Merve ÖZGÜNEŞ

Merve ÖZGÜNEŞ

Sanat ve Hayat
[email protected]

Bir İç Hesaplaşma Meselesi…

17 Ekim 2021 - 10:30

   2019- 2020 tiyatro sezonunun belli bir kısmı ve sonrası malumunuz pandemi ile kapalı bir süreçten ibaret geçti. Moda Sahnesi’nde Eylül 2020 yılında sahnelenmeye başlayan “Babamı Kim Öldürdü?” oyunu dijital mecra üzerinden Moda Sahnesi’nin online platformu ile seyircisi ile buluşmaya başladı.
  
   Kapalı kalan perdelerin çoğu dijital platforma dönerken, çoğu sahnemiz de maalesef ya kapandı ya da kapanma tehlikesiyle yüz yüze geldi. Sanatın en önemli damarlarından biri olan tiyatro için ve tiyatroya emek veren herkes için ne zorlu bir dönem oldu. Olmaya da devam ediyor. Sahneden seyirci koltuğumuza oturarak, oyun izlemeyi çok özledik.


   Moda Sahnesi’nde birden çok oyunda performansını izlediğim Onur Ünsal tek kişilik oyununda yine muhteşem bir performans sergiliyor. Kendisi sahne hâkimiyeti mükemmel diyeceğimiz oyunculardan biri. Daha önce kendisini izlediğim oyunlardan biri de Moda Sahnesi’nin uyarlamalarından, William Shakespeare’in ölümsüz eserlerinden “Hamlet” adlı oyundu. O zaman sahneler kapanmamış, perdeler hala açıktı. Kendisi canlı performansında seyircisine ve seyircisiyle diyaloğa çok hâkim seyirciyi, daimi olarak oyunun içerisinde tutuyor. Kendisini bu sefer online platform üzerinden Fransız genç yazar Edouard Louis’in uyarlaması olan “Babamı Kim Öldürdü?” adlı oyun ile izliyoruz. Yönetmen Kemal Aydoğan tarafından sahneye konulan oyun, 90 dakika tek perdeden oluşuyor. Kemal Aydoğan oyunu sahneye taşırken, arada bir seyircisini güldürerek nefes aldırmayı da unutmamış gözüküyor. Bu sayede seyircinin bunalıma sürüklenme ve oyundan kopması engellenmiş. Oyunun sahne dekorları abartısız kullanılmış. Sahnenin sol tarafında ayaklı giysi askılığı, bir çalışma masası, hasta yatağı ve oksijen tüpü oldukça dikkat çekici bir tercih olmuş. Oyunun başından sonuna en dikkat çekici dekor ise perde üzerine yansıtılan kitap sayfası olduğunu söyleyebilirim. Oyun, belli kısımlarında anlatılan hikâyelerle bütünleşen yansımalar ve ışık oyunlarıyla devam etti. Çok fazla spoiler vermek istemem fakat en vurucu sahnesi kesinlikle oyunun sonunda o kitap sayfalarının kanla kaplanmasıydı. Oyunda kostüm tercihine dikkat ettiğimde ise karakter her vurucu andan sonra sadece ve sadece tişörtünü değiştirdi. Oyunda karaktere sırasıyla siyah, gri ve kırmızı tişört giydirilerek, sahneler her açıdan desteklenmiş. Oyun bir baba ve oğul arasındaki iç hesaplaşmadan yola çıkarak cinsiyetçilik, sömürü, ekonomik bunalım, nefret suçu ve ayrımcılığa değiniyor. Onur Ünsal karakterin hikâyesini seyircisini aktarırken, aynı anda karakterin babasına, annesine ve abisine de hayat veriyor. Aslında genç oyuncu adaylarının fazlasıyla ders çıkaracağı iyi bir gözlem ile birçok şey öğrenebileceği bir performans sahneleniyor. “Babamı Kim Öldürdü?” Başından sonuna kadar iyi kurgulanmış bir oyun. Oyun içerisinde kullanılan görsel efektler ve müziklerle her şey daha da mükemmelleşiyor.
  
   Oyununu izlediğimde asla pişman olmadığım sahnelerden biri olan Moda Sahnesi’nin uyarlamalarını her zaman çok sevmişimdir.  “Babamı Kim Öldürdü?” adlı oyunun uyarlaması da listedeki yerini aldı diyebilirim. Oyunu Moda Sahnesi’nin online platformu üzerinden izleyebilirsiniz. Emeği geçen herkesin yüreğine sağlık. Alkışınız bol, izleyeninizin çok olması dileğiyle. Sevgiyle, sağlıkla ve sanatla kalın…

Sevgilerle,
Merve ÖZGÜNEŞ
OYUNCU
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum