İlk Canlı Her Birimizin İçerisinde Hala Yaşıyor

Yaşamın nasıl başladığına dair tartışmalar hala sürüyor. Bilim insanları tarafından bu konuda çeşitli çalışmalar yürütülüyor ve yeni buluşlar yapılıyor. Yapılan hemen her çalışma yeni bir teori olarak ortaya çıkıyor.

İlk Canlı Her Birimizin İçerisinde Hala Yaşıyor
22 Temmuz 2018 - 09:04
4 milyar yıl önce ıssız ve kayalık olan Dünya üzerinde gezegeni oluşturan hareketsiz mineraller ve moleküller birden canlandı. Bu Dünya üzerinde gerçekleşen en önemli kimyasal dönüşümdü.

ilk-canli-her-birimizin-icerisinde-hala-yasiyor

Bu dönüşüm şimdiye dek uzanan canlı yaşamına yol açmasının yanında okyanusların, toprağın ve atmosferin yapısını da değiştirdi. Bu sayede Dünya şimdiki mavi gezegen halini aldı.

Hayata doğru atılan ilk kimyasal adımın ne olduğunu keşfetmek düşündüğümüzden daha yakınımızda olabilir. Bakterilerden, hayvanlara ve insanlara kadar gezegende bulunan her organizmanın her bir hücresine gömülmüş olan, dünyadaki en eski yaşamın kanıtlarının tespiti 4 milyar yıllık tarihin nasıl başladığına ilişkin veri sunabilir. Georgia Teknoloji Üniversitesi’nde görevli olan biyokimyacı Loren Williams, “Yaşamın kökenine dair bilinmezliği sonlandırabiliriz” diyor. Williams, “Yaşamın kaynağını görebiliriz” açıklamasında bulundu. Williams meslektaşlarıyla birlikte yaptığı keşif sayesinde yaşamın kökeni konusunda yeni bir anlayış geliştirdi.

ilk-canli-her-birimizin-icerisinde-hala-yasiyor1

Şimdiye kadar yaşamın nasıl başladığını anlayabilmek için yapılan çalışmaların birçoğu aşağıdan yukarıya doğru gerçekleştirildi. Gene mana da ilkel moleküller incelenerek deneyler yapıldı ve ilkel moleküllerin genlerinin yapı taşları ya da moleküllerin kendileri yeniden yaratılmaya çalışıldı. Elde edilen bazı umut verici sonuçlara karşın bu yaklaşımlar yaşamın başlangıcına dair kısıtlı bilgi elde edilmesini sağlıyor.

Ortaya konan yeni yaklaşım modern yaşamla başlıyor ve geriye doğru gidiyor. Williams,cevabın bir kısmının ribozomdan geldiğini söylüyor. Geçmiş kayıtlar ve moleküller bulunduğu ve bunların modern insanların ribozomlarında korunduğunu söyleyen Williams, hayatın kökeninin buradan tespit edilebileceğini iddia ediyor.

Kaynak: https://www.newscientist.com/article/mg23631500-500-the-very-first-living-thing-is-still-alive-inside-each-one-of-us/

YORUMLAR

  • 0 Yorum