FAHRİ VAR

FAHRİ VAR

VAR ODASI
[email protected]

SİCCİNDEKİ "CİN"SELLİK

16 Eylül 2019 - 09:14

Mademki sanatta estetik zevk önemli, zevkin temel kategorisinden biri olması itibariyle alıcının korkma keyfi ya da verici –genellikle- özne konumunda olan eser/anlatıcı da estetik kapsamda korku duygusuna dokunma hakkına sahiptir. Ama gerçekle kurguyu karıştırmaktaki maharetimiz “Vatan Yahut Silistre”nin perde demesinden sonra ortaya çıkan hadislerden bugüne biraz ayarsız bizde. Bu sadece alılmayan açısından değil işin öznesi açısından da böyle.

     Dabbe serisi için halkın gelişmekte olan baş döndürücü teknoloji karşısındaki kıyamet tasavvurunu bu coğrafyaya uygun olarak nasıl kullandığını ticari kaygıyı da merkeze alarak işe nasıl aydınlanmacılık ve akıl karşıtı bit Faustyenlikle yaklaştığını çok anlattım. Ama Siccin serisindeki cin-sellik biraz daha farklı ve uyarlamayı daha belirginleştiren bir çizgi üzerinden gidiyor. O seri de ayetle semantik olarak bir bağı olmayan siccin kelimesinden aşırı yoruma giderek “yasal nedenlerle isim değiştirilmiş gerçek” olaylar üzerinden gidiyor. Altıncısında işi bu varlıklar karşısında Kur’anın yücelttiği “akıl sahipleri” ni aciz göstermekle devam eden ileti ile “üfürükçü”lere el ovduracak retoriği bir kenara bırakarak işin uyarlama tarafına değinmek isterim.

      Film serinin birinde sevgilisini Cin suretinde öbür taraftan çağıran birinin tövbesinden sonra nehir filme dönüşmüş. Bahsini ettiğimiz kahramanımız diğer filmlerde (beş ve altı) günahına tövbe edip hatasını başkalarına bu bağlamda yardım etmek suretiyle telafi yoluna başvurur. İçinde bulunduğu bu durum bir lanet mi yoksa lütuf mudur, nereden çıktığı belli olmayan ve Ninja kaplumbağalardaki Siplenter ustayı aratamayan bir üstad tarafından bile bilinmez bu durum. Hazret masal ağacı gibi sayıklar filmde. Bütün bunları topladığımızda akla eski bir dizi gelmektedir. Super Natural dizisini korku severler iyi bilir. Orada da ailesinin başından geçen metafizik durumlar karşısında zor duruma düşen biri oğullarını da yetiştirerek hem onları ailesinin peşinde olan lanete karşı mücadeleye hazırlar. Hem de bu süreçte başkalarının süper kahramanı olurlar. Ve sezonlarca süren bir dizi çıkar ortaya.

        Nehir filmin bundan sonraki mecrası ne olur bilemem lakin bütün bunları bir eksik olarak değil bir tespit ve mukayese olarak anlattık da bir de şu “gerçekmiş gibi”likle, bu gibilik karşısında aklı, bilimi ve insanlığı aciz gösterme olmasa. Zira işin topluma yansıyan cin-sel ticaret tarafını her gün haberlerden duyuyoruz.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum