Eski cocuklar zamane cocukları farkı

Zaman değişti, insanlar değişti, yaşadığımız şehirler değişti hatta çocuk oluşumuz bile değişti. Eskiden daha mülayim olan çocuklar artık her şeyin farkındalar. İstedikleri farklı, beklentileri farklı. Hatta ebeveynler bile onların farklı olmasını istiyorlar. İşte karşınızda geçmişten günümüze değişen çocukluk!

Eski cocuklar zamane cocukları farkı
23 Haziran 2018 - 10:05
Eskiden sokaktan girmeyenler şimdi evden çıkmıyorlar



Bizim çocukluğumuzda sokakta oyunlar oynanırdı, boş arsalar vardı, oralarda top oynar, saklambaç oynar, misket oynar, yakar top oynardık. Şimdi her yer bina oldu, çocuklarımıza oynayacak yer kalmadı, sonuç olarak da çocukları dışarı çıkartmaz olduk. “Al yavrum şununla oyna, babası şu oyunu aç çocuğuma” dedikçe çocuklar da eve kapanık, iletişim eksikliği yaşayan ve teknoloji bağımlısı oldu çıktı.

Meslekler bile değişti



Eskiden memur olmak kıymetliydi, herkes çocuğunu memur yapmak için canla başla çabalardı. Şimdi ki gözde meslekler ya blogger ya da Youtuber oldu. Aileler “bile aman boş ver ne işin var polislikte, askerlikte, memurlukta” diyor. “Tayinlerle uğraşacağına otur oturduğun yerde yap işini” demekten de geri kalmıyor. Haliyle de çocuklar günümüzde ne revaçta ise onu seçmeye yöneliyor.

Eskiden büyüklerin yemekleri sevilirdi



Biz koşa koşa anneanneme giderdik, onun yaptığı börekleri, çörekleri yemek için can atardık. Şimdiki çocuklara yemek beğendirilmiyor. “Yok onu yemem, yok bunu beğenmedim” sözcükleri dillerinden düşmez oldu.

Eskiden iletişim kurardık



Birbirimizle konuşmak için can atardık, sohbet olsun, muhabbet olsun diye hep yan yana gelelim diye çabalardık. Şimdiki çocuklarda böyle bir durum kalmadı. Mesaj atıyorsun cevap dahi yazmaz oldular. Yakalayıp sorduğunda ise “ben görmemiştim ki o mesajı” diyerek kaçıyorlar.

Cezalar bile değişti



Önceden çocuk ceza aldığında “odandan çıkmak yasak, orada kal da aklın başına gelsin” diyerek ceza verilirdi. Şimdi ise ya tableti elinden alıyorlar, ya internetini kesiyorlar. Bu onlar için en büyük cezalardan biri.

Oyunlar bile değişti



Eskiden taşın, toprağın, çamurun içinde koşturur yuvarlanırdık. Çimenlere sere serpe uzanır bulutlara bakar hayaller kurardık. Kendi kendimize kibrit kutusundan, gazoz kapağından, misketlerden oyunlar üretir onları oynardık. Yağmurlu havalarda bile bir çokomel kabını alıp yol kenarında akan suyun içine koyar yarıştırırdık. Güzeldi o günler hemde çok güzeldi. Şimdiki çocukların tek eğlencesi bilgisayar, tablet ve online oyunlar olmuş.

Teknoloji iyidir, hoştur ama bizi bizden alan ve bizi yozlaştıran bir canavardır da.

YORUMLAR

  • 0 Yorum