Tayyip'in Abisi

Tarih: 25 Ocak 1982. Bülent Ecevit, Ankara Merkez Cezaevi'nde…

Cumhuriyet Gazete­si Genel Yayın Yönetmeni Hasan Cemal’e bir mektup gönderdi:

“Haddim olmadan bir kaygımı dikkatinize sunmak isterim. Dünkü Cumhuri­yet’in 5. sayfasında çıkan ‘Ekonomide Diyalog’ yazısı (-Gazetenin yazarı- Sayın Osman Ulagay’ın -solcu akademisyen- Sayın Sungur Sanvar’la görüşmesi.)

Cumhuriyet’in şimdiye kadar yani iki yıldan beri 24 Ocak 1980 kararlarıy­la ilgili olarak sürdür­düğü tavrı bir kalemde tümüyle çürütüp etkisiz bırakabilecek bir yazı.

Yazının değerini küçümse­yerek söylemiyorum bunu. Tam tersine, yazının değerini göz önünde tutarak söylü­yorum. Çünkü bu, şimdiye kadar okuduğum 24 Ocak kararları savunmalarının belki de en akıllıcası, en ‘inandı­rıcı’sı… O yüzden kaygı duyuyorum.

Sayın Sungur Savran bu ‘akıllıca’ ve ‘inandı­rıcı’ savunmayı ve tanıt­mayı yaparken, söz konusu modelin, sosyal sorunlara ilişkin, siyasal rejime ilişkin, dış ilişkilere ilişkin ve bunların da ötesinde salt ekonomiye ilişkin tüm sakıncalarını bü­yük bir ustalıkla göz ardı etmeyi başarmış.(…)

Türkiye’de bir tür mesleki deformasyonuna kimi ‘sol­cu’ ekonomistlerin bile bu model karşısında yılanla göz göze gelen insanlar gibi bü­yülendiklerini, dillerinin tutulduğunu, kafalarının durduğunu biliyorum.(..) Sonuçta en sağın tuzağına düşüyorlar.

Bu kaygılarımı size sun­maktan kendimi alamadım. Çünkü dediğim gibi, bu usta­ca ‘diyalog’ eğer dengelen­mezse Cumhuriyet’in şim­diye kadar ekonomik model konusunda yazdıklarını veya bundan sonra yazacaklarını tümüyle etkisiz bırakabilecek bir metindir.

Başarılar dileğiyle saygılar sunarım.”

İlk anlayan Ecevit Ecevit’in mektubunu Hasan Cemal’in son yazdığı Devamını Oku