GÜNÜN YAZISI

GÜNÜN YAZISI

[email protected]

Ne Mayıs ne de Haziran'da seçim olmaz!

15 Şubat 2023 - 11:30

Seçimler iptal mi ediliyor? Dilipak yanıtladı! Türkiye depremin yaralarını sarmaya çalışırken muhalif kanattan ''seçim vaktinde yapılmaldır, en geç Haziran'da olmalıdır'' yorumlarına ''olağanüstü hal, seçimi yaptırmamak içindir'' açıklamalarıda eklenince tartışmalar büyüdü! habervakti.com'un sorularını yanıtlayan Abdurrahman Dilipak, "Milletvekili, başkanlık ve yerel yönetim seçimleri birleştirilip 2023 ya da 2024 başında genel seçime gidilebilir" dedi.

Deprem bölgesinden 3 ay için OHAL ilan edilmesi ile seçimlerin ertelenmesi konusu gündeme geldi. Deprem uzmanlarının artçı depremlerin 6 ay sürebileceği açıklamasının ardından, deprem bölgesinden çevre illere yapılacak göçler, ikamet adreslerindeki değişiklikler, vefat edenlerin nüfustan düşürülmesinin hem seçim çevrelerindeki seçmenler, hem milletvekili sayısındaki muhtemel değişiklikler sebebi ile YSK’nın ihtiyaç duyacağı süre açısından seçimlerin 14 Mayıs'a yetişemeyeceğinin anlaşılması üzere tartışmalarda başladı.

Muhalefet ısrarla seçim zamanında ya da engeç Haziran'da yapılmalı derken, Bülent Arınç'ta bu çağrılara sert çıkarak;
''Allah'tan korkun, hala enkaz altında cesetler var. Seçmenden bahsedilmezken seçimden bahsetmek nasıl mümkün oluyor? Böyle bir dönemde acılarıyla yüzleşen vatandaşlarımıza karşı seçim propagandası mı yapacaksınız, oy mu isteyeceksiniz? Aday mı olacaksınız, miting mi yapacaksınız? Bunları hangi yüzle yapacaksınız? Seçmen yok, sandık yok.'' diyerek çok sert çıktı.

Yazısında bu konuyu dile getirerek ''seçim olamaz'' diyen yazarımız Abdurrahman Dilipak’a bu konuyu sorduk.

Ülke böyle bir afetle karşı karşıyayken elbette seçimi konuşmak doğru değil. Ancak bir seçim gündemi vardı ve 14 Mayıs’tan söz ediliyordu. Bu şartlarda, OHAL da ilan edildikten sonra, Meclis de toplanmayınca herhalde bir erken seçim kararı da çıkmaz.

-Seçim karakteri icabı politik bir rekabeti beraberinde getiriyor. Bu şartlarda seçim tarihini yeniden özden geçirmek gerek. 14 Mayıs bana göre artık olmaz. OHAL ilanı, grubu olan bütün partilerin oy birliği ilan edildi. Şimdi yasama, yürütme, yargı, herkesin bu afete odaklanması gerek. Belki bu konunun da ortada kalmaması, bir açıklama yapılması gerekebilir.

Seçimlerin akibeti ne olacak bu durumda?

-Seçimler artık 15 Mayıs’a yetişemez. Bu illerde zaten seçim kampanyası artık zor. Hatta bu süre 6 aya kadar da uzatılabilir. Seçmen sayısı, milletvekili sayısı da bu süreçten etkilenecek. Zaten 15 Mayıs için bu durumda Meclisten bu arada bir karar çıkması da zor.

Bu durumda seçimler Hazirana mı kalacak?

-OHAL’ın 2. kez uzatılması, ya da artçıların devam etmesi ya da başka yerlerde yeni bir deprem sonrası seçim Haziran’da da olmaz. Zaten Haziran ayında başka bir sorun var. 12 Ay içinde 2 seçim olmaz. 31 Mart 2024’de yerel yönetimler seçimi var. 2023 Haziran 6. Ay’dan 2024 Mart sonuna 9 ay. Yani bu durumda Türkiye 9 ay içinde 2 seçim yaşayacak. Seçim ekonomi, psikososyal açısından politik davranış açısından bu sağlıklı bir şey olmaz. Kamu otoritesi kamu yararı olmayan bir işlem yapamaz ve bir yasa da yapamaz, yorum da yapamaz. Dolayısı ile ya yerel yönetim seçimlerinin erkene alınması ya da Milletvekili ve başkanlık seçiminin ertelenmesi gerekir.
Abdurrahman Dilipak

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar