Mustafa ÖZBEY

Mustafa ÖZBEY

[email protected]

Alejandra Pizarnik, Lanetli Bir Yazarın Biyografisi:

15 Eylül 2021 - 21:54

"Kuşları bilmiyorum, ateşin tarihini de bilmiyorum. Ama yalnızlığımın kanatları olması gerektiğine inanıyorum. "
-Alejandra Pizarnik-

Bazıları Alejandra Pizarnik'in ruhunda karanlıkla doğan lanetli bir yazar olduğunu söylüyor. İsyanı, dramatik kişiliği ve tutkusunu beslediler. Aslında, onlardan yararlandı ve bazı benzersiz şiirlerle ortaya çıktı. Kafesler, gözler, ağır kayalar hakkında yazdı ve dünyayı Elizabeth Báthory ile tanıştırdı. Kanlı Kontes. Ayrıca, rüya gibi bir durumda deliliğe yöneldi ve geride olağanüstü bir çalışma bıraktı.
Kendini daima yabancı gibi hisseden türden bir kadındı. Kendi kompleksleri ve kiloları onu gerçekten alt üst etti. Çocukluğu hayal kırıklığı, korku ve boşluğun bir kombinasyonuydu. (Cennet, ölü çocukluk rengine sahiptir, bir keresinde yazmıştı). Akademisyenler ayrıca her şeyden biraz da olsa yaptığını söyledi: gazetecilik, felsefe, resim… ama yalnızca şiir ve amfetaminler endişesini giderdi.
Paris'te popüler hale gelen Alejandra Pizarnik, sürrealizmin son aşamasıyla zihnine ve yüreğine nüfuz etti. André Breton, Georges Bataille ve Yves Bonnefoy ile arkadaş oldu. Her şeyden önce, hem hayatında hem de kariyerinde kilit rol oynayan biriyle tanıştı. Adı Octavio Paz, bir diğer önemli şairdi.
Son lanetli yazar:
Kimse onun yaptığı gibi acıyı ve çılgınlığı keşfetmedi. İçinde ikizlerin öldüğünü iddia eden katlanmamış bir kadındı: Alexandra'yı geçmiş ve şimdi Alexandra'yı. Asla yaşamaya cesaret edemediler. 1972'de 36 yaşındayken kendi hayatına son verdi. Ancak, tüm varlığını parmaklarının ucunda dolaşarak geçirdiği için bu son ilan edilmişti. Uçurumun derinliklerinde, birçok durumda bir çözüm aradı. Sonuna kadar, işkencesi ve karanlığının özgürlüğünü buldu.
Alejandra Pizarnik, bugüne kadar Amerika'daki son lanetli şair olarak biliniyor. Çalışmalarını okumak, kendinizi romantizmin, sürrealizmin, Gotik'in ve ayrıca psikanalizin eşit parçalarına kaptırmaktır. Onunki çok az insanın kayıtsız kaldığı tekil bir evren.
Alejandra Pizarnik, aydınlanma ve karanlık arasında parçalanmış bir hayat:
Buenos Aires'in bir banliyösü olan Avellaneda'da doğmak, muhtemelen Alejandra Pizarnik için kolay değildi. Ailesi Rus-Yahudi kökenliydi ve memleketlerini terk etmenin acısına katlandılar. Savaş sırasında yaşadıkları dehşet ve kişisel kayıplarla Holokost damgasını vurdular.
Bu gölge erkenden ona damgalanmış olmalı. Sevmediği bir vücut tarafından daha da ağırlaştırılan kalıtsal bir yaraydı. Ayrıca, kız kardeşine ve sağlığının durumuna daha fazla değer veren bir annenin reddedilmesiyle. Astımı vardı ve kekemeliği çocukluğunun çoğunu sınırladı. Bütün bunlar, erkenden kendisini bir yabancı olarak algılamasına neden oldu. Kendini bulamadığı bir bedenin içinde.
Edebiyat ve felsefe, çocukken onun güvenli alanıydı. Bu edebi kalıntı çok geçmeden yazma ihtiyacını uyandırdı ve aynı zamanda onu her zaman karakterize eden özel isyan markasının kapısını açtı. Bir genç olarak, giyinme şekli ve genel görünümü ile tanınırdı.
Aklı, üniversiteye gelmeden önce şiirsel karizmasına tanık oldu. Aynı şekilde, sığınma ihtiyacı da buldu ve bunun kitapları ya da yazılarıyla hiçbir ilgisi yoktu. Kilo alma endişesi ve kendi vücudunu reddetmesi, barbitürat ve amfetamin tüketimine yol açtı.
Başarısız aramalarla dolu bir hayat:
