Dizi oyuncusu aradıklarını söyleyip dolandırıyorlar

Dizi oyuncusu olma hevesine kapılanlar dolandırıcıların iştahını kabarttı. Vurguncular sahte ajans kurup “Dizilere oyuncu aranıyor” ilanlarıyla halkı kandırıyor, başvuranlardan “Kayıt, fotoğraf ücreti” adı altında para alıyor. Vurgun miktarının milyonları bulduğu belirtiliyor.

Dizi oyuncusu aradıklarını söyleyip dolandırıyorlar
15 Kasım 2019 - 11:29





Reklam, sinema ve dizilerde oynayarak kolay yoldan şöhret olmak ve para kazanmak isteyenler sahte cast ajanslarının ağına düşüyor. 200 lira ile 4 bin lira arasında ücret toplayan umut tüccarları, hiçbir vaadi yerine getirmiyor. İşte tanıkların yaşadıkları ve dikkat dilmesi gerekenler.



Reklam, sinema ve dizilerde oynayarak şöhret olmak ve para kazanmak isteyenler sahte cast ajanslarının tuzaklarına düşüyor. İnternet ve sosyal medyaya ilan veren sahte cast ajansları kendilerine başvuranlardan ‘oyuncu kartı, fotoğraf çekimi, kostüm masrafı’ adı altında 200 ila 4 bin TL arasında ücret alıyor. Parası olmayana senet imzalatıp icraya vermekle tehdit ediyorlar.



Sahte ajanslar, lüks semtlerde ofis kiralayıp inandırıcı olmaya çalışıyor. yasal fatura keserek ciddi işletme izlenimi uyandırıyorlar. dolandırıldığını anlayan kurbanların pek azı mahkemeye başvuruyor. diğerleri ise verdikleri para az olduğu için olayın üstüne gitmiyor. dolandırıcılar da “Ne koparırsak kârdır” diyerek para toplamaya devam ediyor.



Paylaş Tweetle

16




Mağdurlar anlatıyor

'Bir ajansın çocuk oyuncu aradığına dair ilanını Instagram’da gördüm. Başvurdum, kabul ettiler. Çocuğumu görmeden onay vermeleri garibime gitti. ‘Oyuncu kartı’ için 300 TL istediler, çocuğumun geleceği için verdim. Güya bu kartla her dizide oynayabilecekti. Bir hafta sonra arayacaklarını söylediler ama hâlâ arayan soran yok. Bahsettikleri film de ortada yok.'



4 bin lira kayıt ücreti

Türk dizilerinin yurt dışında rağbet görmesi ve kazanç sağlaması vurgunculara yeni bir sektör yarattı. Reklam, sinema ve dizilerde oynayarak şöhret olmak ve para kazanmak isteyenler sahte cast ajanslarının tuzağına düşüyor. İnternet ve sosyal medyaya yüksek miktarda reklam ve ilan veren sahte cast ajansları ‘oyuncu kartı, fotoğraf çekimi, kostüm masrafı’ adı altında 200 ile 4 bin TL ücret toplamaya başladı.








Reklamları da var

Durum öyle bir noktaya geldi ki; ajanslar maddi imkanı olmayanlara senet bile imzalatıyorlar. Bir süre sonra da telefonla ya da SMS ile senetleri icraya vermekle tehdit ediyorlar. Sahte ajanslar büyük illerde billboard reklamı verip otel kiralıyor. ‘Oyuncu seçmeleri yapılacak’ vaadi ile ücret alıyorlar. Bu konuyla ilgili mağdur olan binlerce insan ise sosyal medyadan sesini duyurmaya çalışıyorlar.



Yasal fatura kesiyorlar

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun; “Dolandırıcılar şüphe uyandırmamak için lüks yerlerde ofis kiralıyor, sosyal medya platformlarında ‘oyuncu aranıyor’ ilanı veriyorlar. Şirketlerinden yasal fatura keserek ciddi işletme izlenimi uyandırıyorlar. Oyunculukla ilgisi olmayanların cep telefonlarına SMS atarak “Sizin yüzünüz fotojenik, sizi dizi projesinde değerlendirmek istiyoruz” diyerek ikna ediyorlar” dedi.






Gençleri hedef alıyorlar

İnsanların şöhret olma isteğinden faydalanılarak maddi ve manevi istismar edildiğini belirten İsa Altun, şöyle söyledi: “Sigortanız yapılacak deniliyor. Ancak yapılmıyor. Sahte ajanslar genellikle 16-25 yaş aralığını hedef alıyor. İstiklal caddesi gibi kalabalık caddelerde yol ortasında vatandaşları durdurup kartvizit verip ajansa davet ediyorlar. Sahte ajanslar bir süre sonra da ofis kapısında yığılmalar olunca bir gece ansızın mekanı kapatıp kayıplara karışıyorlar.”



Savcılığa ulaşan şikayetlerden bazıları

Oyuncu kartı

MAĞDUR İSMİ D.T: Sinema ve Televizyon Programcılığı mezunuyum. Bir vakıf üniversitesinde öğretim üyesiyim. Sosyal medyada ‘Dizilerde oynayacak oyuncular aranıyor’ ilanını gördüm. Telefonla aradım. Ofise gittiğimde başvuru esnasında 221 TL yatırmamı söylediler. Ardından bana ‘oyuncu kartı’ vereceklerini ve kart sayesinde tüm dizilerde oynayabileceğimi belirttiler. Ücreti yatırdım. Adıma fatura kesildi. Fakat bana vadedilen oyuncu kartını saatlerce beklememe rağmen vermediler. Ben hiçbir eğitim almadan bu kartın verilmesini etik bulmadığım gibi işin dolandırıcılık olduğunu fark ettim. Davacı ve şikâyetçiyim.



 

YORUMLAR

  • 0 Yorum