Cezaevlerinde 400'ü ölümcül 1000'den fazla hasta mahkum var

Cezaevlerinde hayatını kaybeden hasta mahkumlara ilişkin giderek artan haberler dikkat çekiyor. Milletvekilleri konuyu Meclis gündemine taşırken CHP İstanbul Milletvekili, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu’dan son duruma ilişkin önemli açıklamalar geldi.

Cezaevlerinde 400'ü ölümcül  1000'den fazla hasta mahkum var
05 Ağustos 2019 - 21:10 - Güncelleme: 06 Ağustos 2019 - 08:41
(Hülya Karabağlı - Turkiyegundemi.com Özel Haber)  

Tanrıkulu, cezaevlerinde 400’ü ölümcül hastalıklarla boğuşan 1000’den fazla hasta mahkum olduğunu, 0-6 yaş arasında 864 çocuğun da anneleriyle kaldıklarını söyledi.  

Annelerin adli kontrol yöntemleriyle cezalarının ya da tutukluluklarının cezaevi dışında çekmelerinin yolu açılması gerektiğini ifade eden Tanrıkulu, kalp sorunlarıyla gündeme gelen cezaevindeki yazan Mümtazer Türköne konusunda bakana çağrıda bulunduğunu ve konunun bakanın inisiyatifinde olduğunu belirtti.

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından açılan Zaman gazetesi yazarları davasında 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Mümtazer Türköne’nün kalp damarlarındaki tıkanıklık ve ameliyatına ilişkin bilgiler kıza tarafından bir süre önce gündeme getirilmişti.

Cezaevleri ve  hasta mahkumlar konusunu sosyal medya hesabından, adının baş harflerini taşıyan ‘MST TV’ yayınından  da kamuoyunu bilgilendiren Tanrıkulu,  Türkiye Gündemi’nin sorularına şu yanıtları verdi:

“Binden fazla hasta mahkum var ama bunun 400 civarın olanlar ise ölümcül hastalıklarla mücadele ediyorlar.Mahkemelerin tutuklular konusunda inisiyatif ele alması lazım, hükümlüler açısından da ceza infaz yasasının değişmesi lazım. Maalesef bu konuda ben geçtiğimiz dönemde de yasa teklifi verdim ama Genel Kurulda kabul edilmedi. ( Yeni yasama döneminde infaz yasasında indirim düzenlemesinden söz ediliyor. Bu sorunu çözer mi sorusuna). Getirilecek düzenlemenin içeriğine bağlı.

 (Mümtazer Türköne’nin durumu da kızı tarafından gündeme getirildi sorusuna)  Bakana çağrıda bulundum, yazıyorum da durumdan haberdar olması için  artık bakanın inisiyatifinde

“Kamuoyunun hasta mahkumlar konusunda daha fazla duyarlı olması lazım”

Kamuoyunun  hasta  mahkumlar  konusunda daha fazla duyarlı olması lazım. Tutuklular konusunda mahkemelerin insani ve vicdani bir  tutum alması lazım. Hükümlüler konusunda ise Adli tıp prosedürünün hızlandırılması ve adli top dışında üniversite ve araştırma hastanelerine rapor düzenleme yetkisi verilmeli. 0-6 yaş arasında 864 çocuk var şu anda anneleriyle kalıyor.  Annelerin   adli kontrol yöntemleriyle cezalarının ya da tutukluluklarının cezaevi  dışında geçirmelerinin yolu açılmalı.   

(Hülya Karabağlı - Turkiyegundemi.com Özel Haber)  

YORUMLAR

  • 0 Yorum