Biyolojik Yaşı Tespit Etmenin Yeni Bir Şekli Açıklandı

İnsanların birçoğu yaşlanmakla ilgili çeşitli saplantılara sahiptir. Yaşlanma nasıl tanımlanır? Biyomedikal araştırmalarda; ilerleyen yaş, işlev kaybı ve hastalıkların biyolojik belirteçleri ne denli yaşlı olduğunu tanımlamak için kullanılıyor. Bu oldukça yanıltıcı olabilir.

Biyolojik Yaşı Tespit Etmenin Yeni Bir Şekli Açıklandı
26 Ocak 2018 - 13:35
İnsanlar dünyaya geldiğinde kronolojik yaş belirlenecektir. Topluluğunuzda yaşlı olarak kabul edilseniz de bu birçok faktöre bağlıdır. Örneğin; 1970’lerde 60 yaşında bir adam çok yaşlı kabul ediliyordu. Ancak bugün bazı ülkelerde 60 yaşında bir adam neredeyse orta yaşlı kabul ediliyor. WarrenSanderson ve SergeiScherbov tarafından, yaşlılık için alternatif bir tanım yapıldı.



Neden yaşlının kim olduğunu tanımlamak istersiniz. Bu tanımlama emeklilik yükümlülükleri veya sağlık sisteminin doğru yönetilebilmesi için önemlidir. Tıbbi araştırma planları yapılırken, hastalıkların yaygınlığının kronolojik yaşla artıyor olması da önemlidir.

Birisinin kronolojik yaşı sağlık durumunun teşhis edilmesi için kullanılamaz. Yaşa bağlı semptomların ölçülmesi yaşlanmanın ölçümüyle aynı değildir. Kronolojik yaş yerine biyolojik yaş hastalığın klinik belirtilerinin gösterilmesinde etkendir. Ve hangi yaşta hangi hastalığa yakanalabileceğiniz genetik, epigenetik ve çevresel risk faktörlerine bağlı olacaktır.



Genom biyolojisinde yayınlanan bu yeni çalışma biyolojik yaşın insanlarda tanımlanması için ilk güvenilir araçtır ve kronolojik yaştan çok farklıdır. Bu çalışmada yaklaşık olarak bin tane insan dokusu örneği gen ekspresyonunu ölçmek ve karşılaştırmak için RNA profillemesi adı verilen bir süreç kullanıldı. Hastalık veya aşırı ömür ile ilişkili genleri aramak yerine, 65 yaşındayken iyi bir sağlık damgasını oluşturan kan, beyin ve kas dokusundaki 150 genin aktivasyonuna bakıldı. Daha sonra bu bir formül oluşturmak için kullanıldı. Aynı yaşta doğmuş olanlara kıyasla bir insanın yaşlanmasının ne kadar iyi olduğunu bize gösterebilen sağlıklı yaşlanma için fikir oluşturdu.

Aynı yılda doğan birçok kişi çok farklı bir “biyolojik yaş” skoruna sahip olabilir. Yani bunun anlamı, yalnızca kronolojiye dayalı olarak yaş ölçmekten çok farklı bir sistemin olması gerekliliğidir.

Kaynak: http://www.iflscience.com/health-and-medicine/new-way-test-your-biological-age/

YORUMLAR

  • 0 Yorum