'Bu facia saniye saniye kayıt altında'

TMMOB Yönetim Kurulu üyesi maden mühendisi Hüsnü Meydan, Bartın’ın Amasra ilçesinde yaşanan ve 40 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasında patlamanın saniye saniye kayıt altında olduğunu söyledi.

'Bu facia saniye saniye kayıt altında'
15 Ekim 2022 - 16:25 - Güncelleme: 16 Ekim 2022 - 09:17

Türkiye’de bu kadar sık maden faciası oluyorsa nedenlerinin ortaya konması gerektiğini vurgulayan Meydan “Bu kazalar bu kadar sık oluyorsa bunun temel nedenlerinin mutlak suretle üniversiteleriyle, meslek odalarıyla, bütün taraflarla bir araya gelip bunun nedenlerini ortaya koyamamız gerekiyor. Bugün Avrupa’da da, Polonya’da da bu taş kömürü üretimi yapılıyor. Orada da metan gazları var. Bunun nedenlerinin araştırılıp bu önlemler üzerine teknolojik yatırımların yapılması gerekiyor” dedi.

Bartın'ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında dün akşam saatlerinde meydana gelen patlama sonucu 40 işçi hayatını kaybetti, 11 işçi de yaralandı. Bartın Valiliği'nin açıklamasına göre patlama saat 18.15 sıralarında -300 kotunda yaşandı.

husnu-meydan.jpeg
TMMOB Yönetim Kurulu üyesi maden mühendisi Hüsnü Meydan

'Teknik inceleme sonrası belli olur'

TMMOB Yönetim Kurulu üyesi maden mühendisi Hüsnü Meydan, sorularımızı yanıtladı. Patlamanın nedenlerini teknik incelemeler sonucunda tespit edileceğini belirtti. Sayıştay raporunda söz konusu madendeki tespitlerini ve uyarılarını sormamız üzerine Meydan “Buralar grizu riski yüksek yerler. Kendinden yanmaya müsaittir. Grizu riski yüksektir. Önlemlerin alınması bunla ilgilidir. Ve önlemler ne kadar alındı, ne kadar alınmadı, iç yönergeler var, bu yönergelere ne kadar uyuldu, ne kadar uyulmadı bunlar teknik incelemede belli olur” dedi.

'Patlama kayıt altındadır'

Meydan, “Oradaki bütün kayıtlar yukarıda merkezi gaz izleme sisteminde toplanıyor. Saniye saniye oradaki gaz değerleri nasıl yükseldi, hangi dakikada patladı, her şey kayıt altındadır. O kayıtlara ulaştığımızda kazayla ilgili bir açıklamala yapmak mümkün olur” dedi.

'Nedenleri ortaya konmalı'

Önlemlere ilişkin sorumuzu ise Meydan şöyle yanıtladı:

“Burada sistem tamamiyle erken uyarı sistemi üzerine kurulmuştur. Metan gazının yükselmesi durumunda zaten sistemler otomatik olarak kapatılır. Çalışanların yanında gaz ölçüm cihazları vardır. Dolayısıyla bunlara ne kadar uyuldu, uyulmadı, alındı, alınmadı veya sistem ne kadar çalışıyordu ya da çalışmıyordu bunları söylemek için çok erken.

Bu kazalar bu kadar sık oluyorsa bunun temel nedenlerinin mutlak suretle üniversiteleriyle, meslek odalarıyla, bütün taraflarla bir araya gelip bunun nedenlerini ortaya koyamamız gerekiyor. Bugün Avrupa’da da, Polonya’da da bu taş kömürü üretimi yapılıyor. Orada da metan gazları var. Bunun nedenlerinin araştırılıp bu önlemler üzerine teknolojik yatırımların yapılması gerekiyor.”

'İç denetim sistem ağı var'

Meydan, ocaklardaki denetleme sisteminin nasıl olduğuna ilişkin sorumuz üzerine ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Her işletmenin kendi iç denetim sistemi var. Bir sistem ağı var. Ayrıca TTK Genel Müdürlüğü tarafından da düzenli olarak iş güvenliği konusunda uzman elemanlar tarafından da denetlenir ancak son denetleme hangi tarihte yapıldı ve bu konuda şu anda bir bilgim yok.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum