GÜNÜN YAZISI

GÜNÜN YAZISI

[email protected]

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de asıl düşmanı kim... Fransa neden bu kadar ilgili

02 Eylül 2020 - 09:51

Daha önce Napoleon ve Hitler silahlı güçle denemişlerdi, ama olmadı.

Avrupa Birliği (AB) hiçbir zaman olmamıştı.

Çünkü, AB’nin hiçbir zaman müşterek siyasi hedefleri, siyaset stratejisi, güvenlik stratejisi, silahlı gücü olmadı.

Bu nedenle de ekonomik bir dev olmasına rağmen AB, küresel jeopolitik içinde hiçbir zaman önemli bir oyuncu da olamadı.

Zaten Avrasya coğrafyasında AB’nin Rusya’yı veya Türkiye’yi veya hem Rusya’yı ve hem de Türkiye’yi içine almadan küresel büyüklükte jeopolitik güç olması mümkün değildi.

AKP’nin iktidara gelmesi ile ve ABD’nin yönlendirmesi ile AB, Atlantik yapısından Avrasya’ya doğru kaymasını önlemek amacı ile Türkiye’yi, sanki üye yapacakmış gibi davrandı ve reform adı altında Türkiye’den tavizler koparmaya çalıştı.

 

Müzakereler başlayınca, olmayan AB’ye üye olacağız sevinci ile Türkiye, güpegündüz havai fişek şenliği yapan ilk ülke olarak tarihe geçti.

Yeniden şekillenmekte olan küresel düzen içinde, AB’nin başat güçleri, yeni düzene uyum sağlamak için kendi ulusal çıkarlarına göre pozisyon belirlemekte ve çıkarlarını gerçekleştirmek amacı ile inisiyatifler kullanmaktadırlar.

AB’nin başat ülkeleri Almanya, Fransa ve İngiltere farklı jeopolitik karakterlere ve amaçlara sahip oldukları için de AB’nin birlik olması mümkün değildi.

Ada ülkesi İngiltere her zaman koyu Atlantikçi, ABD işbirlikçisi idi. Brexit ile olmayan AB’ye veda etti.

Rusya ile arasına Polonya ve Ukrayna’yı alarak Soğuk Savaş döneminin aksine cephe hattı ülkesi olmaktan çıkan ve kendisini daha güvende hisseden Almanya, jeopolitik karakter olarak Avrasya’ya yakındır ve çıkarlarının istikametinde Rusya ile ilişkilerini geliştirmektedir.

Gelelim asıl konumuz Fransa’ya. Fransa, bir Akdeniz ülkesidir. Fransa’nın ulusal çıkarları Akdeniz ve bu denizin ötesindeki Afrika kıtası ile ilgilidir.

Fransa, yeniden şekillenmekte olan jeopolitik ortamda, Akdeniz’deki güç dengelerini kendi lehine çevirmek amacı ile Doğu Akdeniz ile ilgilenmektedir.

Fransa, Akdeniz’in patronu olmak istemektedir ve bu amaçla Yunanistan’ı kayıtsız şartsız desteklemektedir.

ASIL HASIM FRANSA

İşte bu nedenle Fransa Cumhurbaşkanı Macron, savaş uçakları ve denizaltıları ile birlikte Charles de Gaulle uçak gemisini gerilim bölgesine göndermektedir.

İşte bu nedenle, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin asıl hasmı Fransa’dır.

Macron’un bu girişimi, geçici de olsa Doğu Akdeniz’deki dengeleri değiştirebileceği için önemlidir.

Türkiye’nin olmayan Mavi Vatan jeostratejisi, Macron’un bu hamlesini nasıl karşılayacaktır? Bu amaç için hangi tedbirleri, nasıl uygulayacaktır?

SON SÖZ:

Meis’e Yunanistan’ın asker çıkarmasına bile çare bulamayan Külliyedeki stratejistler; aman dikkat, giderek büyüyen bu stratejik yalnızlık, stratejik depresyona dönüşebilir.

Melankoli…

Nejat Eslen

Odatv.com

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar