Hüseyin Macit Yusuf

Hüseyin Macit Yusuf

DOSYA
[email protected]

Kıbrıs'ta barışın güvencesi Türkiye

05 Temmuz 2019 - 10:45

Taşkent'e düşen füze Kıbrıs Türkünün güvenliği konusunda Garantör Türkiye'ye ne kadar ihtiyacımız olduğunu birkez daha göstermiştir. Kıbrıs'ın etrafı barut fıçısıdır. Suriye, Irak, İsrail, Filistin, Lübnan, Mısır ve Doğu Akdeniz heran herşey olabilecek, sıcak çatışma potansiyeline sahiptir ve Kıbrıs da bunların göbeğindedir. Suriye'de şiddetli çatışmalar sürmektedir. Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemlerini almaktaki haklılığı birkez daha ortaya çıkmıştır. KKTC Türkiye'nin savunma kalkanındadır ve tek güvencemiz de Anavatan'dır.

Füze olayı birçok konuyu gündeme getirmiştir. Kıbrıs Türkü'nün güvenliğinin önemini birkez daha ortaya çıkarmıştır. Kıbrıs konumu nedeniyle her dönemde ateş çemberinin ortasında olmuştur. Ortadoğu'daki savaşlar, Akdeniz'deki gerilim Kıbrıs'ın güvenliğini tehdit etmektedir. Anavatan Türkiye'nin garantörlüğünün devam etmesinin ne kadar hayati olduğu ortadadır. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın garantörlüğü müzakere masasına taşımasının ne kadar yanlış bir siyaset olduğu kanıtlanmıştır. Akıncı'nın kendi başına aldığı kararla, Türkiye'nin Garantörlüğü'nün, tek yanlı müdahale hakkının kaldırılacağı ve Kıbrıs'taki askeri varlığına son vermeyi öngören Guterres Belgesi'ni müzakerelerde görüşmek üzere stratejik bir paket anlaşma olarak kabul etmesinin  yanlışlığı ortaya çıkmıştır. Akıncı'nın seçildiğinden beri aldığı tüm kararlar Kıbrıs Türkü için tehlike arzetmiştir. Toprak konusunda ortaya koyduğu harita ve verdiği tavizleri hala daha kamuoyu ve KKTC Meclisi ile paylaşamamıştır.

Siyasi eşitliğimizi sulandırmış, içini boşaltmıştır.1960 Anlaşmalarından daha geriye gidecek şekilde karar alma mekanizmasındaki rolümüzü asgariye indirmiş, karar almada  tek bir Türkün olumlu oyunu yeterli görmüştür. Bu gafletin daniskasıdır ve S-200 füzesinden, en modern füzeden daha tehlikelidir.

Türkiye tehdit değil

Rum propaganda mekanizması yıllardır Türkiye'nin Kıbrıs'ta işgalci olduğunu ve sözde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve güvenliğini tehdit ettiği maskaralığını yaymaktadır.

Güney Kıbrıs bütçe sınırlarını zorlayarak en son teknoloji silahları Türk tehdidine karşı aldığını söylemektedir.

Son yıllarda bölgemizdeki çeşitli ülkelerle yaptığı savunma işbirliği anlaşmalarını da Türk tehdidine karşı yaptığını yaymakta ve mağduru oynamaktadır. Halbuki ortada bir tehdit yoktur. Rumun silahlanmasının nedeni Kıbrıs'ın tamamını alma dürtüsünün, Enosisin, Megali İdea'nın gereğidir. Güney Kıbrıs KKTC'den ve Türkiye'den herhangi bir saldırının olmayacağını ve tehdit almadıklarını çok iyi bilmektedir. Kıbrıs'a düşen füze olayı bunu kanıtlamıştır!. Güney Kıbrıs Türkiye'yi gerçekten tehdit olarak görseydi elinde tuttuğu hava savunma sistemleri -Tor-M1 ve Buk- aktif olacak ve önceki gece adamıza doğru gelen füzeye kilitlenerek onu havada tesirsiz hale getirecekti. Sözkonusu savunma sisteminin aktif olmadığı ortaya çıkmıştır. Eğer Türkiye gerçekten Rumun dediği gibi potansiyel bir tehdit olsa bu sistem aktif olmaz mıydı?

Geçtiğimiz Mayıs ayında Rum Milli Muhafız Ordusu tarafından yapılan açıklamada Güney Kıbrıs-İsrail ortak tatbikatında hava savunma sistemlerinin denendiği bildirilmişti. Sözkonusu hava savunma sisteminin aktif olmamasının nedeni adada sürmekte olan barış ortamı ve Türkiye'nin tehdit olmadığı gerçeğidir. Rumun yalan propagandası böylelikle çökmüştür.

ABD ambargosu!..

ABD'li senatörler Rubio-Menendez tarafından ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'ne sunulan, Güney Kıbrıs'a silah ambargosunun kaldırılmasıyla ilgili yasa tasarısı geçtiğimiz günlerde içinde yapılan değişikliklerle Komite'de onaylandı. Tasarıda yapılan düzenlemeye göre ABD tarafından Rumlara uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasına, Rusya savaş gemilerinin yakıt ikmali için Rum limanlarına yanaşmasının reddedilmesi şartı getirildi.

Yapılan düzenleme Rum Yönetimince hoş karşılanmazken, Rusya Dışişleri tepki gösterdi.Ortaya çıkan bu duruma göre sözkonusu yasa tasarısının ileriye götürülmesi pek mümkün görünmemektedir..

Bütün bu gelişmeler Anavatan Türkiye'nin Kıbrıs'taki garantörlüğünün ne kadar gerekli olduğunu göstermektedir. Kıbrıs Türkleri azgın kurtlar sofrasında Türkiyesiz kolay lokmadır ve dünya güç odakları ile mücadele edebilecek imkanlara sahip değildir. Türkiye olmasa yok olup tükeneceğimiz bilinmelidir.

 

Kaynak Yeniçağ: Kıbrıs'ta barışın güvencesi Türkiye - Hüseyin Macit YUSUF

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar