Hüseyin Macit Yusuf

Hüseyin Macit Yusuf

DOSYA
[email protected]

Akıncı yeniden aday gibi!

21 Mart 2019 - 12:01

2015'teki siyasi koşullardan faydalanarak, HP ve CTP'nn desteğiyle seçimi kazanan Akıncı, 2020 seçimlerinde yeniden aday olmaya hazırlanmakta. Bu kez koşullar, esen rüzgarlar Akıncı'dan yana değil. Kıbrıs Türkü hiçbir vaadini yerine getirmeyen, aksine Rum'a taviz veren Akıncı'ya pek geçit verecek gözükmüyor.

Kıbrıs Rum basınına göre, Akıncı yakın çevresine 2020'deki seçimlerde yeniden aday olacağını söylemiş. Politis gazetesi sözkonusu yayınında, Akıncı'nın geçtiğimiz günlerde KKTC'de sözde yasak kitap olayına sahip çıkması -(gerçekte PKK destekçisi zannıyla tutuklanan şahsa sahip çıkarak yargıya müdahale etmiştir), nüfus sayımı talebinde bulunmasının (gerçekte nüfusumuzun artmasından rahatsızlık duymaktadır) ve bir cinayete kurban giden Nami olayının Akıncı'ya desteği artırdığını yazdı. Ne alaka diyeceksiniz! Gerçekten de kelalaka. Bu haber Politis'in ısmarlama haber yaptığına bir kanıttır ve Akıncı'nın algı operasyonlarının sınır tanımadığının bir göstergesidir. Bu kadarına da pes artık. Bu ne biçim kendine güvendir! Egodur? Akıncı tüm başarısızlığına rağmen nasıl olur da yeniden seçilebileceğini söyleyebilir ve buna kendini inandırır!

Akıncı her fırsatta söylediği üzere federasyon hedefine ulaşmak için göreve talip olmuştur. Federasyon'dan başka birşey konuşmam demiştir. 2015-2017 arasında sürdürülen müzekereler federasyonun mümkün olmadığını göstermiştir. Akıncı kendi deyimiyle, 'kendi neslinin son denemesini' Crans Montana'da gerçekleştirmiş ve başarısız olmuştur.

Akıncı Kıbrıs Türkü için hayati olan, birçok şey yanında, özellikle siyasi eşitliğimiz ile Türkiye'nin etkin garantörlüğü konularını pazarlığa açmış,karşılığında herhangi bir teminat almadan, sırf Kıbrıs Konferansı toplanabilsin diye Ruma taviz haritası vermiştir.

Crans Montana'da Türk tarafının tüm iyi niyetine, esnekliğine rağmen Rum-Yunan ikilisi ile bilinen malum nedenlerden dolayı uzlaşmak, anlaşmak mümkün olamamıştır.

Akıncı'nın Crans Montana sonrasında geçtiğimiz yıl 16 Nisan ve 26 Ekim, bu yıl da 26 Şubat'ta Anastasiadis ile gerçekleştirdiği başbaşa görüşmelerinde Rumun bilinen niyetinde herhangi bir gelişme,değişme olmadığını bizzat kendisi açıklamıştır. Akıncı ve sözcüsünün açıklamalarına bakılacak olursa Rum tarafı daha önce üzerinde mutabakat sağlanan birçok hususu şu anda reddetmektedir. Akıncı içini boşalttığı ve sulandırdığı, yolunmuş kuşa çevirdiği Siyasi Eşitliği bile Ruma kabul ettirememiştir. Kıbrıs Türkü'nün ayrı çoğunlukla karar almasından vazgeçmesine ve bir tek Türk'ün karar almada olumlu oy vermesini kabul etmesine rağmen Rum ayak diretmektedir.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu'nun ziyaretlerinde üzerinde mutabakat sağlanan 'yeni fikirlere de açık olunması' ortak kararına Akıncı uymamaktadır. İki devlete dayalı veya konfederal çözüme karşıdır; Rum istemiyor diye karşıdır.

Maç meselesi

Akıncı bu hafta da ucuz bir şova, gösteriye başvurarak aklı sıra kararsızların oylarını almaya, milliyetçi cephede olanlara da şirin görünmeye çalışmıştır.

Rum istihbaratı ile işbirliği içinde olan Stelyos Vakfı'nın finanse ve organize ettiği ve asıl amacı Kıbrıs Türk sporuna uygulanan ambargoyu perdeleyip, Rum yönetimini aklamak olan Mağusa Türk Gücü (MTG)-Nea Salamina maçına katılacağını açıklayan Akıncı son anda seçim ve oy hesabıyla, maça gitmekten vazgeçti. Akıncı yaptığı açıklamada sahanın yeri değiştirildiği ve maçın ara bölgeden Güney'e kaydırıldığı, bunun siyasi eşitliğe aykırı olduğu için maça gitmediğini, BM'nin de maçın güvenliğini sağlayamayacağını bildirdiğini söyledi. Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ise maç sahasının yerinin değişmediğini, başından beri aynı sahanın söz konusu olduğunu söyleyerek Akıncı'yı yalanladı. Akıncı'nın, "sahanın yeri değiştirildiği ve maçın ara bölgeden Güney'e kaydırıldığı için maça gitmediği" şeklindeki sözleri, MTG yetkilileri tarafından da yalanlandı.

Akıncı oy avcılığına erken başlamıştır. Akıncı'nın siyasi şov ve ucuz kahramanlık gösterisi yaptığı ortadadır. Akıncı'nın masada verdiği tavizlerle siyasi eşitliğimizin içini boşalttığı bilinirken, şimdi sahip çıkar gibi görünmesi halkı kandırmaya yöneliktir; ve halk bunu farkındadır. Kıbrıs Türk halkının; başarısız olmuş, Rum'a ödünler vermiş teslimiyetçi Akıncı'yı yeniden başkan seçme ihtimali her geçen gün azalmaktadır.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar