Bahçeli, İYİ Parti'ye neden komşuluk teklif etti?

Mayıs 2023 seçimlerinin ardından muhalefet paramparça oldu. Ana muhalefet partisi CHP, partinin yıpratılması pahasına koltuk kavgasına girişti. Bunun adını da değişim koydu.

Bahçeli, İYİ Parti'ye neden komşuluk teklif etti?
13 Ağustos 2023 - 15:25
İYİ Parti deseniz halen kalktığı masaya neden yeniden oturduğunu anlatamamakla birlikte, kazanamayacak algısı yaratıp üstüne ‘ben demiştim’ böbürlenmesine gitti. Akşener, tek aday olarak girdiği kongreden doğal olarak ‘güven tazeleyerek’ çıkmış oldu. Hedefinde herkesin olduğu ama kendi özeleştirisini yapmadığı yine öfkesini kontrol edemediği bir konuşmayla kongre sürecini tamamladı.
8 ay sonra Türkiye yerel seçime gidiyor. Muhalefet buradan başarısız çıkarsa bir daha belini doğrultamaz.
Akşener, 26’sına randevu verdi. Tahminler milliyetçilik dozu yüksek bir konuşma yapacağı ve yerel seçimler için bir iddia ortaya koyacağı şeklinde.
İşte tam da bu noktada Bahçeli’nin bir kurmayı, CNN Türk canlı yayınına genel başkanından bir mesaj taşıdı: “Sayın Genel Başkanımız, 1 Ağustos 2019 tarihinde Twitter üzerinden bir mesaj yayınlamış ve geçmişte MHP’de yer alıp, sonradan İyi Parti bünyesine geçen isimlere bir çağrıda bulunmuştu. Yine Sayın Genel Başkanımız, sizlere hürmetlerini sunarak, İYİ Parti’ye yeni bir çağrısını iletiyor ve saygıdeğer kamuoyuyla paylaşıyorlar. ‘Çağırdık Dönmediniz Yuvaya, Yerel İktidarda Komşu Olalım Ülke Hayrına’” dediği mesajı her kesimde tartışma yarattı.
İYİ Parti bu mesaja, “Siz buyurun” tadında bir cevap verdi…
Peki Bahçeli bunu neden yaptı?
Aklıma üç seçenek geliyor:
  1. Bahçeli AKP’ye “Bak sana mecbur değilim, ben milliyetçiliğin ana partisiyim, herkesi çatım altında toplar, güçlenirim” mesajı verdi.
  2. Bahçeli yerel seçimlere kısa bir süre kala, yerel seçim startını milliyetçilik vurgusuyla verecek Akşener’e aslında bir oyun oynadı ve onu genel seçimlerdeki terör algılı propagandaya sıkıştırmak istedi. Yani Akşener kabul etmeyecek, Bahçeli de, “Biz gelin milliyetçiler bir olalım dedik, o zilleti seçti” diyecek… Yani İYİ Parti’nin sahip olduğu ya da göz diktiği milliyetçi oyları kendine çekmeye çalışacak.
  3. Ya da bu çağrı hepimizi gerçekten şüpheci yapan bu siyasal sistemde hiç düşündüğümüz gibi değil. Yani bir süredir Tuğrul Türkeş’in başını çektiği bir grup milliyetçi lig tartışmaları yapıyor. Bahçeli el yükseltmiş ve gerçekten bunun için bir girişimde bulunmuş olabilir.

İYİ Parti’nin açıklamasını tam bir ‘hayır’ olarak okumadım… Bir ‘evet’ de değil kuşkusuz. Kısa zaman içinde Ankara’nın tartışacağı konulardan biri olacağı kanaatindeyim.
İzleyip, görelim.

MUSTAFA ÖZBEY
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum