Zorbalık, tecavüz, işsizlik… Por*no endüstrisinin karanlık yüzünde neler var?

İnternet trafiğinin büyük bir çoğunluğu porn*ografik içeriklerden sağlanıyor. Yıllık olarak yaklaşık 10 milyar dolardan fazla gelire sahip sektörün arkasında yatanlar ise birçok internet kullanıcısının bilmediği ayrıntıları ortaya çıkarıyor.

Zorbalık, tecavüz, işsizlik… Por*no endüstrisinin karanlık yüzünde neler var?
04 Aralık 2018 - 20:48
Öncelikle bu içerik porn*ografiğe, cinsel filmlere karşı bir tarafta durmuyor. Bu yazıyı, artık endüstrileşen ve sek*s filmleri işçilerinin karşılaştığı zorlukları anlatan bir minvalde değerlendirmek gerekiyor.

İlk olarak por*noyu bir endüstri olarak kabul etmemiz lazım. Yıllık ortalama olarak 13 bin yapımın ortaya çıktığı bu sektör 13 milyar dolarlık gelir elde ediyor.

Hollywood rakamları ile kıyaslandığında bile yıllık geliri birçok film sektörünü sollayan bu endüstri, internet ile birlikte asıl değerini oluşturdu.


 


Akla gelen ilk soru ise por*no yıldızları olarak niteleyebileceğimiz kadın ve erkeklerin bu sektörden kazandığı gelirle ilgili olabilir.

Aslında esas gelir, por*no sitelerinin başındaki isimlere gidiyor. Filmlerde oynayan kişiler, endüstri üzerinden ana paraya göre küçük bir kazanç elde ediyorlar.

Yıllık ortalama kazancı 400 bin dolar olan ve sektörden artık emekli olmuş olan Rocco Siffredi, Lisa Ann ve Jenna Jameson gibi ‘elit’ olarak değerlendirilen yıldızları saymazsak; sektöre adım atan yıldızların oynadıkları filmlere göre çok da para kazanmadığını belirtebiliriz.

‘Neden’ her sektörde olduğu gibi aynı: Para kazanmak



Por*no sektörüyle alakalı Netflix’te yer alan ‘Hot Girls Wanted’, ‘Rocco’ ve ‘After Por*n Ends’ serilerini izlemenizi tavsiye ediyorum.

Bu seriler içerisinde sektöre doğrudan odaklanan ve endüstriyi tüm ‘çıplaklığıyla’ değerlendirebilen söylemler yer alıyor.

Örneğin Hot Girls Wanted içerisinde ‘Amatör’ olarak belirtilen yani sektöre yeni giren ve para kazanma hevesi taşıyan kızların endüstri içerisinde nasıl dâhil oluşu anlatılıyor.

Kişisel ürünler, hizmet alımı gibi seri ilanların yayınlandığı Craigslist üzerinden bulunan kızlar, hızlı para kazanma çözümüyle birlikte sektörün içerisine yerleştiriliyor.

Endüstriye yeni katılan kızlar belgesel ve diğer yapımlarda da görülebileceği üzere; ailesiyle sorun yaşayan, dışlanmış, para kazanma isteği taşıyan ve fiziğini bu alanda kullanmak isteyen kişilerden oluşuyor.

Sahip-köle mantığı



Amatör por*no film sektörü içerisinde yer alan çoğu kız liseden yeni mezun olan ve üniversiteye giremeyen, 18-21 yaş aralığında olan kızlardan oluşuyor.

İnternet kullanıcılarının en çok izlediği ”Teen” por*no kategorisine yönelik ‘iş’ yapan bu kızlar var olan sektör içerisinde gelen projelere yönelik olarak çalışıyorlar.

‘Hot Girls Wanted’ içerisinde de belirtildiği gibi, bu kızların çoğunluğuna proje doğrudan gelmiyor.

Kendilerinin başında bulunan bir ‘patron’ vasıtasıyla yönlendirilen bu kızlar, çeşitli filmlerde rol alıyorlar.

Örneğin zorla oral sek*s sahnelerinde yaşadıklarını belgesel içerisinde anlatan genç kızlar, endüstriye dâhil olan çoğu kişinin bu tip sahneleri atlatamadıklarını ve travma yaşadıklarını belirtiyorlar.

1-2 yıl çalışıp sektörü bırakıyorlar



‘Elit’ kategorisinde değerlendirilmeyen özellikle genç por*no yıldızları, sektör içerisinde 1-2 yıl çalışıp bıraktıklarını belirtiyorlar.

Bu nedenden dolayı fazla para biriktiremeyen genç kızların sonu, ileride herhangi bir başka iş yapamadıkları için tekrardan por*no endüstrisi oluyor.

Yine belgeseller içerisinde görülebileceği gibi ünlü por*no yıldızları dahi sektörü bıraktıktan sonra kazandıkları parayı doğru yönetemedikleri ve

başka bir işte geçmişlerinden dolayı çalışamadıkları için istemeden geri döndükleri yer ya escortluk; ya da por*no sektörü oluyor.

Sektörde tecavüz yok değil



Endüstri belirli bir çevrede bulunduğundan birçok oyuncu arkadaş olsa da, özellikle Los Angeles merkezli por*no film sektörü bazen tecavüz skandallarıyla da gündeme geliyor.

Oyuncu James Deen’in yapım projeleri sürecinde bazı kadın oyunculara tecavüzde bulunması sosyal medya üzerinden geçtiğimiz yıllarda gündeme getirilmişti.

Stoya, Tori Lux ve Ashley Fires gibi ünlü por*no yıldızlarının açıklamaları, Deen’in proje kapsamında stüdyodayken kadınlara taciz ve tecavüzde bulunduğunu ortaya koymuştu.

Sosyal baskı



Birçok por*no yıldızı sektör haricindeki hayatında yaşadıkları psikolojik sorunların sebebinin insanların kendilerinin ‘por*no sektöründeki hâlleriyle yaşadıklarını’ sanmalarından kaynaklandığını belirtiyorlar.

Örneğin bir sektörden emekli olduktan sonra insanların kendilerine davranış şeklinin değişmediğini söyleyen por*no yıldızları,

insanlarla iletişime geçmelerinin zorluğundan endüstri hakkında çekilen belgeseller içerisinde ayrıntılı olarak belirtiyorlar.

Birçoğunun özel hayatlarında saygı görmediğini belirten kişilerin kararlarına ve tercihlerine saygı duyulmamasının en önemli örneklerinden biri olarak intihar eden por*no yıldızı August Ames‘i gösterebiliriz.

Hatırlanacağı üzere eşcinsel filmlerde rol almış erkeklerle sağlık nedeniyle por*no film çekmek istemeyen Ames’e

sosyal medya üzerinden büyük bir karalama başlatılmış ve endüstri içerisinde hâlihazırda zorluklar yaşayan Ames, gördüğü sosyal baskı nedeniyle intihar ederek yaşamına son vermişti.

Erkek egemenliği ve sektörde yeni arayışlar



Endüstrileşen ve internetle değer bulan por*noya yeni bir soluk getirmek isteyen kişiler de yok değil.

Örneğin por*nografik filmlerin erkek egemenliğini yansıtan bir yüz olduğunu söyleyen ve çekimleri sanatsallaştırarak iki cinsiyet türüne de filmler içerisinde ‘dominasyon’ alanları oluşturan Erika Lust; bu işi değiştirmeyi hedef alan kişilerden biri.

Çektiği filmlerle gençlere yanlış bir cinsellik algısı yerleştiren por*no filmleri değiştirmeyi hedefleyen Lust’a göre cinsel eğitimde por*nodan yararlanılabilir.

Kadını, erkekle eşit konuma çeken ve cinselliği sanat ile buluşturan Lust’ın söylemlerine ve çabasını boş bir feminist slogan olarak değerlendirmemek gerekiyor.

Kaynak: https://storia.me/

YORUMLAR

  • 0 Yorum