1. Dünya'nın son günü 21 Aralık 2012'nin gerçek yüzü

Hollywood yapımcıları, internetin hızla yaydığı bir komplo hakkında kıyamet filmi yaptılar. İzmir’in Şirince isimli minik köyü turistlerin akınına uğradı

1. Dünya'nın son günü 21 Aralık 2012'nin gerçek yüzü
04 Aralık 2018 - 20:27
Bu tarihin öngörülmesinin asıl nedeni, Mayaların 5125 yıllık bir takvim yapmış olmalarıydı. Takvim 2012’nin 21 Aralık günü son buluyordu, dünya değil. 

Takvim üzerinde, matematiksel bir kavram olarak sıfır (0) sembolü yer alıyordu, bu ilk örneklerden birisiydi. İşin aslına bakarsanız Mayalar sadece bir takvim kullanmıyorlardı. Dini törenlerini planlamak için ayrı, Güneş’i takip etmek için ayrı takvimleri vardı. Bu da toplamda 3 takvim kullandıklarını gösteriyor. 

Maya şehri El Mirador'dan arta kalan La Dante Piramidi'nin fotoğrafı. Bu şehir, dünyanın ilk otoyolunu içeriyordu:



Stadyumlar, topla oynan bir oyun, seyirciler ve çığlıklar:



En önemli Maya şehirlerinden olan Chichen Itza’da tribünlere sahip stadyumlar vardı. Pitz olarak bilinen bir oyun oldukça popülerdi. Bir basketbol çemberinin yere paralel değil, dik açıyla duran taştan versiyonu bulunurdu. Oyuncular, son derece ağır olan topu bu deliklerden geçirmeye çalışılardı. 



Bu oyun aynı zamanda önemli bir ritüeldi. Zira eğlenceden öteye, Popol Vuh olarak bilinen destanda geçen anlatılara göre, yer altı ve yer üstünün iki lordunu temsil eden iki takım bu oyunu oynardı. Rivayete göre oyundaki top, bazen insan kafası olabilirdi. Bu oyun günümüzde hala Ulama adıyla oynanıyor, elbette insan kafası kullanılmadan(!)

Kaynakça: Mental FlossWashington Post

YORUMLAR

  • 0 Yorum