Hüseyin Macit Yusuf

Hüseyin Macit Yusuf

DOSYA
[email protected]

Maraş'ın açılması KKTC ekonomisine hareket getirecek

06 Ağustos 2020 - 11:08

UBP-HP Hükümeti göreve gelir gelmez devrim niteliğinde, statükoyu altüst edecek önemli kararlara imza atma cesareti göstermiştir. Bunlardan en önemlisi hükümet programında da belirtildiği üzere başarısız olan federal çözüm modelinden vazgeçilerek iki devlete dayalı bir çözüm üzerinde çalışmaların başlatılmış olmasıdır. 50 yılı aşan bir süredir görüşülen federasyona yapışıp kalmak, statükonun devamına hizmet etmekte ve Kıbrıs türkünün elini kolunu bağlayarak, gelişimini sınırlı tutmaktadır.

UBP-HP Hükümeti yakın zamanda aldığı bir kararla kapalı Maraş'ın açılması için düğmeye basmıştır. 45 yıldır kapalı tutulan ve hayalet şehir olarak da anılan Maraş'ın açılması KKTC ekonomisine ve turizmine katkı sağlayacaktır.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay tarafından yapılan açıklamada, "Uluslararası alanda faaliyet gösteren isimlerden de yararlanılarak oluşturulacak olan ekip, kapalı Maraş'ta yer alan tapu kayıtları, taşınır ve taşınmaz mülklerin durumu, Vakıf mallarının saptanması, alt yapının durumu, çevre açısından risk taşıyan unsurlar gibi hususları içerecek kapsamlı bir envanter çalışması yapacak" diye müjdeli haberi vermiştir. Özersay, yapılacak çalışma sonrasında ortaya çıkacak verilere dayalı olarak bundan böyle atılacak olan adımların da daha sağlıklı şekilde değerlendirilebileceğini belirterek, "Hükümet olarak envanter çalışması ertesinde atacağımız bir sonraki adımda kapalı Maraş'ın eski sakinlerinin ve Vakıflar İdaresi'nin mülkiyete dair hak ve menfaatlerine halel gelmeyecek şekilde hareket edeceğiz" ifadelerini kullanmıştır.

KKTC hükümetinin aldığı bu karara ilk etapta Rum Yönetimi itiraz etmiş, Türk tarafının BM kararlarını çiğnediği yönünde BM Güvenlik Konseyi ve Avrupa Birliği nezdinde girişimlerde bulunarak müdahale edilmesini istemiştir.


Güney Kıbrıs'tan ilk tepki Rum Başkanlık Müsteşarı Vasilis Palmas'tan geldi.

Rum Haber Ajansı'na konuşan Palmas, 'Maraş'ın Kıbrıs Türk Yönetimi'nde açılmasının 'kabul edilemez bir adım' olduğunu savundu. Palmas, bunun Ada'nın kalıcı bölünmesine katkı yapacağını iddia etti.

2014 yılında zamanın Amerikan Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın adayı ziyaretinde, Kudret Özersay'ın, Maraş konusundaki bu teklifi yaptığını hatırlatan Palmas, KKTC ve Türkiye ile bu konuda bir pazarlığa girmeyeceklerini sözlerine ekledi.

Maraş'ın Türk Vakıf Malı olduğu Vakıflar İdaresi tarafından belgeleriyle tespit edilmiş olmasına rağmen bunun uluslararası tescili cihetine gidilmemiş ve ihmal edilmiştir.

Yeni koalisyon hükümeti Rum tarafı ile federasyona dayalı bir çözüm öngörmemekle birlikte, Rum tarafı ile işbirliği çerçevesinde ilişkileri geliştirmeyi düşünmektedir. Bu bağlamda Maraş'ın yeniden açılması önemli bir imkandır.

Bölgenin faaliyete geçmesi Rumlarla ve Türkün  işbirliği yapıp yapamayacaklarının görülmesi açısından önemli bir açılım olacaktır.


Kapalı Maraş'ın açılması, başta inşaat olmak üzere birçok sektörü olumlu yönde etkileyecek,bölgeyi canlandıracaktır. Maraş'ın açılması halinde KKTC'ye önemli miktarda yabancı yatırımcı gelecek ve bu bölgeye sağlanacak çeşitli vergisel ayrıcalıklarla, yeniden imarı ve gelişmesi sağlanacaktır.

Önceki gün Ankara'ya davet edilen Başbakan Ersin Tatar Cumhurbaşkan Yardımcısı Fuat Oktay'la yaptığı görüşmede Maraş konusu gündeme gelmiş ve Maraş'ın süratle açılması hususunda yeniden mutabakat sağlanmıştır.

Sadece arazi değeri 100 milyar dolar olan Maraş'ta tamir edilmeyi bekleyen yaklaşık 4 bin 496 konut, 3 bin işyeri, 10 bin yatak kapasitesine sahip, 45 otel, 60 apart otel 380 yarım inşaat, 99 eğlence merkezi, 25 müze, 43 resmi daire, 8 okul, 9 ibadet yeri, 24 sinema, 22 banka, ve 2 spor tesisi bulunduğu dikkate alındığında,bölgenin imarı için  ülkemize 2-5 milyar dolar civarında bir kaynağın gireceği hesaplanmaktadır.

45 yıldır kapalı olan Maraşı yeniden açma gayretleri nedeniyle UBP-HP hükümetini birlez daha kutlamak gerekir; umarım dıştan gelecek baskılara boyun eğilmez ve tamamlanmak üzere olan envanter çalışmaları neticesinde öngörülecek projeler gerçekleştirilir. Bu proje sayesinde KKTC'nin uluslararası tanınma yolunda da önemli bir adım atılmış olacaktır.

Kaynak Yeniçağ: Maraş'ın açılması KKTC ekonomisine hareket getirecek - Hüseyin Macit YUSUF

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar