GÜNÜN YAZISI

GÜNÜN YAZISI

[email protected]

Bugün "Evde kal" diyenler, yarın "evden almaya" gelirse ne olacak?

15 Nisan 2020 - 12:45

OHAL döneminde akla hayale gelmeyen konularda bile KHK çıkarılırken, korona virüsüyle mücadele gibi hayati bir konuda sürecin genelge ve sözlü açıklamalarla yürütülmesinin sakıncalarına dikkat çeken Saygı Öztürk, bazı genelgelerin de yasal dayanaktan yoksun olduğunu iddia etti.
“İçişleri Bakanlığı, salgınla ilgili olarak valiliklere 16 genelge gönderdi. Sağlık Bakanı tarafından gönderilmesi gereken bazı genelgeler de İçişleri Bakanı tarafından gönderiliyor. Açıkçası Anayasa ve kanunlara göre değil, dayanağı olmayan genelgelerle, sözlü açıklamalarla süreç yönetilmeye çalışılıyor” diyen Saygı Öztürk, düşündürücü tehlikeye işaret etti: "İnsanlara “Evde kal” deniliyor. Ama bunun da yasal dayanağı yok. Bugün “Evde kal” diyen iradenin, yarın aynı şekilde gelip sizi evden de alır. O bakımdan hukuksuzluğun azı, çoğu olmaz. Her türlü hukuksuzluğa karşı çıkmak gerekiyor. Bulunduğunuz il dışına çıkamıyorsunuz. Evet, salgın olduğuna göre evde kalalım, başka illere de gitmeyelim ama bunların bir yasal dayanağının olması gerekiyor.”

DEVLET ALACAĞINI ERTELEMİYOR

CHP'li belediyelerin borcundan dolayı su kesmeme yönündeki kararları eksiksiz şekilde uygulanırken,  Cumhurbaşkanı’nın borcundan dolayı elektrik ve doğalgazın da kesilmeyeceği açıklamasının gereğinin yapılmadığını da hatırlatan Öztürk’ün dağıtım şirketlerinden aldığı bilgiye göre, vatandaşın mağduriyetinin sebebi devletin enerji dağıtım şirketlerinden alacağını ertelememesi:

“Cumhurbaşkanı, ‘Borcundan dolayı elekrik ve doğalgazı kesmeyeceksiniz' diyor ama şirketler genelde bin liranın üzerinde borcu olanın elektriğini kesmiyor. Ama bu borcu aşanların elektriği, doğalgazını kesiyoruz. Çünkü, Enerji Dağıtım şirketleri, devletten elektrik alıyor ve bunun karşılığında bedel ödüyor. Biz alacağımızı tahsil edemezsek, Devlete borcumuzu nasıl ödeyeceğiz? Devlet, alacağını ertelemiyor, ya da bize yeni bir kolaylık sağlamıyor. Bu durumda elektrik dağıtım şirketiyle vatandaş karşı karşıya geliyor. Birkaç şirket kendiliğinden ay sonuna kadar borcundan dolayı elektrik kesmeme kararı aldı. Yapılması gereken siyasi iradenin bunu yasal bir zemine oturtmasıdır.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar