler biraz daha tutarlı... Onlar "Aslında ben de yok." diyorlar. Sonra Minibüste birine "Şurdan bir Şehremini Alır mısın?" diye sesleniyorlar. Hani sen yoktun be dostum, ne ara Şehremini'ye gitmek zorunda kaldın.

Hepiniz tanırsınız, Jim Carey de şunu söylüyor: "Umarım bir gün herkes benim gibi meşhur ve zengin olur da asıl meselenin bu olmadığını anlar."

Elbette haklı! Haklı olmasına haklı da, insanın bazı istekleri gerçekleşmeden asıl meselenin onlar olmadığını kimse anlamıyor. Anladım diyen de "öğretilerle konuşuyor, deneyimlerle değil." Jim Carey bunu anlayacak kadar şanslı.

Asıl mesele bu hayatta neyi istiyorsanız onu tamamlamanızdır. Osho, "Ego'yu büyütmeden onu eğitemezsiniz." diyor. Bu sözünü seviyorum, elbette aynı şeyi Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisisinde de bulabilirsiniz.

Virgina Blanes'in mutluluk için kolay, kısa ve anlaşılır yolunu tanımlayalım. Belki bazılarınız deneyebilir.

1. İstediğin şeyi elde etmek için ne tür bir kişi olmalısın? Yani olmak istediğin kişi olmak ve gerçek hedeflerine ulaşmak için davranışların; değerlerin, yükümlülüklerin, tutumların, niteliklerin ve belirgin yeteneklerin neler olmalı?

2. Yaşamda elde etmekten ya da tadını çıkarmaktan hoşlanacağını düşündüğün her şeyi ayrıntılarıyla listele. Şimdi, hak ettiğine inandığın o ayrıcalıkları gerçekten elde etmek için ödemen gereken ‘bedel’i ayrıntılarıyla düşün. Layık olduğuna inandığın ölçüde ya da layık olmak istediğin kadar yükümlülüğe girmeye ve yapman gerekenleri yapmaya hazır olup olmadığını dürüstçe düşün.

3. Son olarak: Sağlıklı mısın? Karnın tok mu? Yatacak yerin var mı? Hayatında seni seven biri ve senin sevdiğin biri var mı? Beden ve zihin sağlığın varsa, diğer şeylere ulaşmak için ihtiyacın olan her şeye sahipsin demektir. 

Eğer bu sorulara yanıtın olumlu olduysa, şikâyet edecek bir sebebin yok demektir; bunu kutlaman gerek....



YORUMLAR

  • 0 Yorum