Hüseyin Macit Yusuf

Hüseyin Macit Yusuf

DOSYA
[email protected]

KKTC'nin tanınması hakdır ve tanınacakdır

26 Aralık 2019 - 21:05

Geçtiğimiz hafta iki günlüğüne Abhazya'nın başkenti Sohum'a gittim. Türkiye'de yaşayan Abhaz dostların anavatanlarını görme, oradaki insanların sıcaklığını hissetme imkanı buldum. Her fırsatta Kıbrıs milli davamıza sahip çıkan, destek veren Vatan Partisi Genel Başkanı Sayın Doğu Perinçek, yıllardır birçok yurt dışı seyahatine beni KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı ebedi liderimiz rahmetli Denktaş'ın Özel Büyükelçisi olarak davet etmeyi sürdürmektedir. Bu vesile ile Sn. Perinçek'e teşekkür ederim. Başta İran İslam Cumhuriyeti, Rusya, Çin, Suriye olmak üzere birçok İslam ülkesine haklı davamızı doğru bir şekilde anlattığımızı ve tanınma istememiz halinde de birçok ülkenin KKTC'yi tanıyacağını yaşayarak gördüğümü söyleyebilirim. Türkiye'nin, Anadolu'daki kardeşlerimiz ve Kıbrıs Türkünün çalışması halinde, etkin temaslarda bulunması halinde tanınmamız kaçınılmazdır. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın 'KKTC'nin tanınması mümkün değildir, gerçekçi değildir' lafları safsatadır. Akıncı, KKTC tanınamaz diyerek emperyalizmin bölgemizdeki planlarına hizmet etmekte ve Batı'nın bize reva gördüğü kadere razı olmaktadır. Türkiye'nin desteği ve KKTC'nin de çabaları ile devletimizin tanınması kesinlikle mümkündür. 3-5 yıl içerisinde birçok ülkenin KKTC'yi tanıyacağı bir ortama doğru gidilmektedir. Değişen dengeler bunu göstermektedir.

Akıncı'nın değişen dünya dengelerinden, en son gelişmelerden zerre kadar haberi yoktur, sadece federasyona odaklanmıştır. Son 1-2 aydır seçim kampanyası için köyleri gezmeye başlamıştır. Gündeminde başka birşey yoktur. KKTC talep edilirse dünyadaki birçok ülke tarafından tanınacaktır. Türkiye'nin gücü, KKTC makamlarının doğru stratejisi çerçevesinde tannma mümkündür. Önümüzdeki süreçte KKTC'nin tanınması kaçınılmazdır. Nisan seçiminden sonra tanınma gündeme alınacaktır.

***

Sohum'da başta Cumhurbaşkanı Raul Hacimba, Meclis Başkanı Kıvarçiya Valeri İremeyeviç, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Adgur Ardzınba, Dışişleri Bakanı Daur Kove, Geri Dönüş Bakanı Dıbar Beslan Andreyeviç, Turizm Bakanı Avtangil Gartskiya olmak üzere tarım, denizcilik, finans, devlet televizyonu yetkilileri ile çok verimli toplantılarım oldu. Abhazya, KKTC ile ilişkilerini en üst düzeye çıkarmak istemektedir. Talep edilmesi halinde karşılıklı tanıma mümkündür, bunu teyit eden tarihi bildiri yayınlanmıştır.


Cumhurbaşkanı Raul Hacımba ile çok faydalı fikir alış verişinde bulundum. Kendi Cumhurbaşanımız benim gibi düşünenleri, yani devletine ve anavatanına sahip çıkanları görmek istemezken, Başkan Hacımba'dan kayda değer yakınlık gördüm. Ülkelerimiz arasındaki tarihi benzerliklere dikkat çektiğim görüşmede, KKTC Başbakanı Ersin Tatar'ın selamlarını ilettim. Kendisini KKTC'ye davet ettim. Hacımba, tanınma mücadelesinde ülkelerimizin işbirliği yapması gerektiğini, ekonomi, turizm, eğitim, kültür, spor dallarında ilişkilerin geliştirilmesinin şart olduğunu söyledi. İşadamları ve siyasetçilerin temaslarının artırılmasını istedi. Bu konuda, Nisan ayı sonrasındaki gelişmeler doğrultusunda iki ülke arasındaki ilişkilerin istenilen seviyeye ulaşabileceğini söyledim.

***

Abhazya halkı ile Kıbrıs Türk halkının benzer tarihi mücadeleleri vardır. Abhazya'da KKTC'de olduğu gibi verilen varoluş mücadelesi nedeniyle her evde bir şehit ve kahraman vardır. Uzun süren acılı ve sıkıntılı yılların ardından güvenlik ve istikrar konusunda ciddi gelişmeler sağlayan Abhazya Cumhuriyeti bugün, bağımsız devletin kurumlarının güçlendirilmesi, turizm, enerji, tarım, su ve orman ürünleri vb. alanlardaki büyük zenginliklerini kullanarak iktisadi ve sosyal kalkınmanın sağlanması ile serbest seçimleri esas alan katılımcı bir demokrasinin inşası yolunda, mütevazı ama emin adımlarla ilerlemektedir. Ahbazya, KKTC gibi ambargolarla başetmeye çalışmaktadır. Biz Kıbrıs Türklerinin Anavatan'ı vardır, Abhazya'nın yoktur. KKTC vatandaşları Türkiye üzerinden dünyanın her yerine ulaşabilirken, Ahbazlar sıkıntı çekmektedirler. Kendi havalimanları faal değildir ve uluslararası uçuş kodları yoktur. Ulaşım ve dışa açılma konusunda Rusya'ya bağımlıdırlar ve Ruslar, Abhazların anavatanı değildir!!! Oraları gördükten sonra, şartları anladıktan sonra Kıbrıs Türkü olarak halimize yüz bin kere şükrettim. İyi ki kopmaz ayrılmaz bir parçası olduğumuz Anavatanımız vardır; iyi ki biz Kıbrıs Türklerine her şartta sahip çıkan Anadolu'daki kardeşlerimiz vardır…

Neticede davamız doğru anlatıldığı, düzgün ilişkiler kurulduğu takdirde KKTC'nin tanınması mümkündür ve KKTC tanınacaktır.

Kaynak Yeniçağ: KKTC'nin tanınması hakdır ve tanınacakdır - Hüseyin Macit YUSUF

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar