Bu gece Kadir Gecesi Kadir Gecesi alametleri neler?

Kadir Gecesi bu yıl Diyanet takvimine göre 10 Haziran'ı 11 Haziran'a bağlayan gece idrak edilecek. Tam olarak hangi gün olduğu bilinmeyen Kadir Gecesi, İslam alemindeki en kutsal gecelerden biri ve Hadis-i Şerif'e göre Ramazan ayının son 10 günü içinde aranıyor.

Bu gece Kadir Gecesi Kadir Gecesi alametleri neler?
10 Haziran 2018 - 08:53 - Güncelleme: 10 Haziran 2018 - 10:00


Ramazan ayının son 10 gününde aranana Kadir Gecesi yalnızda Peygamber Hz. Muhammed'e mahsus. Başka peygamberler için Kadir Gecesi gibi bir gece verilmedi. Bir hadis-i şerif mealinde Kadir Gecesi ile ilgili şunlar yazmaktadır: Allahü teâlâ, Kadir Gecesi’ni ümmetime hediye etti, başka ümmete vermedi.


Kadir Gecesi ne zaman alametleri ve önemi nedir?



 


1 / 24

KADİR GECESİ NE ZAMAN?


 KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Kadir gecesi Ramazan ayı içindedir ancak Kadir gecesinin hangi gece olduğu, kesin olarak bilinmemektedir. Dini alimler, Müslüman alemini Kadir Gecesi'nin aranacağı günlerle ilgili; "Kadir Gecesini Ramazanın son on gününde arayın" hadis-i şerifine yönlendirmektedir.



2 / 24

 




Kadir gecesinin Ramazan ayının son on gün içinde tekli sayılardan oluşan bir günde saklı olduğuna inanılıyor. Yani Ramazan'ın son on günündeki 21, 23, 25, 27 ve 29 gibi tek sayılı gecelerde aranması gerekiyor.



3 / 24

KADİR GECESİNİN ALAMETLERİ


 KADİR GECESİNİN ALAMETLERİ

Dini alimler Kadir Gecesini anlamak için şu tarifi yapıyorlar



4 / 24

 




Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar. Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur. Ubeyd bin Ömer hazretleri anlatır: Kadir gecesi denizde idim, denizin suyunu içtim, tuzlu değildi, tatlı ve hoş idi.


 


5 / 24

ALİMLERE GÖRE KADİR GECESİ NE ZAMAN?


ALİMLERE GÖRE KADİR GECESİ NE ZAMAN?

İmam-ı Şa’rani hazretleri, kendi keşfini bildirmiş ve (Ramazan, pazar günü başlarsa, Kadir gecesi 29. gecedir. Salı başlarsa 27. gece, perşembe başlarsa 25., cumartesi başlarsa 23., pazartesi başlarsa 21., çarşamba başlarsa 19., cuma başlarsa 17. gecedir) buyurmuştur.



6 / 24

 




Ebül Hasan Harkani de şöyle anlatıyor: Büluğ çağımdan beri Kadir gecesini hiç kaçırmadım. Ramazan ayının ilk günü pazar günü başladığında, Kadir gecesi 29. gece olurdu. Pazartesi günü başladığında, 21. gece olurdu. Salı günü başladığında, 27. gece, çarşamba günü başladığında, 19. gece, perşembe günü başladığında, 25. gece, cuma günü başladığında, 17. gece, cumartesi günü başladığında, 23. gece olurdu.



7 / 24

KADİR GECESİ VE ÖNEMİ NEDİR?


KADİR GECESİ VE ÖNEMİ NEDİR?

Kur'ân-ı Kerîm kendisinin, bir âyette ramazan ayında, bir başka âyette mübarek bir gecede, bir diğerinde de Kadir gecesinde inmeye başladığını haber vermektedir.



8 / 24

 




"Şüphesiz biz o Kur'an'ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi nedir bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gece melekler ve ruh Rabbinin emriyle herbir iş için veya herbir kişi için inerler de inerler. O gece tan yeri ağarıncaya kadar selam ve esenliktir." (Kadir: 97/1-5)


 


9 / 24

 




"Biz o Kur'an'ı mübarek bir gecede indirdik, zaten biz insanlığı her zaman uyarmaktayız." (Duhan: 44/3)



10 / 24

 




Bu mübarek gecelerle ilgili özel nâfile namaz yoktur. Fakat bu geceleri vesile ederek nâfile namaz kılmak, Kur'ân-ı Kerîm okuyarak üzerinde düşünmek, tezekkür ve tefekkür etmek yararlı olur. Peygamberimiz Kadir gecesinde nasıl dua edebileceğini soran Âişe vâlidemize şöyle demesini tavsiye etmiştir: Allahümme, inneke afüvvün tühibbü'l-afve fa‘fü annî (Ey Allahım! Sen şüphesiz çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet) (Tirmizî, “Da‘avât”, 84).



11 / 24

 




Kadir gecesi geçmişte işlenen günahların bağışlanması için büyük fırsatlardan birisidir. Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:



12 / 24

 




"Faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır.


 


13 / 24

KADİR GECESİNE RASTLAMAK İÇİN NE YAPMALI?


 KADİR GECESİNE RASTLAMAK İÇİN NE YAPMALI?

Ramazanın her gecesini Kadir gecesi bilerek hareket edilirse Kadir gecesine rastlanmış olur. Her gün en az şunlar yapılmalı:



14 / 24

 




1- Yatsı namazında zammı sure olarak Kadir suresini okumalı.



15 / 24

 




2- Kadir gecesi okunacak duayı okumalı.



16 / 24

 




3- Bir iki sayfa Kur'an-ı kerim okumalı.


 


17 / 24

 




4- İlmihalden bir iki sayfa okumalı.



18 / 24

 




5- Az da olsa sadaka vermeli.



19 / 24

 




6- Gece seher vakti, iki rekat namaz kılıp, silsile-i aliyyeyi okuyarak, o âlimlerin hürmetine dua etmelidir.



20 / 24

 




7- Gündüzü de gecesi gibi kıymetli olduğu için gündüzleri de değerlendirmelidir.


 


21 / 24

KADİR GECESİ NASIL İBADET ETMELİ?


 KADİR GECESİ NASIL İBADET ETMELİ?

Kadir Gecesi'ni, namaz kılarak, Kur'ân-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfâr ederek ve dua yaparak değerlendirmeli. Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar. Süfyan-ı Sevrî: “Kadir Gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur'ân okuyup sonra dua etmek daha güzeldir.” demiştir. Bu gecenin öyle bir anı vardır ki o anda yapılan ibadet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli anı yakalamak için gecenin bütününü tevbe ve istiğfar ile geçirmek gerekir. Gecenin bütününü ibadetle geçiremeyenler en azından teravihten sonra bir miktar oturup dua etmelidirler.



22 / 24

KADİR GECESİ HADİSLERİ


 KADİR GECESİ HADİSLERİ

Allah Resulü (sas) bu geceyle ilgili olarak bizlere şunları söyler: “Kim inanarak ve sırf Allah rızası için Kadir Gecesi'nde kalkarsa geçmiş günahları bağışlanır.” buyurur. Demek ki, bu geceyi değerlendirmenin birinci şartı kalkmak, yani gafletle geçirmemektir. Allah Resulü (sas) namaz kılmış, Kur'an okumuş, dua ve tefekkürde bulunmuştur. Yine Allah Resulü (sas): “Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan ondan nasibini almıştır.” buyurur.



23 / 24

 




Bir hadis - Bir ömre bedel gece Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'e ümmetinin ömrü gösterilmiş. Resûlullah (aleyhisselâtu vesselâm), önceki ümmetlerin ömrüne nispetle kısa olduğu için, amelde onların uzun ömürde işlediklerine yetişemezler diye bu ömrü kısa bulmuş. Bunun üzerine Cenab-ı Hak bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi'ni vermiştir. Muvatta, İ'tikaf 15, (1, 321).



24 / 24

KADİR GECESİ NAMAZI KAÇ REKAT?


KADİR GECESİ NAMAZI KAÇ REKAT?

Kadir Gecesi namazı 4 rekat olarak kılınır. 1. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir suresi. 2. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas suresi 3. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir suresi 4. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas suresi İki rekatta bir Tahiyata oturulur. Selamdan sonra 11 defa "Allah-u Ekber , Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd" denir. Bundan sonra 100 defa İşrah suresi 100 defa Kadir suresi okunur. Mümkünse kandil gecesi bir de Tesbih Namazı kılmalıdır.


 


 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum