Yuva yıkma, avukatların 1 milyar liralık rant kapısı

Kadını şiddetten koruma bahanesiyle Haçlı Batı’dan ithal edilen düzenlemelerin, eşler arasında ara bulucu olmak yerine ayrılıkları teşvik eden avukatlar için rant kapısına dönüştüğü ortaya çıktı.

Yuva yıkma, avukatların 1 milyar liralık rant kapısı
21 Nisan 2019 - 10:59
Kadına şiddet yaygarasının arkasındaki devasa rantın bedeli ortaya çıktı. Kadını şiddetten koruma bahanesiyle Haçlı Batı’dan ithal edilen düzenlemelerin kaldırılmaması için mücadele eden barolar ve avukatların geçtiğimiz yıl 1 milyar 136 milyon liranın üzerinde kazanç sağladığı; boşanma tazminatları, nafaka artırımı, takı paylaşımı, mal paylaşımı gibi davalardan elde edilen gelirlerle birlikte boşanmaların ‘cübbeli’ aile karşıtları için devasa bir rant kapısı oluşturduğu belirlendi.

Barolar başı çekiyor



Aile düşmanı feminist Türk Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) ile anlaşma imzalayan Ankara Barosu’nun yanısıra İzmir Barosu, Eskişehir Barosu gibi hukuk mercilerinin kalkmasını istemediği süresiz nafaka ve 6284 sayılı kanun dolayısıyla artan boşanma davalarında korkunç rantlar dönüyor. Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu’nun (SNMP) açıkladığı dudak uçuklatan verilere göre; 2018 yılında mahkemelere taşınan 142 bin boşanma davasında avukatlar alt limit olarak toplamda 1 milyar 136 milyon lira kazanç sağladı. Sadece bir yılda boşanma davalarından mahkemeler dava harç bedeli yoluyla 71 milyon lira gelir elde etti.

Süresiz nafaka uygulamasının yürürlüğe girdiği 1988’den bugüne gerçekleşen 4.4 milyon boşanma davasından avukatların elde ettiği gelir ise tam 35.2 milyar lira... Mahkemelere sağladığı kazanç ise 2.2 milyar lira.

Kadın hakkı bahane!



Konuyu Akit’e değerlendiren SNMP Sözcüsü Mesut Arabul, şunları dile getirdi: Süresiz nafakanın kaldırılmasına karşı çıkanların genelde avukatlar olduğunu görüyoruz. Baroların bu konuda peş peşe açıklamalar yaparak müebbet nafaka diretmesini şaşkınlıkla müşahade ediyoruz. 6284 sayılı sözde kadını şiddetten koruma kanunun yuva yıkan etkilerinin sıfırlanması için değiştirilmesi gerektiği yönündeki çağrılar ise hep, yönetim kurulunda avukatların dolu olduğu feminist kadın derneklerince bastırılıyor. Bunlar tesadüf değildir. Klasik tabirle söyleyecek olursak, ‘Mesele nafaka, şiddet, kadın hakkı değil siz hâlâ anlamadınız mı?’

Dava açma 4 bin TL



Boşanma davalarında taraf avukatlarının minimum 4 bin TL aldığını, daha yüksek bedeller de bulunmasına rağmen hesaplamayı bu rakam üzerinden yaptıklarını kaydeden Mesut Arabul, boşanma tazminatlarından “yüzde” oranında pay alan avukatların kazandıklarının hesaplama dışında tutulduğunu; ayrıca nafaka artırımı, takı paylaşımımal paylaşımı gibi davalardan elde edilen gelirlerle birlikte boşanmaların barolar ve avukatlar için devasa bir rant kapısı oluşturduğunu söyledi.

Yeni Akit Gazetesi

Faruk Arslan

YORUMLAR

  • 0 Yorum