1954'te, Alejandra Pizarnik, Buenos Aires Üniversitesi'nde felsefe ve edebiyat eğitimi almaya başladı.. Mezun olmadı. Daha sonra gazeteciliğe daldı ama bundan da hoşlanmadı. Daha sonra sürrealist ressam Batlle Planas ile sanat eğitimine başladı. Ülkesi onun için çok küçüktü ve bir anlam ve kendini gerçekleştirme kanalı bulma hevesi onu Paris'te birkaç yıl geçirmeye yöneltti.
Böylece, 1960-1964 yılları arasında çevirmen olarak çalışmaya başladığı ve çeşitli dergiler için edebi eleştiriler yazdığı sevindirici bir dönem yaşadı. Bu onun için önemli olan iki kişiyle tanıştığı zamandır. Onlar Julio Cortázar ve Meksikalı şair Octavio Paz'dı. İkincisi, şiir kitabının önsözünü yazdı Diana'nın Ağacı (1962).
1965 yılında, son lanetli yazar edebiyat çalışmalarına Arjantin'de devam etti. O dönemin kültürel topluluğu çalışmalarını takdir etti ve iki burs kazandı: Guggenheim ve Fullbright. Ancak, onlardan yararlanmadı. Esas olarak depresif krizleri, cesaretsizliği ve hiçbir zaman verimli olmayan anlam arayışı nedeniyle.
Arkadaşları daha sonra, Paris'ten döndükten sonra, bu lanetli yazarın kendi kendine yaptığı bir bariyerin arkasında kendini korumaya başladığını söyledi.. Babasının ölümünden sonra intihara teşebbüs etti. Sonra uyku haplarına olan bağımlılığı daha yoğun, neredeyse çaresiz hale geldi. Aslında, 1972'de yoğun bir depresif dönemden sonra bir psikiyatri hastanesine kaldırıldı.
25 Eylül'de hastane izninden yararlanarak 50 sekobarbital hap aldı. Geri dönüş yoktu, Alejandra sonunda kendini öldürmeyi başardı. 36 yaşındaydı.
Lanetli bir yazarın eseri:
Alejandra Pizarnik’in çalışmalarının çoğu iki alanda yaratıldı: Buenos Aires’teki çocukluğu ve ölüme duyduğu hayranlık. Ayrıca, göz önünde bulundurmanız gereken bir şey, çalışmalarının büyük bir kısmının Julio Cortázar ve her şeyden önce ilk karısı Aurora Bernárdez sayesinde mevcut olmasıdır.
Çünkü Alejandra’nın zevki ve edebi tarzından oldukça püriten ve tiksinti duyan ailesi, defterlerini neredeyse yok ediyordu. Ayrıca, Arjantin'in kültürel baskısı onları korumayı zorlaştırdı. Bu nedenle birisi günlüklerini Paris'e götürdü. Oraya vardıklarında, Cortázars onları korudu ve ardından Columbia Üniversitesi'nin bakımı altına aldı.
Lirik eseri yedi şiir kitabına dahil edilmiştir: En Yabancı Ülke (1955), Son Masumiyet (1956), Son masumiyet/Kayıp Maceralar (1958), Diana'nın Ağacı (1962), İşler ve Geceler (1965), Delilik Taşını Çıkarma (1968) ve Müzikal Bir Cehennem (1971).
Daha sonra biri ölümünden sonra son şiirlerini yayınladı. Bunların arasında romanlar Pernambuco’nun Korsan ve Hilda, Yalan Makinesi. En ünlü çarpıcı hikayesi, Kanlı Kontes, ayrıca bahsetmeye değer.
Onun stili:
Alejandra Pizarnik, 15 yaşından itibaren çılgınca yazdı. Bunu dini olarak yaptı çünkü kendini dışarıda hissettiği bir dünyada kendini ifade etmenin tek yolu buydu. Şiirleri semboller, sessizlikler, delilik, ölümün gölgesi ve hayallerle doludur.diğerleri arasında. Ona göre şiir, imkansızın mümkün olduğu yerdi.
Aynı zamanda feminizmin sesiydi; sözlerinin, sadece gerçeklerin sığdığı bir tür yıkıcı güzelliği vardı. Bu vesileyle etiketleri, gelenekleri ve herkes gibi olma görevini eleştirdi. Herhangi bir beklentiye uyum sağlayamayan bir kadındı.
Kalbinin çökmesine ve şiirlerine nüfuz etmesine neden olan can sıkıntısı, uyuşukluk ve hüküm süren melankoli dolayısıyla. Alejandra Pizarnik, lanetli bir yazardı. Ayetleri ve mesafeli ama empatik sesiyle insanları bunaltmaya devam eden harika biri....
Bir 1 kişi ve şunu diyen bir yazı 'LaraForNm.com' görseli olabilir

YORUMLAR

  • 0 Yorum