Demir Kubbe'nin çöktüğü belirlendi
Hamas'ın 7 Ekim Aksa Tufanı saldırısı İsrail'e büyük zarar verdi: Demir Kubbe'nin çöktüğü belirlendi

İsrail'nin yaptığı inceleme raporlarına göre, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından 7 Ekim 2023’te başlatılan "Aksa Tufanı" operasyonunda İsrail’in hava savunma sistemi Demir Kubbe’nin etkisiz kaldığını ortaya koydu.
7 Ekim 2023 tarihinde Hamas’ın silahlı kanadı İzzettin el-Kassam Tugayları, İsrail’e yönelik "Aksa Tufanı" adını verdikleri saldırıyı başlattı. İsrail ordusunun yaptığı incelemelerde, saldırı sırasında İsrail'in hava savunma sistemi olan Demir Kubbe'nin büyük bir zorluk yaşadığı ve savunma kapasitesinin önemli ölçüde düştüğü ortaya çıktı.
Kanal 12 televizyonunun haberine göre, İsrail'in kısa ve orta menzilli roketlere karşı başarısıyla övündüğü Demir Kubbe'nin 7 Ekim'de başarısız olduğu İsrail ordusunun raporlarına yansıdı.
İsrail Genelkurmay Başkanlığı'na sunulan incelemeler, 7 Ekim saldırısında Demir Kubbe'de ciddi arızalar yaşandığını ve İzzettin el-Kassam Tugayları'nın Demir Kubbe'yi atlatmayı başardığını gösterdi.
DEMİR KUBBE'DEKİ ARIZALAR İSRAİL ORDUSUNA ZARAR VERDİ
Gazze'den İsrail yerleşimlerine 7 Ekim'de sadece ilk 20 dakikada 1400 roket atıldığı ve mühimmatların bunlara karşı koymak için fırlatılması nedeniyle bataryaların boşaldığı bildirildi. Bu sebeple Demir Kubbe'nin ilk 4 saat içerisinde Gazze'den fırlatılan 3 bin 700 roketin yarısını durduramadığı aktarıldı.
İzzettin el-Kassam Tugayları'nın İsrail üslerine ve yerleşimlerine yaptığı sızmalardan dolayı bataryaların tekrar doldurulamadığı kaydedilirken bataryalardan birine mühimmat sevk eden bir subay ve 2 askerin saldırılarda öldürüldüğü bir vaka örnek olarak sunuldu.
Roketlerin önlenmesindeki başarısızlığa rağmen erken uyarı sistemleri ve korunaklı alanlar sayesinde "felaketin önlendiği" aktarıldı.
YORUMLAR