Endüstriyel futbol ve futbolun finansmanı

Futbol şehirlerarası, bölgeler arası, ülkeler arası, kıtalar arası sosyal ve ekonomik yakınlaşma temin eden iyi bir tanıtım aracıdır.

Endüstriyel futbol ve futbolun finansmanı
16 Mart 2019 - 10:18
Futbol endüstrisinin kendine özgü bir yönetim dünyası vardır. Bu gerçeği unutmadan futbol kulüpleri ticari şirketler gibi değerlendirilmeli ancak yönetim tarzları futbolun gereklerine de uyum sağlamalıdır. Yöneticilerin futbol kültüründen gelen profesyonel yöneticiler olması şarttır. Bir futbol kulübünün finansal performansı ile birlikte sportif başarısı da bir arada düşünülmelidir. Futbol geliri yine sportif hedeflere yönelik harcanmalıdır. Türk futbolunun içinde bulunduğu sorunların çözümü için stratejik plan yapılmalıdır. Ülke futbolunun gelişmesi göz önünde bulundurularak vergi affı gibi kulüplerin savurganlığının kamu maliyesine yıkılması anlamına gelen popülist uygulamalardan vazgeçilmelidir. Türk futbolunun mali sorunlar çözülmeden ve şeffaf bir yapıya kavuşmadan kulüplerimizin uluslararası alanda rakipleri ile boy ölçüşmeleri mümkün değildir.

Hükümetin kulüplerimizin devasa borçlarını yapılandırma çerçevesinde bir kamu bankası olan Ziraat Bankası’nı devreye sokması umulur ki önceki vergi afları gibi suistimal edilmez. Kulüp bütçeleri TFF tarafından çok sıkı kontrol edilmeli ve şeffaf bir mali tablo ortaya koyamayan kulüpler yaptırımlara maruz bırakılmalı ve hatta gerekirse alt liglere düşürülmelidir. Futbol endüstrisinin önemli bir sacayağı olan yayın gelirleri son yıllarda hızla yükselmekle birlikte şifreli yayınlar tüm dünyada geniş yığınların maçlara erişimini kısıtlamıştır. Kamu kurumu olarak TRT önümüzdeki sezon için en azından alt liglere yönelik şifresiz canlı maç yayınlarını gündemine almalıdır. Yükselen bilet fiyatları da endüstriyel futbolun bir diğer sorunudur. Dünyada olduğu gibi bizde de kombine bilet kültürü yaygınlaşmıştır. Kulüplerin öğrencilere yönelik indirimli kombine uygulamaları TFF tarafından teşvik edilmeli ve desteklenmelidir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum