GÜNÜN YAZISI

GÜNÜN YAZISI

[email protected]

Okinawa Adası'nda yaşayan insanların 7 yaşam felsefesi

09 Kasım 2021 - 11:17

Bir ada var ki, uzun yaşayan insanların adası… Emeklilik nedir bilmeyen, yaşama amacı olan, az yiyen ama çok üreten insanların yaşadığı Japonya’da bir ada! Okinawa Adası ve yerli halkın 7 yaşam felsefesi…

Ölümsüzlük iksiri henüz bulanamadığına göre, hepimizin günün birinde öleceği kesin. Peki ama uzun yaşamak bizim elimizdeyse, bu fırsatı neden geri tepelim ki? Japonların sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmelerinin altında ne yattığı hepimizin merak konusu. Aslında az çok bildiğimiz şeyler diyebilirsiniz ama yine de bir göz atalım.

Okinawa Adası’nda yaşayan insanların 7 yaşam felsefesi:

1- Yaşama amacınız olsun

Her gün sizi yataktan hevesle kaldıracak, emekli olup köşeye çekilmeyi beklemeyeceğiniz, sizi mutlu eden, enerji veren bir amaç edinin. Bu amaç kimileri için mesleği olabilir. Öyle ki, mesleğini severek yapar, çalışmaktan ve üretmekten keyif alır. Kimileri içinse bahçesinde ürün yetiştirmek, hikâye yazmak veya mahalledeki çocuklarla oyun oynamak bile olabilir. 

 

2- Emekliliği düşünmeyin

Japonların dediği gibi: “Ölmek istiyorsan, emekli ol!” Yıllarca oflaya puflaya işe gittikten sonra, emekli olup her şeyden elimizi eteğimizi çekmemiz, âdeta vücudun pes etmesine ve artık “boş vermesine” sebep oluyor. Emekli olduktan sonra resme merak salıp bir sergi açmak veya yardım kuruluşları için gönüllü olarak çalışmak gibi uğraşlar sizi genç kılacaktır.

 

3- Şekeri azaltın!

İşlenmiş şeker tüketimi birçok sağlık problemini tetiklerken ve kilo almanıza sebep olurken, hâlâ “Ben tatlısız yapmıyorum,” diyorsanız, en azından haftada bir kez tüketmek gibi sınırlandırmalar getirebilirsiniz.

 

Okinawa Adası'nda yaşayan insanların 7 sırrı

4- Sebze tüketin!

Japonların günün her öğününde bolca sebzeye yer verdiklerini biliyor muyudunuz? Sebzelerin hem zengin vitamin ve mineral içeriğiyle, hem de düşük kalorisiyle ve lif deposu olmasıyla vücudunuza iyi geleceğini ve sizi zinde tutacağını unutmayın.

5- Haftada iki gün sofranızda balık olsun!

En başta bahsettiğim Japon kasabasında, insanlar haftada en az üç öğün balık tüketiyorlar. Balık, içerdiği faydalı yağlar sayesinde vücudun genç kalmasına yardım ediyor.

6- Aynı anda birçok işle ilgilenmek yerine, tek bir işe odaklanın.

Bu sayede vücudunuz daha az stres hormonu salgılayacak ve yaşlanmanız gecikecek. Ayrıca tek bir işe odaklandığınızda, o işi daha iyi yaptığını ve yaparken de keyif almaya başladığınızı göreceksiniz.

7- Hareket edin!

 

Bunun için pahalı spor salonlarına ihtiyacınız yok. Uzun yaşayan insanlarla yapılan röportajlarda onların ağır sporlar yapmadığı ama gün içinde devamlı hareket halinde oldukları anlaşılmıştır. Gideceğiniz kosa mesafe yerlere yürüyerek giderek, asansör yerine merdivenleri tercih ederek, boş vakitlerinizi yürüyüş yapıp, temiz hava alarak geçirerek siz de bunu başarabilirsiniz.

Dr. Didem Yüzügüllü

Ho’oponopono: Bir Hawaii geleneği

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar