Kıble Nasıl Bulunur?

İstikbal-i kıble, kıbleye yönelmek anlamına gelmektedir. Kıble, namazın şartlarından birisi olup Mekke'de bulunan Kabe-i Muazzama tarafıdır.


 Mekke’de olup Kabe’yi gören Müslüman için farz olan Kabe’ye doğru yönelerek namazı ifa etmektir. İster Mekke’de olsun isterse farklı diyarlarda Kabe’yi göremeyen kişi için farz olan Kabe tarafına yönelmektir.


Kıblenin hangi taraf olduğunu bilmeyen veya şüpheye düşen bir Müslüman etrafında soracak bir kimse bulamazsa kendisi mutlaka araştırma yapmalıdır. Bu araştırma neticesinde kanaat ettiği tarafa yönelerek namazını kılmalıdır. Kıblenin hangi yön olduğunu araştırmadan namaza başlayan kimse, namazını bitirdikten sonra kıbleye isabet ettiğini anlarsa namazı sahih olur. Yine kıblenin hangi yön olduğunu araştırmadan namaza başlayan kimse, namaz esnasında kıbleye isabet ettiğini anlayacak olursa namazı tekrar kılması icap eder. Bir kimse etrafında sorabileceği bir Müslüman olduğu halde sormayıp kendi araştırmaya koyulsa ve kendi araştırmasına göre namaz kılsa, şayet kıbleye isabet etmiş ise namazı olur. Yanlış yöne durmuşsa, namazını tekrar kılması (iadesi) gerekir.


Kıbleyi bul şeklinde online kıble bulucu uygulamalara yönelenlerin hepsi kıble hassasiyeti taşıyan kimselerdir. Zira kıbleye yönelerek namazı kılmak namazın sıhhati açısından pek önemlidir. Dolayısıyla yukarıda belirttiğimiz üzere kıble yönünü bilmeyen/şüphe duyan kimselerin araştırma yapmadan namaza durmaması gerekir.


Pekala kıble yönünü nasıl tespit edeceğiz? Kıble yönü için pusula aleti kullanılabilir. Bu yolla doğru şekilde kıble yönünün tespiti için manyetik bir pusulanızın olması gerekir. Ayrıca bulunduğunuz konumun kıble açısını da öğrenmeniz gerekmektedir. Yabancı bir yerde iseniz kıble yönü hattınızı ve/veya bulunduğunuz yerin kıble pusula derecesini öğrenmek için Qibla Finder servisini kullanabilirsiniz. Kıbleyi bulma servisinden kıble derecesini öğrendiğinizi varsayarak pusula ile kıblenin nasıl bulunacağını açıklayalım: Pusulanın renkli ucu ile pusula bileziğindeki kuzeyin (N) çakışmasını sağlayın. Sonrasında pusula üzerinde bulunduğunuz yerin kıble açısını N’den itibaren saat yönünde bulunuz. Kıble açısının gösterdiği yön sizin kıble yönünüzdür. Yine cami/mescidlerin mihrapları da Kâbe tarafını gösterir. Güneşin doğuş ve batışına bağlı olarak yön tayininde bulunarak yaklaşık olarak kıble yönünüzü tespit edebilirsiniz. Mesela güneşin doğduğu yöne sağ kolunuzu uzatırsanız, solunuz batı, önünüz kuzey, arka tarafınız güney yönüne işaret eder.


Günümüz teknolojisi ile artık kıble yönü bulmak oldukça kolay hale gelmiştir. Özellikle kıble bulucu uygulamalar ve Google haritalar alt yapısını kullanan web siteleri size kıble yönü hattınızı hızlıca vermektedir. www.kiblebulma.com gibi çalışmalar ile kıble yönü hattınızı ve pusula için kıble açınızı anında alabileceksiniz. Teknoloji ve internet alt yapısının yaygınlaşması, kıble yönü bulma telaşesini sorun olmaktan çıkarmıştır.