Mustafa ÖZBEY

Mustafa ÖZBEY

[email protected]

Hygge, Evim evim güzel evim.

01 Kasım 2019 - 10:24

Peki nedir bu Hygge? Hygge, Danimarkalıların rahatlık, konfor, sıcaklık gibi bize “evim evim güzel evim” hissini veren her şeye verdikleri isim. Sadece Danimarka’nın değil, tüm İskandinav ülkelerinin yaşam felsefesi. Aslında hygge tek bir şeye karşılık gelmiyor. Sıcak yün çoraplar, çeşit çeşit mumlar, şöminede yanan odunların çıkardığı ses, yağmurlu bir günde battaniye altında içilen sıcak bir bardak kakao. Ve elbette arkadaşlar ve aileyle geçirilen, teknolojiden arındırılmış güzel zamanlar. İşte bunların hepsi hygge! Tercümeyle değil ancak hissedilerek anlaşılabilecek bir kavram. Hygge hayatın tüm koşuşturmacası içinde anı durdurup, basit ama bize huzur veren şeylerin tadını çıkarma sanatı.

İskandinavlar için hygge’nın hayati bir kavram olduğunu söylemek yanlış değil. Işıklandırmadan, giyime, yiyeceklerden, ofis dekorasyonuna kadar her şey hygge’ya uygun olmalı. Kayıtlara göre sadece Danimarka’da hygge ortamını yaratmak için kişi başı yıllık 5,8 kg mum tüketiliyor. Hygge’yı yaşamlarının ayrılmaz bir parçası yapan İskandinav ülkelerinin, dünyanın en mutlu insanlarını barındırması bir tesadüf olabilir mi?

Bu soru birçok kişinin dikkatini çekmiş olmalı ki, Danimarka’nın bu basit mutluluk formülü bütün dünyayı sarmış durumda. Amerika’da en çok satanlar içinde birkaç hygge kitabı birden var. Hygge’ya uygun kafeler, barlar, oteller önü alınamaz bir şekilde yayılıyor. Londra’daki, Monley üniversitesi öğrencilerine çoktan hygge dersleri vermeye başladı. Günümüz dünyasında yaşayan insanların hygge akımını neden bu kadar sahiplendiklerini anlamak çok zor değil. Hayatı yavaşlatmak herkese iyi gelir. Üstelik sadece elimizdeki basit şeylerin tadını çıkararak.


Görüntünün olası içeriği: iç mekan

HAYATIN İÇİNDEN HİKAYELER

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Ebru
    4 yıl önce
    Merhabalar, Hygge; kendinizi konforlu, mutlu ve huzurlu hissettiğiniz tüm anları kapsamaktadır. Bu arada Hygge yalnızca Danimarka’da yaşam felsefesi olarak benimsenmiyor. Danimarka ile birlikte bütün İskandinav ülkelerinin yaşam felsefesi aynı zamanda.