Dünya ABD yaptırımlarını konuşuyor: ABD nükleer silahları Türkiye'de

ABD Başkanı Donald Trump’ın emriyle, ABD Hazine Bakanlığı Soylu ve Gül’ün ABD’deki malvarlıklarını dondurdu. Bu yaptırım dünya basınında geniş yankı buldu.

Dünya ABD yaptırımlarını konuşuyor: ABD nükleer silahları Türkiye'de
01 Ağustos 2018 - 22:16
Türkiye ile ABD arasında uzun süredir gerilime sebep olan ABD’li papaz Andrew Brunson’ın tutukluluğu ve ardından da ev hapsine alınmasıyla ilgili son gelişme, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün ABD’nin yaptırım listesine alınması oldu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın emriyle, ABD Hazine Bakanlığı Soylu ve Gül’ün ABD’deki malvarlıklarını dondurdu ve ABD vatandaşlarının bakanlarla herhangi bir ekonomik ilişkiye girmesi yasakladı.

İki Türk bakanın ABD’nin yaptırım listesine girmesi, Türkiye’ye takip eden ve yabancı gazeteler ile haber ajansları için çalışan gazeteciler tarafından “Daha önce düşünülemezdi bile” yorumuyla karşılandı.

 

 

 

İngiliz The Economist dergisinin Türkiye muhabiri Piotr Zalewski, ABD Hazine Bakanlığı’nın yaptırım açıklamasını paylaştığı tweet’inde, “Wow. ABD, demin Papaz Brunson’ın gözaltına alınması ve tutuklanması sebebiyle Türk İçişleri ve Adalet bakanlarına yaptırım uygulanacağını duyurdu. Daha önce düşünülemeyecek bir adımdı, -bir NATO müttefikinin bir diğerine yaptırım uygulaması. Şaşırtıcı ve etkileyici” ifadelerini kullandı.

ABD’li Wall Street Journal gazetesinin Orta Doğu muhabiri Jared Malsin de Zalewski’nin tweet’ini alıntılayarak, “Burada anahtar kelime ‘daha önce düşünülemez’ olması. ABD birlileri ve nükleer silahları Türkiye’de” dedi.



Bloomberg’in ilk yorumu da ABD’nin Türkiyeli iki bakana yaptırım uygulamasıyla beraber Türk Lirası’nın ‘tarihi bir düşüklük’ yaşadığı oldu. Türk Lirası, ABD Doları karşısında 5'in üzerine çıktı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum