GÜNÜN YAZISI

GÜNÜN YAZISI

[email protected]

Babanızın parasından mı bahsediyorsunuz? O, milletin parası...

01 Şubat 2017 - 10:35

Ehli İslamı ehli salibe çiğnetmeyen Kaid-i Azam (büyük kumandan) Mustafa Kemal'e Allah rahmet eylesin

Muhammed Ali Cinnah (Pakistan devletinin kurucusu ve ilk devlet başkanı)

---------

Pakistan'ın büyük kuruluş kongrelerinin sonuncu toplantısında Atatürk'ün vefat haberini almışlardı. Atatürk'ü kendisine manevi lider kabul ettiğini her fırsatta dile getiren Muhammed Ali Cinnah, yanındakilerin gözleri önünde gözyaşlarını tutamayarak mendili ile gözlerini silerken ağzından "Ehli İslamı ehli salibe çiğnetmeyen Kaid-i Azam (büyük kumandan) Mustafa Kemal'e Allah rahmet eylesin" sözleri dökülüyordu. Atatürk'ün ölümü karşısında en çok üzülenler yine Pakistan gibi o yıllarda istiklal mücadelesi veren devletler olmuştur. Nitekim her istiklal hareketinin başlangıç ve sonunda her zincirin kırılışının başında Atatürk'ün adı anılagelmiştir.

Türk Kurtuluş Savaşı boyunca Hind Müslümanları (ki şimdi Pakistan deriz) Anadolu'da savaşanlara yardım için para toplama işini Muhammed Ali Cinnah ve ekibindeki ünlü Türk dostu ve Mustafa Kemal hayranı Gazi Nazrul İslam'ın organizesiyle gerçekleştirmişlerdir. Bu para yardımları altı seferde Anadolu'ya -Ankara'ya- Mustafa Kemal Paşa emrine verilmiştir. Ayrıca on binden fazla, bazı kaynaklara göre 16 bin gönüllü fedailer Anadolu'daki Türk istiklal hareketine katılmak için toplanmıştı. Ankara'da Mustafa Kemal Paşa'nın kurduğu Hakimiyeti Milliye gazetesinin başına hem genel müdür hem de başyazar olarak getirdiği rahmetli Nizamettin Nazif Tepedelenlioğlu'ndan dinlemiştim:

Mustafa Kemal Paşa'nın henüz Çankaya Köşkü'ne taşınmadan önceki Ankara'nın ilk günlerinde İstasyon'daki Direksiyon binasındaki ikametgahına çağrılır. Burada Mustafa Kemal Paşa, bankanın getirip kendisine teslim ettiği masadaki torbaları Nizamettin Bey'e göstererek;

 -Bunlar Hind Müslümanlarının Anadolu mücadelesine yardım için gönderdikleri altın paralardır. Tam da zamanında ilaç gibi imdadımıza yetiştiler. Şimdi bunları al ve arabama atlayarak Taşhan'a git. Yanına alacağın 2 kişi ile bunları sayıp, zaptını tutup maliye vekiline teslim et. Makbuzunu alıp bana getir. Paraları sayarken kapıya 2 nöbetçi dikmeyi de unutma. Hadi marş marş...

Hemen dediklerini yaptım. Taşhan'ın özel odasında paraları sayarak 18 küçük torbaya doldurduk. Maliye vekiline teslim edip, makbuzunu aldık. Yine İstasyon'daki Mustafa Kemal Paşa'nın ikametgahına dönüp makbuzu kendisine teslim ettik.

Bu arada paraları sayarken bir tek altın sayım yaptığımız masadan yuvarlanıp zemindeki tahta döşemeler üzerindeki bir aralıktan kayıp bir alt kattaki at ahırlarına düşmüştü. Bunu basit görüp önemsememiş ve üstünde durmamıştık. Laf arasında Paşa'ya bundan bahsedince neye uğradığımızı şaşırdık. Paşa öfkeyle elini masaya vurarak şunları söyledi:

-Babanızın parasından mı bahsediyorsunuz?.. O, milletin parası... O para ile bir Mehmetçiğin hayatı kurtulacak.. Bir vatan parçası kurtulacak... Hemen gidin, o düşen parayı arayıp bulun. Torbasına koyun, maliye vekiline teslim edin. Makbuzu yeniden tanzim edin ve bana getirin.

Bu talimatının ardından önceki makbuzu bize verdi. Tekrar arabaya atladığımız gibi geri dönüp dediğini yaptık. Elimizde idare lambalarıyla hanın ahırına indik. Arayıp taradık ve o bir tek altın lirayı bulduk. Maliye vekiline teslim edip aldığımız yeni makbuzu Mustafa Kemal Paşa'ya götürdük. Paşa bize bir "Aferin" çektikten sonra ilave etti;

-Şimdi benim de size bir müjdem var: Bugünkü tabildotta kuru fasulye ile pilav var...

Bu paralar gerçekten Ankara için ilaç olmuştu. Çünkü devlet 5 aydır memur maaşlarını veremiyordu. Keza mebuslar da maaş alamıyordu... Hey gidi günler...

*************

Hind Müslümanlarının Türkiye için yaptıkları çalışmalar, gerek Muhammed Ali Cinnah'ın gerekse onun ekibindeki değerli insanların çalışması çok etkili olmuştur. Türk Kurtuluş Savaşı ve Mustafa Kemal Paşa için o yıllarda Hindistan'da yazılan şiirler, bestelenen marşlar yayınlanıp kitaplar halinde günümüze intikal etmiştir. Ayrıca Pakistan'ın kurulmasından sonraki yıllarda Muhammed Ali Cinnah'ın Atatürk için söylediği muhteşem bir sözü daha vardır:

"İki büyük Müslüman tanıdın. Biri bu dini vaz'eden Hz. Muhammed (SAV), diğeri ise bu mukaddes dini hurafelerden kurtaran kaidi azam Mustafa Kemal Paşa'dır..."

Muhammed Ali Cinnah İslam dünyasının günümüze kadar ulaşan en büyük liderlerinden olduğu gibi bütün hayatı boyunca Mustafa Kemal ismini hep ulvi bir heyecan ve rahmetle yad etmiştir.

YENİCAĞ- Muhiddin NALBANTOĞLU

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar