Avrupalılar dişlerini Türkiye'de çektiriyor

Ülkelerindeki tedavi masraflarının yüksekliği nedeniyle her yıl yaklaşık 11 milyon Avrupalı, diş bakımı, saç ekimi ve estetik için başka ülkelere gidiyor. Global Healthcare Resources tarafından yapılan bir araştırmaya göre en fazla sağlık turisti çeken ülkeler Amerika, Almanya ve Türkiye

Avrupalılar dişlerini Türkiye'de çektiriyor
14 Ocak 2019 - 11:05
Sağlık turizmi her yıl milyarlarca doları bulan bir sektöre dönüşmüş durumda. Araştırmalara göre Avrupa'dan her yıl ortalama 11 milyon kişi diş bakımı, saç ekimi, estetik gibi çeşitli nedenlerden ötürü bir başka ülkeye gidiyor.

Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi Eurostat'ın 2016 araştırmasına göre; Avrupa Birliği'nin 513 milyonluk nüfusunun yüzde 3.7'si maddi sebeplerden ötürü diş sağlığı giderlerini karşılayamıyor. Bunun sebepleri arasında diş sağlığı masraflarının sosyal sigorta kapsamında olmaması ya da sadece bir kısmının sigorta tarafından karşılanıyor olması nedeniyle halk daha ucuz olan ülkeleri tercih ediyor. 2016 yılı verilerine göre AB'de aktif mesleğini sürdüren 360 bini aşkın diş hekimi bulunuyor.

Kişi başına düşen diş hekimi sayısındaysa Yunanistan, Bulgaristan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi Batı Avrupa ülkelerinin önünde bulunuyor. Yunanistan'da her 100 bin kişiye 123 diş hekimi düşerken bu oran Bulgaristan'da 112, Güney Kıbrıs'ta 104. 26 bin diş hekiminin bulunduğu Türkiye'de ise her 100 bin kişiye 33 hekim düşüyor. Avrupa ülkeleri arasında Sırbistan ve Polonya'nın ardından kişi başına en az hekimin düştüğü ülkelerden biri.

 

Sağlık turizminde Türkiye tercih ediliyor



Global Healthcare Resources tarafından 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre sağlık turizmi için en fazla seyahat eden ülkelerin başında ABD, Almanya, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt geliyor.

Rapora göre en fazla yabancı müşteri çeken ülkeler sıralamasında ise Amerika, Almanya ve Türkiye geliyor. Türkiye dışında Macaristan gibi Doğu Avrupa ülkeleri de sağlık turizminde yıldızı yükselen ülkeler arasında yer almaya başladı.

Avrupa Birliği Parlamentosu ve Konseyi'nin 2013 yılında birliğe bağlı ülkeler arasında hastaların sağlık haklarını iyileştirmesi, ülkeler arasında olan farklılıkları azaltarak bir başka ülkede tedavi olmayı kolaylaştırıcı adımlar atması vatandaşları daha ucuz olan Doğu Avrupa ülkelerine yönlendirdi. Ayrıca tıp fakültelerinden mezun olanların diplomalarının AB'ye üye tüm ülkelerde tanınmasını sağlayan düzenleme ile ülkeler arasında istihdam alanındaki dengesizlikler azaltılması hedefleniyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum